Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nízkoprahový klub UPside na Obchodnej ulici v Bratislave pomáha desiatkam mladých

Nízkoprahový klub UPside na Obchodnej ulici v Bratislave pomáha desiatkam mladých Zobraziť galériu (4)
Nízkoprahový klub UPside na Obchodnej ulici v Bratislave pomáha desiatkam mladých (Zdroj: iPcko)

Žijeme vo svete, kde sa všetci snažia byť večne mladí, krásni a dokonalí. Je akoby hanba priznať si svoju slabosť, zlyhanie, alebo svoju ťažkú životnú situáciu, do ktorej sa nie vždy dostaneme len svojou vinou či vlastným pričinením.

Bojíme sa priznať, čo prežívame vo svojom vnútri, čo nás trápi a bráni nám žiť svoj život radostne a naplno. Neustále žjeme pod tlakom, v strese a často nevieme, ako z tohto kola von. Mnohí sa tak potom uvoľňujú spôsobom, ktorý však samotný problém nerieši, skôr prehlbuje. Užívanie drog, sebapoškodzovanie, agresívne správanie voči druhým a ďalšie iné prejavy, ktorými človek ubližuje sebe i druhým.

Čo teda robiť, keď živote narazíme na momenty, ktoré nás zrazia na kolená a s ktorými sa nevieme len tak zmieriť a prijať ich, tak ako sú? Zvládnuť čosi také si žiada vzchopiť sa, vstať a bojovať. Kde však nabrať dostatok síl? Kde nájsť potrebnú pomoc a oporu v tomto neľahkom boji?

Od novembra 2014 prevádzkuje občianske združenie INŠTITÚT PRIJATIA (www.ipcko.sk) na Obchodnej ulici v Bratislave nízkoprahový klub UPside (www.upside.sk).

„Anglické slovo ‚upside‘ v doslovnom preklade znamená ‚nahor‘. Našou snahou je pomáhať mladým ľuďom zdvihnúť sa po páde, keď ich ťarcha rôznych životných udalostí pritlačí k zemi. Aj o tom je UPside – o pomocnej ruke, priateľskom prístupe a odbornej pomoci“, povedal na margo názvu klubu riaditeľ Marek Madro.

Na pôde klubu a tiež v rámci terénnej práce aj v blízkom okolí (Kolárovo námestie, Námestie slobody, Poštová, Vysoká ulica) ponúkajú zamestnanci a dobrovoľníci tohto neziskového združenia služby pomoci mladým ľuďom. Mladí ľudia v Bratislave tak už majú miesto, kde nájdu pomoc. Vytvorené zázemie klubu ponúka mladým ľuďom aj atraktívne príležitosti trávenia voľného času, ako aj viacero služieb primárnej prevencie (poradenstvo, sprevádzanie, zastupovanie pred úradmi a pod.) na jednom mieste.

„Naše služby realizujeme tak, aby bola umožnená ich maximálna dostupnosť. Odstránili sme viaceré bariéry, ktoré bežne mladým ľuďom bránia využívať ponúkané služby pomoci. Ide napríklad o časové obmedzenia, nakoľko klub je otvorený vo večerných aj nočných hodinách, aby bol bezpečnou alternatívou trávenia voľného času mladých ľudí. Prekážkou nie je ani lokalita. Vchádza sa do neho priamo z ulice a samotné priestory klubu sú príjemné a vládne v nich domácka atmosféra. Návštevníci klubu sa nemusia niekde registrovať, majú možnosť prísť a odísť počas otváracej doby kedykoľvek podľa svojho uváženia, nemusia zverejniť ani svoje meno a zamestnanci aj dobrovoľníci k nim pristujpujú priateľsky a prijímajú ich takých, akí sú. A navyše, problémom pre nich nebudú ani peniaze, keďže všetky služby sú poskytované zadarmo“, uviedla odborná garantka služby Martina Gymerská.

A hoci sú preventívne služby poskytované mladým ľuďom zadarmo, prevádzka klubových priestorov v centre mesta stojí nemalé peniaze.

„Fungujeme už tretí mesiac a v zháňaní finančných prostriedkov sme zatiaľ vo vzduchoprázdne, nakoľko sa nám ešte nepodarilo získať partnera, ktorý by systematicky podporil našu prácu. Z našej doterajšej skúsenosti však vidíme, že táto služba je veľmi potrebná a je o ňu veľký záujem. O tom svedčí návštevnosť klubu počas otváracích hodín, ale aj to, že k nám mladí ľudia chodia opakovane a UPside sa stal súčasťou ich života“, uviedol riaditeľ Marek Madro.

Zaujímavé je ešte spomenúť, že prevádzka klubu je organizačne zabezpečená mladými dobrovoľníkmi, ktorí pracujú pod vedením odborníka. Mladí ľudia tak bez nároku na finančnú odmenu pomáhajú svojim vrstovníkom prekonávať životné prekážky a podávajú im pomocnú ruku vo chvíľach, keď to najviac potrebujú.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu