Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vražda Tomáša (†16) či pobodanie Andreja (14): VIDEO Kurilovská objasnila, aké tresty hrozia mladistvým

Lucia Kurilovská Zobraziť galériu (7)
Lucia Kurilovská (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vražda 16-ročného Tomáša v Žiline či pobodanie 14-ročného Andreja v Dubnici nad Váhom - tieto skutky rozpútali vášne u verejnosti nielen preto, že obeťami boli mladiství. Dôvodom bolo najmä to, že polícia v oboch prípadoch vzniesla obvinenia voči ich rovesníkom.

Aké boli okolnosti krvavých činov, doteraz nie je známe, polícia o detailoch citlivých prípadov mlčí. Niektorí Slováci sa však okamžite zahrali na sudcov a tínedžerom prajú doživotie. O tom, ako sa na kriminalitu mladistvých pozerá trestný zákon, sme sa porozprávali s rektorkou Akadémie Policajného zboru v Bratislave Luciou Kurilovskou.

Lucia Kurilovská
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky-Vlado Anjel)

Tá priblížila, že trestne zodpovednou je osoba od štrnástich rokov. "Celkovo pri mladistvých sa znižuje trestná sadzba na polovicu. Čiže pri mladistvých sa ukladajú trestné sadzby tak, ako sú zadefinované v osobitnej časti trestného zákona pri každom trestnom čine, ale vždy je to polovica z toho. A na základe toho sa potom postupuje," opísala.

Krvavá vražda tínedžera (†16) v Žiline očami odborníkov: Brutalita u detí aj desivá psychológia davu

V prípade mladistvých sa prihliada na rozumovú, inteligenčnú, ale aj emočnú vyspelosť. Skúma sa motív, ale aj to, či išlo o afekt a premyslený čin. "Samotný výkon trestu je špeciálne v konkrétnom ústave pre výkon trestu, ktorý sa zaoberá určitou prevýchovou mladistvých, kde s nimi pracujú pedagógovia, psychológovia. Skutočne ide o to, aby ten mladistvý po tom, keď už si odpyká trest, sa vedel zaradiť, resocializovať," dodáva Kurilovská. Viac sa dozviete v rozhovore.

Lucia Kurilovská o kriminalite a výške trestov mladistvých

Prípady, ktoré šokovali Slovensko

Len 16-ročný Tomáš prišiel o život 16. mája. Spočiatku kolovali neoficiálne informácie o tom, že krv na rukách má záhadný muž, ktorý sa do bytovky na žilinskom sídlisku dostal pod zámienkou, že je elektrikár. Tínedžer mal brániť kamarátku, no na následky 21 bodných rán zomrel. Aj dievčina skončila v nemocnici.

Vražda Tomáša (†16) či
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Instagram)

Neskôr ale polícia na sociálnej sieti oficiálne informovala, že vzniesli obvinenie voči jeho rovesníčke Judite (16). Detaily krvavej drámy nepriblížili. Dievča však skončilo vo väzbe. 

Sudca v Žiline rozhodol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk)

Mal pobodať najlepšieho kamaráta (14)

Len pár dní po vražde v Žiline, 23. mája, Slovensko zasiahla ďalšia šokujúca správa. Len 14-ročný Daniel mal dvakrát bodnúť jeho rovesníka Andreja. K incidentu došlo v opustenej bytovke. Chlapci boli údajne najlepšími kamarátmi a pochádzali z dobrých rodín. Svetlo do toho, čo sa stalo, prinesie tiež ďalšie policajné vyšetrovanie.

Ďalší desivý prípad po vražde v Žiline: Len 14-ročného chlapca pobodal v Dubnici najlepší kamarát

Chlapcovi sa našťastie v tomto prípade zranenia nestali osudnými, skončil v bratislavskej nemocnici. Krajský súd v Trenčíne uplynulý štvrtok rozhodoval o tom, či obvinený zo zločinu vraždy v štádiu pokusu bude stíhaný väzobne alebo na slobode s monitorovacím zariadením. Ako informoval Roman Tarabus, hovorca trenčianskeho Krajského súdu, senát zamietol sťažnosť prokurátora ako nedôvodnú. Ôsmak teda dostal monitorovací náramok.

Podľa trestného zákona sa trestný čin vraždy trestá odňatím slobody na 15 až 20 rokov. Ak však ide o úkladnú a plánovanú vraždu, či vraždu viacerých osôb, môže byť trest aj vyšší, teda 25 rokov až doživotie. V prípade mladistvých sa však trestná sadzba znižuje na polovicu.

Prípady, v ktorých polícia obvinila mladistvých, sú však na Slovensku známe aj z minulosti. Napríklad ešte v roku 2016 vo väzbe skončil 16-ročný Peter, ktorý mal 43-ročnému Rastislavovi uštedriť až 27 bodných rán. 

Viac o téme: KriminalitaMladistvíLucia Kurilovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu