Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Nový dôkaz v kauze zmeniek! Kočnera má usvedčiť komunikácia s parťákom

Štefan Ágh prišiel na výsluch v kauze falšovania zmeniek Zobraziť galériu (8)
Štefan Ágh prišiel na výsluch v kauze falšovania zmeniek (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

PEZINOK - Už tretí deň pokračuje pojednávanie s Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom, ktorí sú obžalovaní z falšovania miliónových zmeniek. Na programe je vypočúvanie svedkov, medzi ktorými má byť aj Kočnerov spoločník Štefan Ágh.

Prvé tri dni procesu sa skončili. Ďakujeme, že ste s nami sledovali ONLINE. Ďalšie informácie vám prinesieme v pondelok, kedy proces pokračuje. 

16:26 Daniel Lipšic na záver dnešného pojednávania. 

Lipšic vníma Valka ako legendu obžalovaných: On sa už nemôže brániť

16:17 Reakcia Pavla Ruska a jeho advokáta Mareka Paru po treťom dni pojednávania v kauze zmeniek. "Dôkazy vyťahuje z čarovného klobúka," uviedol Para na adresu prokurátora s tým, že to vníma ako obštrukcie. Para zastupuje aj Ágha. 

Reakcia Ruska a jeho advokáta: Prokurátor vyťahuje dôkazy ako z čarovného klobúka

16:12 Prokurátor Ján Šanta. Podľa neho výpovede zatiaľ ladia. 

Prokurátor Ján Šanta: Očakávam, že Kočner sa najbližšieho pojednávania zúčastní

16:00 Štefan Ágh naživo potom, čo vypovedal.

Ágh o tom, či bola jeho spolupráca s Kočnerom dobrý biznis: Ak dopadnú zmenky dobre, tak bude o generácie postarané, ak dopadnú zle, tak budem do konca života v base

15:54 Rusko opäť hovorí o licencii pre Markízu.

15:53 Výpoveď Štefana Ágha sa skončila, vyjadruje sa obžalovaný Pavol Rusko.

15:49 Daniel Lipšic sa Ágha pýta na šifrovanú komunikáciu cez aplikáciu Threema. "Niekedy začiatkom roka 2018 alebo ešte predtým som sa stretol s Kočnerom a povedal mi, že existuje takáto aplikácia. Ja nie som technicky zdatný, tak mi ju on aj dal do mobilu, lebo to sa tam nejako páruje. Písali sme si cez to," povedal Ágh.

15:45 Ágha sa pýtajú, prečo aktívne nevymáhal zmenku po 15 rokoch. "Ako som mal vymáhať zmenku, ktorá nebola splatná?" pýta sa Ágh s tým, že Kočner mu povedal, že Rusko nemá peniaze.

15:41 Predseda senátu sa pýta na to, či mal aj Peter Tóth nejakú prezývku. "U mňa agent," odpovedal Ágh. 

15:40 Senát sa pýta, či mal prezývku aj Kočner. "Volali ho Bruho, Tučko," povedal. 

15:38 Senát sa pýta, či Ágh používa nejakú šifrovanú komunikáciu alebo nejakú aplikáciu, ktorá je určená na šifrované správy. "Ak sa ma pýtate na to, či používam Threemu, tak áno, používam a používal som. S Kočnerom aj s Tóthom," vypovedal Ágh.

15:34 Senát sa pýta na to, akú funkciu mal v gamatexe Peter Čongrády. "Nemal tam žiadnu funkciu, aspoň o nej neviem," odpovedal Ágh. 

15:29 Predseda senátu sa pýta Ágha, ako sa spoznali. "Spoznal som ho začiatkom 90. rokov, keď prebiehali...nejaké veci. Od vziku Slovenskej republike," povedal Ágh, ktorý pracoval pre Slovenskú informačnú službu. Bližšie môže vypovedať až "po odtajnení".

15:21 Lipšic sa opäť pýta na to, či sa vo vzťahu k pánovi Ruskovi používala nejaká prezývka. "Nech mi to pán Rusko prepáči, ale áno, používali sme prezývku. Volali sme ho pán Slintoš. Prepáčte, pán Rusko," povedal Ágh a otočil sa s ospravedlnením na Ruska, ktorý sedí asi dva metre od neho na lavici obžalovaných.

Na prezývky sa prokurátor a advokáti pýtajú zrejme pre dôkaz, ktorý navrhoval prečítať na dnešnom pojednávaní prokurátor Šanta. Ten tvrdí, že ide o komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Štefanom Ághom.

15:14 Lipšic sa pýta, či Ján Kováčik mohol vedieť o zmenká. "S Ruskom mali blízky vzťah, mohol o nich vedieť, ale neviem to," povedal Ágh. "K Ruskovi som veľkú dôveru nemal, vedel som, že pánovi Pohankovi neplnil, nech mi to prepáči," vypovedal Ágh.

15:12 Pojednávanie po prestávke pokračuje vypočúvaním Štefana Ágha.

15:01 Nasleduje prestávka 10 minút.

14:52 "Písal mi niekoľkokrát, aby sme sa stretli, vraj to je veľmi súrne. Tak som prišiel do Vajnor a stretli sme sa. Ale zase nejaké veľké debaty tam neprebiehali, neviem, prečo to bolo také súrne," povedal Ágh. Tóth mu mal odovzdať pozdravy od Kočnera.

14:51 Svedok vypovedá, že sa s Tóthom stretol pár dní pred svojím výsluchom, keď ešte nebol obvinený a vypovedal ako svedok. Lipšic sa ho pýta na podrobnosti rozhovoru a či bolo to, že to bolo pár dní pred výsluchom, cieľom z časového hľadiska.

14:47 Tóth v kauze vypovedal, že mu mal Kočner dávať pokyny pre Ágha. Ten tvrdí, že to nie je pravda. 

14:46 Advokát Daniel Lipšic sa pýta, či sa svedok pozná s Petrom Tóthom. Odpovedal, že sa s ním pozná cez Kočnera a niekoľkokrát sa streli. "Ja ho mám už 20 rokov v telefóne uloženého ako agent," povedal Ágh.

14:44 Otázky kladie obžalovaný Pavol Rusko. "Kto sprostredkoval kúpu pohľadávky medzi Gamatexom a eSPe štúdiom?" Ágh odpovedá, že nevie. 

Ághovi kladie otázky Rusko. "Kto sprostredkoval kúpu pohľadávky medzi Gamtexom a eSPe štúdiom (Siloša Pohanku)?" Ágh odpovedá, že nevie.

14:29 Nasledujú otázky obhajoby, pýtať sa bude Marek Para. Kočnerov obhajca Michal Mandzák tvrdí, že výsluch je nezákonný a nebude sa na ňom zúčastňovať. 

14:26 Poslednú otázku od Šantu dostal Ágh o tom, čo robí teraz. "Som na dôchodku a pomáham dcére. Ale bez nároku na akýkoľvek honorár," odpovedal svedok.

14:21 Ág hovorí. že Kočner od neho požadoval, či nemá nejaké dokumenty, na ktorých sa nachádza podpis pána Ruska z roku 2000.

14:18 Prokurátor sa pýta na pojmy ako "slinoviny", či sa nachádzajú v sms správach medzi Ághom a Kočnerom. Ágh povedal, že on taký výraz nepoužíval, ale je možné, že sa niekde vyskytli. 

14:15 "Bola doba kešu," povedal Ágh s tým, že každý dostal svoje peniaze a "bol to keš"

14:14  Hovorí, že k pohľadávke od Pohánku sa bližšie vyjadriť nevie, pretože to mal na starosti pán Kočner. 

14:13 Po pauze pokračuje výsluch Štefana Ágha. Ten hovorí, že mal pocit, že Kočner bude zadržaný. 

13:58 Nasleduje krátka prestávka.

13:57 Sudca sa pýta, odkiaľ sa Ágh dozvedel o tom, že sa má čítať nejaká komunikácia medzi ním a Kočnerom. "Z médií. Ešte som tu ani nebol, už to bolo v televízii," hovorí svedok. 

13:43 Ágh hovorí, že nevie, kto zmenky vypĺňal, ale na 500-miliónoch v korunách sa mali zhodnúť po porade s Valkom. 

13:38 Podľa Ágha má mať vedomosť o existencii zmeniek Kočner, Rusko, Čongrády, Volzová a možno pán Kováčik, ktorý mal robiť spojku medzi Ruskom a Kočnerom s Ághom. "Možno o tom vie Malchárek, ale to si nie som istý. Možno aj pani Rusková, pretože ona vedela dosť vecí o tom, čo sa deje v Markíze," hovorí svedok. Nevie, či boli informovaní Američania. Ágh hovorí, že mal o tom vedieť len úzky okruh ľudí. Malo to tak byť preto, že peniaze mal uhradiť Rusko.

13:37 Šanta sa pýta na to, kedy boli zmenky podpísané. Odpovedať presne nevie. Hovorí o tom, že vie o štyroch zmenkách, ktoré mu mal dať Ernest Valko. Malo to byť v roku 2000. 

13:35 Po monológu Ágha sa prokurátor pýta na to, kto je jeho obhajcom v kauze zmenky, v ktorej je tiež obvinený. "Pán Para," hovorí svedok. O tom, či by bol obvinený aj v iných trestných veciach, nemá vedomosť. 

13:28 Svedok začal rozprávať o zmenkách. Dve si mal zobrať on a dve mal dať Čongrádymu, aby ich ukázal Sylvii Volzovej.

13:27 Do Gamatexu zobrali ako konateľa Pavla vargu, ktorý vol členom Rady pre vysielanie a retransmisiu, aby mali licenciu pod kontrolou.

13:25 Ágh hovorí, že oni boli 100% vlastníci. Markízu chceli predať, rokovali so Širokým aj s Rezešovcami. Z druhej strany ale bola požiadavka na licenciu.

13:20 Svedok opisuje ako s Kočnerom vstúpil do Markízy a ako Rusko nechcel uznať pohľadávku Syloša Pohanku a jeho spoločnosti. Odkúpili ju teda cez firmu Gamatex. "Rusko s nami nechcel rokovať, preto sme sa radili s Čongrádym ako to vymyslieť. Ten sa poznal s Valkom, trénovali nejaké karate. Po porade sme dospeli k tomu, že najlepšie by to bolo cez Volzovú," opisuje Ágh. 

13:03 Ágh hovorí, že sa s Kočnerom stýka posledné roky sporadicky, dva-trikrát do roka a občas si vymenia nejaké informácie. Ruska pozná odvtedy, ako sa začala riešiť Markíza.

13:01 Výsluch začína prokurátor Ján Šanta, ktorý vyzval Ágha, aby sa vyjadril k svojmu vzťahu k Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi. 

13:00 Ágh vraví, že dôvody na to, aby nevypovedal uňho sú, ale napriek tomu, vypovedať bude.

12:57 Senát po krátkej porade rozhodol, že návrhu nevyhovie a výsluch sa bude konať. 

12:54 Obhajoba navrhuje zrušiť dnešný výsluch Štefana Ágha. Prokurátor a advokáti Markízy na to nevidia dôvod. 

ONLINE Nový dôkaz v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

12:53 Súd rozhodol, že listinné dôkazy, čiže komunikáciu s Marianom Kočnerom a Štefanom Ághom, sa nebudú čítať počas hlavného pojednávania. 

12:50 Po obednej prestávke pokračuje pojednávanie v kauze falšovania zmeniek na pláne je výsluch Štefana Ágha.

Kočnerov obchodný partner Štefan Ágh prichádza na súd

11:28 Senát sa o tom poradí. Nasleduje obedná prestávka do 12:50.

11:27 Šanta navrhuje, aby sa komunikácia, ktorú súdu predložil, čítala ešte pred vypočutím Štefana Ágha.

11:25 Výsluch svedkyne sa skončil. 

Na súde vypovedala aj Anna Hausknotzová, bývalá členka RVR: O zmenkách som sa dozvedela z médií

11:18 Rusko chce doplniť fakty, ktoré podľa neho viedli o ohrozuniu licencie pre Markízu. Šanta namieta, že to nie je vyjadrenie k výpovedi svedkyne. 

11:17 Otázku ešte kladie Michal Mandzák. Výsluch svedkyne sa končí. Vyjadruje sa ešte Pavol Rusko.

11:16 Slovo má teraz Daniel Lipšic, ktorý kladie svedkyni otázky. Pýta sa jej na Ernesta Valka, na to, či v čase keď bol členom rady, poskytoval právne rady ľuďom, ktorí stáli pred radou. "Neviem o tom a ani som o tom nepočula," odpovedala svedkyňa. 

11:14 Svedkyňa hovorí, že náhla zmena majiteľa bez súhlasu rady by mohla byť dôvodom na odňatie licencie. 

11:13 Otázky kladie svedkyni Pavol Rusko. Pýta sa jej, či bol podľa nej právny nárok na predĺženie licencie a či ej súčasťou aj majetková štruktúra spoločnosti. 

11:03 Svedkyňa hovorí o vzťahu so Sylošom Pohanko. Pýtala sa ho na to, či naozaj predal tú pohľadávku za korunu. "Ľahko sa vám predáva, keď máte pištoľ pri hlave," mal jej odpovedať Pohanko. Podľa nej pohľadávku predal Kočnerovi. Kto mal byť tým, kto mu držal pištoľ pri hlave, nevie.

10:58 Do roku 2001 vraj nebolo žiadne konanie o tom, že by mala byť Markíze odňatá licencia. 

10:57 Prokurátor sa svedkyne pýta aj na Ernesta Valka, ktorého zavraždili v roku 2010. Valko bol tiež členom rady. "Neviem o tom, že by mali s Ruskom alebo Volzovou nejaký bližší vzťah," povedala svedkyňa. 

10:52 O volzovej povedala, že to ola "milá a usmievavá pani". Volzová sa jej vraj sťažovala, že ju Rusko k ničomu nepustí. "Aj si ponariekala," povedala Hausknotzová. 

10:51 Svedkyňa hovorí, že o zmenkách sa dozvedela až teraz z médií. Pri udeľovaní licencie boli vraj aj politické telefonáty.

10:50 Proces pokračuje výsluchom ďalšej svedkyne Anny Hausknotzovej, bývalej členky Rady pre vysielanie a retransmisiu. Hovorí o licencii pre Markízu.

10:45 Šanta počas prestávky povedal, že k čítaniu by mohlo prísť poobede, kedy je na pláne výsluch Štefana Ágha. "Budem tlačiť na to, aby sa komunikácia prečítala," povedal Šanta.

Prokurátor Šanta čaká na rozhodnutie súdu: Nový dôkaz by mohli predložiť pred výpoveďou Ágha

10:41 Po prestávke pokračuje pojednávanie. Nateraz sa komunikácia čítať nebude. Obhajoba namietala, aby sa nedostala do médií. "Médiá to sledujú," opooval Šanta. 

Bývalá účtovníčka Markízy Anna Miklošovičová
Zobraziť galériu (8)
Bývalá účtovníčka Markízy Anna Miklošovičová  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

10:12 Nasleduje krátka prestávka. 

10:04 Obhajoba namieta zverejnenie komunikácie. "Je zaujímavá," poznamenal Šanta. Predseda senátu ho napomenul, aby nekomentoval. 

"Nebude to ľahké čítanie," povedal predseda senátu.

10:03 Ján Šanta predkladá ďalší listinný dôkaz. Má ísť o komunikáciu Štefana Ágha a Mariana Kočnera. Má ísť o sms komunikáciu v inej trestnej veci a navrhuje jej čítanie.

10:02 Výsluch svedkyne sa blíži ku koncu, po výpovedi sa vyjadruje Rusko, ktorý opakuje, že nemal vedomosť o tom, že zmenky patria do účtovníctva. 

Bývalá účtovníčka Markízy: Keby som o zmenkách vedela, zaradila by som ich do papierov

09:54 Na rade je obhajoba a sudca, Miklošovičová odpovedá na otázky o vzťahu Pavla Ruska a Sylvie Volzovej. "Ja som to nevnímala nijako," povedala svedkyňa.

09:53 Otázky kladie Daniel Lipšic. Opäť sa jej pýta na to, kedy sa stretla s Marianom Kočnerom a Štefanom Ághom. "Určite to bolo pred tou vzburou v Markíze," povedala.

09:50 Rusko sa ďalej pýta, či jej Volzová dávala podklady k účtovníctvu v rokoch 1998,1999 a 2000. "Asi dávala, keď som tam pracovala," odpovedala svedkyňa.

09:49 Ruskove otáky namieta Daniel Lipšic. "Toto nie je skúška z trestného práva," povedal. Rusko sa totiž kládol otázky, na ktoré nevedela svedkyňa odpovedať. 

09:46 Otázky kladie Pavol Rusko. Pýta sa, či svedkyňa vedela o čo išlo v kauze Gamatex. "Nie, nevedela," odpovedá. 

09:45 Mandzák namieta, že svedkyňa nevypovedá tak, ako pred vyšetrovateľom.

09:42 Michal Mandzák číta výpoveď svedkyne, keď ju vypočúval vyšetrovateľ. "Účtovníctvo som viedla poďla pokynov pani Volzovej," prečíta Mandzák. Miklošovičová požiada o priestor na vysvetlenie. "Myslela som to tak, že pani Volzová mi dala podklady a ja som ich zaúčtovala. Samozrejme, všteko podľa zákona," dodala svedkyňa.

09:32 Svedkyňa opakuje, že zmenky nikdy neúčtovala a nikdy s nimi neprišla do kontaktu. 

09:20 Otázky teraz kladie Marek Para a mIchal Mandzák. Svedkyňa vypovedá, že účtovníctvo viedla tak, ako sa v tej dobe malo, podľa zákona. "Podklady mi dávala pani Volzová a tie som zaevidovala," hovorí. O súdnych sporoch veľa nevie. 

"Viem, že tam bol spor s Gamatexom, keď vtedy prišli do kancelárie pán Kočner a pán Ágh. Mňa to však z pohľadu účtovníčky nezaujímalo," vypovedala. 

09:17 Miklošovičová o zmenkách, podľa jej slov, nevedela a nikdy s nimi do kontaktu neprišla. 

09:15 Bývalá účtovníčka tvrdí, že s Ruskom prichádzala do kontaktu sporadicky. "S pánom Kočnerom som sa videla iba raz, keď prišiel aj s pani Volzovou a Štefanom Ághom," povedala svedkyňa. 

SLEDOVALI SME ONLINE Druhý deň súdu s Ruskom a Kočnerom: Vypovedať prišiel Mika, Šanta sa rozohnil

09:05 Otázky jej kladie prokurátor Ján Šanta. Miklošovičová má povedať, čo presne robila v Markíze.

09:00 Začína sa tretí deń pojednávania. Na pláne je vypočúvanie svedkov. Ako prvá sa pred súd postavila Anna Miklošovičová, bývalá účtovníčka Markízy. 

08:55 Prichádza aj Pavol Rusko, ktorý sa novinárov pýta, či niekto videl piatu zmenku. Odmieta, že by niečo také podpísal. 

Ruskov tretí deň na sude: Pýtal sa, či niekto videl piatu zmenku

ONLINE Nový dôkaz v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

ONLINE Nový dôkaz v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

08:50 Novinári čakajú pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku. Na miesto prichádza Daniel Lipšic, Tomáš Kamenec a advokáti Mariana Kočnera a Pavla Ruska, Mandzák, Para a Pohovej.

ONLINE Nový dôkaz v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

ONLINE Nový dôkaz v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Druhý deň pojednávania

Počas utorňajšieho súdu sa prokurátor Ján Šanta a advokát Daniel Lipšic niekoľkokrát pochytili s obhajobou. Vypovedať bol aj bývalý šéf Markízy Václav Mika, ktorý povedal, že o žiadnych zmenkách nevedel. Pavol Rusko stále opakuje, že o nich nevedel nikto a nemal ani prečo. 

V pondelok prokurátor Ján Šanta vytiahol ako dôkaz listinu, o ktorej tvrdí, že je to kópia piatej zmenky Obhajoba namieta, že nejde o originál a Rusko tvrdí, že nič také nepodpisoval. 

Viac o téme: PojednávanieSúd Pavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu