Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vadalove nadštandardné vzťahy s colníkmi a policajtmi: Šokujúce informácie zo súdnych dokumentov

Antonino Vadala
Antonino Vadala (Zdroj: foto: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Ostro sledovaný prípad okolo talianskeho podnikateľa žijúceho na východe Slovenska Antonina Vadalu nie je stále uzavretý. Najnovšie sa dostali na verejnosť informácie z vyšetrovania. Podľa dokumentov benátskeho súdu mal Vadala nadštandarndné vzťahy so slovenskými colníkmi a tajnými policajtmi.

Benátsky súd vydal na Antonina Vadala európsky zatykač, na základe ktorého ho v Trebišove uplynulý mesiac zadržali slovenskí policajti. Obvinený je zo zapojenia sa do medzinárodného obchodu s drogami. V kontajneroch s ovocím pašovala skupina kokaín z Južnej Ameriky. Práve slovenskí colníci a tajní policajti mali kontajnery kontrolovať len naoko. 

Komunikácia Vadalu s tajným agentom

V dokumentoch je zachytená komunikácia Vadalu s komplicom. Hovorí sa tam, ako v rokoch 2014 a 2015 pašovali kokaín z Talianska aj pre slovenský trh. Vadala ale netušil, že jeho spoločník je v skutočnosti taliansky tajný policajný agent. Dokument z benátskeho súdu má k dispozícii portál sme.sk a získal ho od talianskeho denníka La Repubblica.  

Práve pašovanie kokaínu je najvýnosnejším biznisom kalábrijskej mafie ´Ndranghety.  Ako povedal taliansky prokurátor Gaetano Paci, ktorý je kľúčovým človekom v boji proti kalábrijskej mafii, Vadala má na mafiu rodinné väzby.  

Počas rozhovoru so svojím komplicom, ktorým bol agent v prezlečení, Vadala netušil, že je nahrávaný cez plošticu. "Poznám ich všetkých," povedal Vadala o slovenských colníkoch a tajných policajtoch talianskemu agentovi. "V Bratislave mám päť hektárov, na ktorých je najväčší colný sklad na Slovensku... vnútri je finančná správa... príde kontajner a šéf tam vnútri, ktorého som tam dal ja, rozumieš... musí iba potiahnuť plomby a ide preč," opísal Vadala agentovi. 

Vyjadrenie, že "šéfa colníkov tam dal", je podľa jedného z dvoch autorov článku v La Repubblica Giuliana Foschiniho označenie priateľa. Vadala o ňom hovorí, že mu je "k dispozícii". Adresa colného skladu aj meno colníka v materiáloch chýbajú. Vadalove kontakty podľa dokumentov benátskeho súdu vybavili, že colníci kontrolovali len fasádu jeho kontajnerov s ovocím. Vďaka nim však vždy "získal potvrdenie o vykonanej inšpekcii jeho nákladu s negatívnym výsledkom". Teda colníci nikdy oficiálne nezistili, že sa v kontajneroch napríklad prevážal kokaín.

Medzinárodný obchod

Podľa benátskeho súdu taliansky podnikateľ z Trebišova organizoval pašovanie kokaínu do Talianska, Slovinska a na Slovensko. Obchod mal financovať cez svoju niekdajšiu slovenskú firmu Terra real. V Ekvádore založil firmu Omarsa, slúžila na pašovanie kolumbijského kokaínu, oficiálne cez ňu dovážal do Európy exotické ovocie. Vadala v komunikácii uviedol, že najbezpečnejšou konečnou stanicou tovaru je práve Slovensko. 

V dokumentoch benátskeho súdu ďalej stojí, že ovocie s kokaínom pašeráci z ´Ndranghety nakladali na zaoceánske lode v ekvádorskom prístave Guayaquile a v peruánskom prístave Callau. Na prevážanie mali firmu Maersk. Jej trasa totiž viedla priamo z Ekvádoru do Benátok. Ovocie s kokaínom sa tak vyhlo riskantným kontrolám v Paname.

Uloženie drog v kontajneroch s ovocím malo presnú štruktúru. V prvom rade boli debny s banánmi, arašidmi alebo cereáliami. V druhom rade bol v športových taškách ukrytý kokaín. Ľahšie a rýchlejšie sa vyťahoval z kontajnerov, keď dorazil do Benátok.

Podľa Vadalu, ako je uvedené v dokumentoch, keď náklad s ovocím dorazil do Benátok, vybrali z neho drogy. Nevedno, či všetky alebo časť putovala na Slovensko. Tovar (ovocie, pozn. red.) z Benátok putoval do Bratislavy, kde colníci vykonali colnú kontrolu naoko.

Vyjadrenie slovenských colníkov

Slovenskí colníci o Vadalovom tovare, o ktorom sa píše v benátskych dokumentoch zo súdu, nič nevedia. Podľa hovorkyne finančnej správy Ivany Skokanovej ani pre jednu z firiem Antonina Vadalu alebo jeho svokra Domenica Rodu neevidujú v rokoch 2014 a 2015 žiadne dovozy ani kontroly tovaru. Podľa nej je vylúčené, aby sa nejaké kontroly uskutočnili mimo deklaračného systému, v ktorom sú evidované. Firma Terra real sa ani nenachádza v Centrálnom registri finančnej správy. Hovorkyňa dodala, že benátska prokuratúra v tejto veci nekontaktovala našu finančnú správu ani jej kriminálny úrad.

Viac o téme: Antonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu