Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Nové fakty v Ruskovom škandalóznom pláne vraždy: Obeť prehovorila, mafiáni vypovedajú

Miloš Kaštan opúšťa sídlo NAKA Zobraziť galériu (18)
Miloš Kaštan opúšťa sídlo NAKA (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Spoveď na polícii a strach o život. Pavol Rusko, ktorého včera zadržala polícia, práve vypovedá na Prezídiu policajného zboru. Zadržali ho potom, ako ho niekdajší boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák označil za objednávateľa vraždy. Jeho plánovaná obeť a niekdajšia spolupracovníčka prehovorila. Okamžite sa začala báť o život. Dnes si kľučky podávali na policajnom prezídiu obávaní mafiáni. Medzi nimi aj Černák.

Na policajnom prezídiu o chvíľu začne výsluch Pavla Ruska. Novinárom to povedal jeho obhajca Marek Para. "Od rána vypovedali Mikuláš Černák a Miloš Kaštan." Para povedal, že ešte nevie, či vyšetrovateľ žiada vziať Ruska do väzby. Pavol Rusko sa nachádza momentálne v cele predbežného zadržania na Prezídiu policajného zboru.

Výpovede Miloša Kaštana a Mikuláša Černáka sa vo svojich výpovediach priznali k spáchaniu skutku. Pre Pavla Ruska je to zlá správa. O prípade informovali ich advokáti.

Kauza Rusko, Odchod Kaštana

Mafiáni vypovedajú

Podľa medializovaných informácií vypovedal dnes na Prezídiu o údajnom objednaní vraždy aj Mikuláš Černák. Doviezli ho z basy v Leopoldove. Rovnako vypovedala aj Černákova pravá ruka Miloš Kaštan. Po nich by mal nasledovať boss sýkorovcov.

Miloš Kaštan opúšťa prezídium policajného zboru, kde sídli NAKA.
Zobraziť galériu (18)
Miloš Kaštan opúšťa prezídium policajného zboru, kde sídli NAKA.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rusko má nové advokáta, vypovedať bude aj Lališ

Pavol Rusko má nového obhajcu Júliusa Šefčíka. Ten to pre topky potvrdil. Podľa našich infromácii môže byť dôvodom aj to, že pôvodný advokát Marek Para, ktorý sa k prípadu vyjadroval včera, zastupuje aj obžalovaného bossa podsvetia Roberta Lališa známeho ako Kýbla.

Miloša Kaštana odvádzajú zo
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ten podľa našich informácii má byť tretím po Černákovi a Kaštanovi, ktorý v prípade vypovedá. "Nebudem sa momentálne k prípadu bližšie vyjadrovať. Momentálne prebieha výsluch," odpovedal Šefčík na otázku, či súvisí výmena advokátov s výpoveďou Lališa.

Polícia predviedla Miloša Kaštana
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obeť prehovorila, bála som sa o život

Sylvia Volzová, Ruskova spolumajiteľka a bývalá blízka spolupracovníčka, vypovedala na polícii 10. a 11. októbra, ešte pred jeho zadržaním. S exministrom a šéfom TV Markíza sa neskôr ich vzťahy zhoršili. Práve preto sa mal rozhodnúť, že ju dá zlikvidovať. Volzová poskytla novinám iba jediný rozhovor. A to pre denník Sme.

Sylvia Volzová (vľavo)
Zobraziť galériu (18)
Sylvia Volzová (vľavo)  (Zdroj: TASR)

Volzová hovorí, že o Ruskovom údajnom pokuse nevedela nič. Až keď ju neskontaktovala polícia. Tá jej oznámila, že na jej hlavu bola vypísaná 20 miliónova odmena. Ako ďalej tvrdí, nebolo jej všetko jedno. "Bola som zhrozená, keď som si prečítala, že bol za mňa niekto ochotný zaplatiť 20 miliónov korún, aj som sa trochu cynicky zasmiala, že ma tak vysoko ohodnotili. Ale nebolo mi všetko jedno," tvrdí Volzová.

Pavol Rusko
Zobraziť galériu (18)
Pavol Rusko  (Zdroj: TASR)

Rusko obvinenia popiera

Včera večer predstúpil pred médiá Ruskov obhajca Marek Para. Tvrdí, že jeho klient všetky obvinenia o objednávaní si vraždy popiera. Rusko strávil celú noc v policajnej cele.

Obhajca Pavla Ruska o jeho väzbe

Černák prehovoril

Exministra hospodárstva a bývalého šéfa TV Markíza Pavla Ruska včera zadržala polícia. Podozrivý je z toho, že si v roku 1997 objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. Vraždu si mal objednať v podsvetí, za objednávateľa ho označil niekdajší mafiánsky boss Mikuláš Černák. "Rusko povedal, že to bude dobre zaplatené a že jemu tam ide o veľa. Hlavne, že to musí byť urobené čisto," tvrdí Černák v trestnom oznámení o vražde Volzovej.

Mikuláš Černák na súde
Zobraziť galériu (18)
Mikuláš Černák na súde  (Zdroj: TASR)

Vražda za 20 miliónov korún

Pavol Rusko a Sylvia Volzová mali podiely vo firme Markíza Slovakia rozdelené na polovicu. Táto firma prevádzkovala televíziu Markíza. Rusko mal Černákovi ponúknuť 20 miliónov slovenských korún za vraždu v jeho banskobystrickej kancelárii. S požiadavkou ho mal kontaktovať v októbri alebo novembri 1997. Volzovú mali uniesť, donútiť podpísať prevod podielov spoločnosti Markíza na neznámu osobu a zlikvidovať.

Zložil zálohu

V bratislavskom hoteli Holiday Inn mal Rusko zložiť zálohu 500 tisíc korún. Prítomní mali byť aj členovia mafiánskeho gangu sýkorovcov. Zálohu mal prebrať ďalší člen Černákovho gangu priamo od Ruska. Tento člen gangu to potvrdil.

Nové fakty v Ruskovom
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR)

Spolu so sýkorkami ju černákovci začali sledovať. Akciu prekazilo až zatknutie Mikuláša Černáka, píše Sme. Vzťahy Ruska a Černáka dokumentuje aj exkluzívny prístup televízie na jeho oslavu. Len pár dní pred zatknutím Mikuláša Černáka sa konala jeho oslava 31. narodenín. Na ňu mal pozvať redaktora Markízy Dušana Volka sám riaditeľ televízie Pavol Rusko. Redaktor to vyhlásil na súde v roku 1999. V Banskej Bystrici si pozreli najväčší bossovia slovenského podsvetia ohňostroj na Černákovu počesť. Televízia tam mala exkluzívny prístup. Reportáž odvysielala hneď na druhý deň.

Rusko sa vyhrážal novinárovi

Na Ruska si spomína aj jeden z najznámejších slovenských novinárov Eugen Korda. Navštívil ho v porevolučných rokoch, keď pôsobil ako predseda Socialistického zväzu mládeže v Slovenskej televízii. "Býval v takej nechutnej komunistickej ubytovni a my sme ho žiadali, aby sa konečne televízia pripojila k začínajúcej revolúcii. Neuspeli sme. Celú noc sme potom na VŠMU tlačili letáčiky a tie ráno rozdávali zamestnancom, ktorí prichádzali do budovy televízie v Mlynskej Doline. Súdruhovi riaditeľovi Hlinickému sa to nepáčilo a predseda SZM Rusko zbabelo mlčal. Až keď bolo jasné, že komunizmus končí, obaja páni sa odvážne pripojili k spoločenským zmenám," napísal na Facebooku Korda.

Raz bolo treba podľa Kordu predniesť reč pred demonštrujúcim občanmi vyhlásenie televízie. Korda sa prihlásil. Dali mu napísané vyhlásenie, ale on si "pustil hubu na špacír". "Pavol Rusko sa mi po návrate vyhrážal, že ma dá vyhodiť z práce. Neurobil to, ale z STV ma aj tak nakoniec prepustili bez vysvetlenia o niekoľko mesiacov neskôr," zakončil Korda spomienku na Ruska.

Viac o téme: MarkízaMikuláš ČernákPavol RuskoSylvia Volzová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu