Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

AKTUÁLNE Šokujúci verdikt v prípade zabitia Filipínca Henryho (†36): Útočníka odsúdili na šesť rokov!

Zo zabitia Filipínca obvinili Juraja Hossua. Incident zachytila kamera. Zobraziť galériu (6)
Zo zabitia Filipínca obvinili Juraja Hossua. Incident zachytila kamera. (Zdroj: Facebook, topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Juraja Hossua, obžalovaného zo zabitia Filipínca Henryho Acordu (†36), v utorok senát Okresného súdu Bratislava I odsúdil na šesťročný trest odňatia slobody nepodmienečne. Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Vyhláseniu verdiktu predchádzalo vyhlásenie obžalovaného o vine. Z tohto dôvodu súd už nevykonával dokazovanie v súvislosti s vinou či s výškou trestu. Zároveň senát OS Bratislava I obžalovanému uložil ochranné protialkoholické liečenie.

Súd znížil hranicu trestu preto, lebo vychádzal zo znaleckého posudku, podľa ktorého obžalovaný spáchal skutok v stave zníženej príčetnosti. Preto došlo podľa odôvodnenia predsedu trojčlenného senátu k mimoriadnemu zníženiu dolnej hranice trestnej sadzby (sedem rokov, pozn. red). Súd zároveň prihliadal, čo sa týka trestu, nielen na priznanie, ale aj na skutočnosť, že nielen v utorok, ale od začiatku Hossu oľutoval svoj čin.

Ospravedlnenia na všetky strany

Verdikt ale ešte nie právoplatný. Prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave, obhajca aj obžalovaný si ponechali zákonnú časovú lehotu na prípadné odvolanie. Súd poškodených odkázal na civilné konanie. Voči tomu zase priamo v súdnej miestnosti podal odvolanie právny zástupca pozostalých.

Pred súdom v utorok zaznela aj záverečná reč obžalovaného. "To, čo sa stalo, ma nesmierne mrzí, konal som v nevedomosti, ospravedlňujem sa jeho rodine, najmä jeho mame, ktorej by som finančne pomáhal aj bez toho, že by mi to nariadil súd. Rovnako sa ospravedlňujem aj svojej rodine,“ povedal Hossu. 

AKTUÁLNE Šokujúci verdikt v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Henry John)

Surová bitka, ktorá šokovala Slovensko, sa odohrala na Obchodnej ulici v Bratislave 26. mája 2018 približne o 4.45 nadránom. Henry sa mal zastať dvoch žien, čo sa mu bohužiaľ stalo osudným. Proti statnému mužovi z Dunajskej Stredy, ktorý v čase incidentu vážil približne 115 kilogramov, nemal najmenšiu šancu. Po tom, ako Filipínec skončil na zemi, uštedril mu Hossu tvrdý kopanec. Na následky zranení Henry 31. mája v nemocnici zomrel.

Incident zachytila kamera.
Zobraziť galériu (6)
Incident zachytila kamera.  (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Ostro sledovaná kauza zabitia Filipínca Henryho: VIDEO Svedkovia prehovorili o osudnej noci

V súvislosti s kauzou verejnosť pobúrilo niekoľko skutočností. A to napríklad údajná manipulácia so zdravotnou dokumentáciou zosnulého, ale tiež fakt, že útočník vo väzbe neskončil ihneď po roztržke. Stalo sa tak až po masívnej odozve verejnosti 4. júna.

Zabitý Henry: Falšovali lekársku správu mŕtveho Filipínca?

Som vinný

Hossu skutok pred súdom nepopieral, no vyjadril sa, že nesúhlasí s jeho právnou kvalifikáciou.  Dohodu o vine a treste predtým odmietla aj prokurátorka Krajskej prokuratúry. Až tento utorok  obžalovaný pred senátom pristúpil k vyhláseniu o vine, teda priznal sa k vine.

Čachre-machre po smrti Filipínca Henryho (†36): VIDEO Svedok o manipulácii so zdravotnou dokumentáciou

Slováka na pojednávanie eskortovali príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. "Som vinný," povedal v preplnenej súdnej sieni. Zároveň odpovedal na zákonné otázky predsedu senátu. Na utorkové pojednávanie boli predvolaní ďalší svedkovia, ale aj znalci a lekári. Senát ale po jeho vyhlásení už nemal dôvod ich vypočuť. Zazneli psychologické vyšetrenia obžalovaného, s čím súhlasila obhajoba, ako aj prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Emotívne chvíle: Na jednom zo súdnych pojednávaní sa zúčastnila aj Henryho rodina.
Zobraziť galériu (6)
Emotívne chvíle: Na jednom zo súdnych pojednávaní sa zúčastnila aj Henryho rodina.  (Zdroj: Vlado Anjel)

Podľa posudkov býval Hossu často zmätený, vzdelanostne bol ekonomicky zdatný, často videl východisko redukovať emócie, menej bol prísny, za istých okolností mohol podliehať výkyvu nálad, mal obavy zo zlyhania pri strate kontroly, pritom však nebola agresivita u neho preukázaná za dominantnú.

Alkohol aj lieky na upokojenie

Prvé pojednávanie sa v tejto veci začalo koncom januára tohto roka. Hossu vypovedal, že v podvečer incidentu mali firemnú akciu, na ktorej vypil niekoľko pív s kolegami a nadriadenými. Z hotela, kde sa akcia konala, išiel neskôr do mesta, kde si chcel dať "ešte zopár pív". Priznal, že v minulosti navštevoval psychiatričku a užíval lieky na upokojenie. Aj to, že okrem pív si dal liek Paretin a pred odchodom na akciu užil dva razy Lexaurin.

Čo sa dialo pred smrteľným útokom na Filipínca Henryho (†36): Lieky, 20 pív, 10 vodiek a filmy v hlave

Príchod Juraja Hossu na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky: Vlado Anjel)

Acordu podľa svojich slov napadol preto, lebo si myslel, že chce ubližovať ženám, s ktorými bol. Svoj čin oľutoval, tvrdí, že na konflikt má útržkovité spomienky. Priznal tiež, že do mesta nosieval boxer. Nikdy ho však údajne v minulosti nepoužil a mal ho ako talizman aj v deň incidentu. 

Viac o téme: SmrťSúd HenryFilipínecJuraj Hossu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu