Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dohra razie kukláčov v osade: Padlo trestné oznámenie, ozvala sa aj Rómska únia!

Miestni tvrdia, že zásah bol brutálny
Miestni tvrdia, že zásah bol brutálny (Zdroj: YouTube)

MOLDAVA NAD BODVOU – V prípade razie kukláčov v osade "Bukulovská" v Moldave nad Bodvou padlo prvé trestné oznámenie. Rómovia od inšpekcie ministerstva vnútra žiadajú dôkladné prešetrenie zásahu, ktorý bol podľa nich neprimerane brutálny. Polícia však tieto tvrdenia odmieta a hovorí o útoku sekerou na policajta.

Trestné oznámenie prišlo na inšpekciu ministerstva vnútra, od ktorej miestni z osady žiadajú detailné prešetrenie. "V súvislosti s policajnou akciou prijala Sekcia kontroly a inšpekčnej služby MV SR jedno trestné oznámenie, kde osoba, ktorá ho podávala nebola priamo svedkom a v tom čase sa ani nenachádzala v byte," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová.

Podľa združenia, ktoré sa venuje Rómom, prišli policajní kukláči do osady v stredu popoludní a začali robiť prehliadku obydlí. Polícia hovorí o plánovanej pátracej akcii, ktorá bola okrem Moldavy nad Bodvou aj v obci Drienovec. Spolu zasahovalo 63 policajtov, ktorí predviedli 15 osôb. Totožnosť chceli zistiť u ôsmim ľudí, piatich riešili pre priestupok a ďalších dvoch pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa. „Títo dvaja muži z Drienovca boli toho istého dňa aj obvinení z tohto skutku,“ uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Podľa jej slov sa jeden z dvojice po útoku na policajta ukryl v dome. „Neskôr však so sekerou v ruke vyskočil von oknom, sekerou zaútočil na hlavu jedného z policajtov, ktorý bol v tom čase k nemu otočený chrbtom, a ten v poslednej chvíli útok odvrátil rukou,“ opísala Mésarová. Ako dodala, policajt utrpel sečné zranenie, ktoré si vyžiadalo niekoľko stehov a jeho práceneschopnosť. 

Združenie tvrdí, že obyvatelia osady pri zásahu nekládli aktívny odpor. „K použitiu donucovacích prostriedkov došlo len voči tým osobám, ktoré neuposlúchli výzvy polície, a pri zákonných dôvodoch na predvedenie kládli aktívny odpor,“ tvrdí polícia. Neziskovka hovorí o desiatkach zranených, ktorí museli vyhľadať lekárske ošetrenie. Spomína aj bábätko, ktoré vraj pri zásahu upadlo do bezvedomia. „Po zásahu muselo byť ošetrené jednotkou rýchlej zdravotníckej pomoci a hospitalizované,“ napísalo združenie v stanovisku. „Dôrazne popierame zranenie maloletého dieťaťa, ktoré je prezentované v masovokomunikačných prostriedkoch ako dôsledok tejto policajnej akcie,“ reagovala Mésarová. 

Polícia tiež odmieta, že by policajná akcia zo stredy súvisela s incidentom v osade, ktorý sa stal ešte v sobotu 15. júna. „Hlavní útočníci z tohto incidentu sú trestne stíhaní, jeden z nich dokonca väzobne,“ uviedla Mésarová. Pri potýčke s políciou vtedy poškodili policajné auto.

Tanko vyzval Kaliňáka na dôkladné prešetrenie zásahu

Predseda Strany rómskej únie Slovenska (SRÚS) František Tanko vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby stredajší (19. 6.) zásah polície v Moldave nad Bodvou vyšetril aj za účasti Rómov. Doterajším tvrdeniam polície o adekvátnosti zásahu neverí, tvrdí, že "polícia sa bude brániť všetkými možnými prostriedkami".

SRÚS sa podľa Tankových slov aj písomne obráti na inšpekciu ministerstva vnútra. "Zrejme podáme aj trestné oznámenie," dodal. Na budúci týždeň sa plánuje stretnúť so zástupcami mimovládnych organizácií. "Chceme sa dohodnúť na proteste, ktorý by sme spoločne zorganizovali pred budovou ministerstva vnútra v Bratislave," uviedol Tanko.

Ako informoval, podľa správ od ľudí žijúcich priamo v inkriminovaných osadách v Moldave nad Bodvou stav šesťmesačného dieťaťa, ktoré pri zásahu polície upadlo do bezvedomia, je nezmenený. K zraneniu nemluvňaťa došlo podľa jeho slov tak, že policajti začali striekať v miestnosti, kde dieťa bolo, obranný sprej, tzv. kaser. Tanko zároveň neverí správam o tom, že jeden zo zadržaných Rómov v osade mal zaútočiť na príslušníka polície sekerou. "Róm by si nedovolil útočiť na policajta, lebo by vedel, čo by ho potom čakalo," vyjadril svoje presvedčenie Tanko.

Razia v Moldave n. Bodvou

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu