Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nové dôkazy v prípade zbesilej jazdy Poliakov: Päť rokov v base? Polícia pritvrdila

Nezodpovedná jazda si vyžiadala život nevinného človeka. Zobraziť galériu (4)
Nezodpovedná jazda si vyžiadala život nevinného človeka. (Zdroj: Facebook/Dolný Kubín a Orava)

ŽILINA - Postupné zbieranie dôkazov, zdá sa, prináša svoje ovocie. Ostro sledovaný prípad trojice Poliakov, ktorí svojou bezohľadnou jazdou spôsobili smrť Štefana (†57) z Oravského Podzámku, naberá na obrátkach. Verejnosť bola spočiatku pobúrená, že najvyšší možný trest, dokonca len pre jedného z cestných pirátov, predstavoval päť rokov. Zvyšným dvom hrozili maximálne tri roky. Teraz je všetko inak.

Po nehode, ku ktorej došlo 30. septembra v Dolnom Kubíne, sa zdvihla vlna kritiky. Vodiči luxusných áut sa bez ohľadu na pravidlá preháňali po slovenských cestách závratnou rýchlosťou. Ohrozovali okolie, napokon mala ich jazda tragický koniec. Nie pre nich, ale pre nevinného otca rodiny Štefana. Počas prevozu do nemocnice zomrel.

Strašná nehoda pri Dolnom Kubíne

Marcinovi L. (42), šoférovi Porsche, ktoré sa čelne zrazilo s autom, v ktorom sedela slovenská rodina, hrozil v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na dva roky až päť rokov. Zostávajúcim dvoch obvineným mužom, Lukaszovi K. (26) a Adamovi Sz. (27), šesť mesiacov až tri roky.

Prípad ostro sledujú slovenské aj poľské médiá.
Zobraziť galériu (4)
Prípad ostro sledujú slovenské aj poľské médiá.  (Zdroj: Reprofoto/fakt.pl)

Policajný prezident Milan Lučanský však už krátko po udalosti avizoval, že tresty môžu byť oveľa vyššie. "V rámci všeobecného ohrozenia im hrozí možno až desať až pätnásť rokov väzenia, lebo podľa nás to bol úmyselný trestný čin," povedal pre televíziu Markíza. A jeho slová sa naplnili.

Ešte včera Krajský súd v Žiline zmenil rozhodnutie Okresného súdu v Dolnom Kubíne a vo väzbe napokon neskončil jeden, ale všetci traja vodiči. Obvinení boli z trestného činu všeobecného ohrozenia pre "pirátsku" jazdu na Orave a následnú nehodu s následkom smrti. 

Na sociálnych sieťach po kolízii pribúdali komentáre o tom, že na slovenských cestách si svoje sily nemerala len trojica obvinených.
Zobraziť galériu (4)
Na sociálnych sieťach po kolízii pribúdali komentáre o tom, že na slovenských cestách si svoje sily nemerala len trojica obvinených.  (Zdroj: Facebook)

Vo štvrtok sa situácia opäť mení. Karty zamiešali nové dôkazy. "Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline na základe výsledkov prebiehajúceho vyšetrovania a pokynu prokurátora Krajskej prokuratúry v Žiline zmenil právnu kvalifikáciu skutku u všetkých troch obvinených mužov," informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

Tresty za šialenú jazdu smrti: Identita poľských pretekárov, FOTO novinár, podnikateľ a synáčik

Vodič Porsche čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia, za ktorý mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 15 rokov až 20 rokov. Ostatní dvaja muži vo veku 26 (vodič Mercedesu) a 27 rokov (vodič Ferrari) sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia, za ktorý im v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 10 rokov až 15 rokov.

Vyšetrovanie nekončí

Ako informoval R. Moravčík, polícia aj naďalej na prípade intenzívne pracuje. Ako došlo k čelnej zrážke? Trojica vodičov na Mercedese, Porsche a Ferrari si z cesty urobili pretekársku dráhu. Kolónu áut predbiehali aj napriek zákazu. Šofér Mercedesu sa stihol zaradiť.

Za vodou? Od začiatku sa špekulovalo o tom, že luxusné vozidlá si nemôže dovoliť len tak hocikto.
Zobraziť galériu (4)
Za vodou? Od začiatku sa špekulovalo o tom, že luxusné vozidlá si nemôže dovoliť len tak hocikto.  (Zdroj: KR PZ Žilina)

„Následne vodič Porsche s vozidlom narazil do pred ním idúceho vozidla Ferrari, ktoré pribrzdilo a po náraze sa vrátilo do svojho jazdného pruhu,“ objasnil okolnosti žilinský policajný hovorca Radko Moravčík. Porsche sa však zaradiť nestihlo a nasledoval tvrdý náraz. Štefan nemal šancu havárii zabrániť. O podrobnostiach prípadu a minulosti vodičov sa dočítate aj TU.

Viac o téme: SmrťZbesilá jazdaCestní pirátiSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu