Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Celým Nemeckom otriasla šokujúca vražda liberálneho politika! Zastrelil ho pravicový extrémista

Waltera Lübckeho mal zastreliť 45-ročný neonacista Zobraziť galériu (6)
Waltera Lübckeho mal zastreliť 45-ročný neonacista (Zdroj: NSU-Watch, TASR/Uwe Zucchi, DPA)

BERLÍN - Začiatkom júna zavraždili šéfa jedného z nemeckým regiónov a člena strany Angely Merkelovej Waltera Lübckeho. Polícia hovorí o politicky motivovanom teroristickom čine. Z vraždy podozrievajú 45-ročného neonacistu, ktorého zatkla polícia. V minulosti sa zúčastnil aj na akciách krajnej pravice.

Podľa generálnej prokuratúry so sídlom v Karlsruhe, ktorá prevzala vyšetrovanie, ide o politický motív s krajne pravicovým pozadím. Lübckeho, ktorý zastával funkciu predsedu regiónu Kassel v Hesensku, zavraždili strelou do hlavy na začiatku júna. Podozrivým je 45-ročný Nemec Stephan E., špeciálna jednotka nemeckej polície zatkla muža v sobotu v noci. 

Politicky motivovaný čin

Ak by sa potvrdil politický motív, šlo by o prvý takýto atentát na vysokopostaveného nemeckého politika od roku 1970. Médiá s odvolaním sa na zdroje z bezpečnostných kruhov informovali, že útočníkom je človek, ktorý bol prinajmenšom v minulosti spojený s extrémne pravicovou scénou. Šesťdesiatpäťročný Lübcke bol zástanca Merkelovej proimigračnej politiky.

Celým Nemeckom otriasla šokujúca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Swen Pförtner, DPA)

Hovorca generálnej prokuratúry informáciu následne potvrdil. „Na základe aktuálneho stavu vyšetrovania vychádzame z toho, že čin má krajne pravicové pozadie,“ povedal. Dodal, že túto verziu podporuje napríklad aj doterajší život podozrivého, jeho záznamy v trestnom registri, názory a postoje, ktoré verejne zastával. Počas domovej prehliadky u neho našli aj zbrane. 

Celým Nemeckom otriasla šokujúca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NSU-Watch)

Kriminálna minulosť

Zadržaný podľa informácií magazínu Der Spiegel aktívne pôsobil v minulosti v prostredí hesenskej pobočky krajne pravicovej Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD). Pred desiatimi rokmi sa v Dortmunde zúčastnil akcií krajne pravicových radikálov na prvomájovej akcii odborárov, za čo bol sedem mesiacov vo väzení. 

Celým Nemeckom otriasla šokujúca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Uwe Zucchi, DPA)

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by za vraždou stála krajne pravicová teroristická bunka. Hovorca generálnej prokuratúry dodal, že možnosť, či a do akej miery mohli byť s činom spojené ďalšie osoby, vyšetrovatelia preverujú. Štátne zastupiteľstvo v Kasseli v nedeľu oznámilo, že zatknutie podozrivého bolo nariadené na základe stôp DNA.

Celým Nemeckom otriasla šokujúca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Swen Pförtner, DPA)

Vražda, ktorá pritiahla veľkú pozornosť médií, bola spáchaná v noci na nedeľu 2. júna. Mŕtveho Lübckeho našiel jeden z príbuzných na terase jeho domu neďaleko Kasselu. Politik zomrel na následky strelnej rany na hlave. Záujem médií upútal tiež fakt, že prípad prevzala generálna prokuratúra. To má totiž na starosti okrem iného trestné činy spojené s terorizmom, ale preberá aj vyšetrovanie vedené proti jednotlivcom, ak miera porušenia zákonov a vplyv zločinu sú mimoriadne závažné.

Viac o téme: VraždaNemeckoAngela MerkelováWalter Lübcke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu