Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prokurátor sa rozhodol: Podá dohodu o vine a treste v prípade vraždy advokáta Valka

Ernest Valko a Jaroslav Klinka Zobraziť galériu (3)
Ernest Valko a Jaroslav Klinka (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer, Archív, Tv Markíza)

BRATISLAVA - Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Jozef Kandera predpokladá, že návrh dohody o vine a treste, ktorú vo štvrtok uzavrel s obvineným Jaroslavom Klinkom, podá na Okresný súd v Pezinku v polovici budúceho týždňa.

Jaroslav Klinka je v prípade vraždy prominentného advokáta Ernesta Valka obvinený z lúpeže a nie zo samotnej vraždy ako takej. "Predpokladám, že návrh dohody bude na nižšom súde v polovici budúceho týždňa. Dohodu som uzavrel včera, musím vypracovať jej znenie," povedal v piatok dozorový prokurátor Kandera. Súd po naštudovaní spisového materiálu vytýči termín verejného zasadnutia, na ktorom buď dohodu schváli, alebo nie. Ak by prvostupňový súd dohodu schválil, tak by sa stala právoplatnou a nebolo možné voči nej odvolať sa.


AKTUÁLNE Posun v prípade vraždy právnika Ernesta Valka: Tento muž priznal svoju účasť


Obvinený Jaroslav Klinka označil za strelca vo vražde Jozefa Radiča. Prokurátor Jaroslavovi Klinkovi navrhuje trest odňatia slobody na sedem rokov a dva mesiace. Odpykať by si ho mal v ústave so stredným stupňom stráženia. Informovala o tom vo štvrtok (30. 5.) hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Jozef Kandera
Zobraziť galériu (3)
Jozef Kandera  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Klinku už raz odsúdili

Jaroslav Klinka už bol odsúdený v roku 2017 za trestný čin lúpeže. Okresný súd v Žiari nad Hronom ho odsúdil na trest odňatia slobody vo výmere šesť rokov a osem mesiacov. Ako vo štvrtok pripomenula TV Markíza, zlom v objasnení vraždy Valka prišiel po tom, ako chytili Jaroslava Klinku. Pri lúpeži v kremnickej banke ho postrelili a hrozil mu vysoký trest. Ponúkol ale kľúčové informácie a podmienil to tým, že chce, aby ho obhajoval Daniel Lipšic.

Jaroslav Klinka označil za strelca Jozefa Radiča. Ten však vinu odmieta. Výpovede oboch mužov overovali počas rekonštrukcie vraždy. Prokurátor pre TV Markíza povedal, že sa ňou a znaleckými posudkami potvrdila verzia Jaroslava Klinku. Práve preto na dohodu o vine a treste pristúpil. Jaroslava Klinku stíhajú aj pre ďalšie lúpeže - v banke a v dome zlatníka v Limbachu. Ten je len pár metrov od Valkovho.

Ernest Valko
Zobraziť galériu (3)
Ernest Valko  (Zdroj: TASR)

Ernest Valko bol zavraždený vo svojom dome v Limbachu v roku 2010. Po viac než ôsmich rokoch policajti ukončili vyšetrovanie vraždy s návrhom na obžalobu dvoch páchateľov, 43-ročného Jozefa Radiča a 45-ročného Jaroslava Klinku, ktorých motívom bolo podľa polície lúpiť vo Valkovom dome. Po Valkovom návrate mali do domu vniknúť a Jozef Radič mal právnika streliť do hrudníka, čím mu mal spôsobil smrteľné zranenie.

Viac o téme: Ernest ValkoJozef KanderaJaroslav Klinko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu