Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tentokrát naopak: Na gauč si miesto nás sadajú „cvokári“

IPčko Zobraziť galériu (3)
IPčko (Zdroj: iPcko)

Obraz človeka ležiaceho či sediaceho na gauči si pri slove psychológ predstaví takmer každý. Nie je to ani tak osobnou skúsenosťou, ako scénami z rôznych filmov a kníh, ktoré nám vtláčajú takúto predstavu.

Psychológ je označovaný za toho, čo sa vyžíva v analyzovaní ľudských myšlienok a pchá nos prakticky do všetkého. Niet sa čomu čudovať, že sa ho potom i v skutočnom živote ľudia zdráhajú vyhľadať. Ako sa dá tento strach prekonať? Možno by pomohlo zažiť si, aké to je keď na povestnom psychoterapeutickom gauči sedí samotný psychológ.

V Bratislave si takéto obrátené roly mohlo vyskúšať už niekoľko ľudí. Môže za to diskusné podujatie s príznačným názvom „gauč“, ktoré pravidelne hosťuje odborníkov zo sveta psychológie, sociálnej práce a psychiatrie. Ponúkajú novú perspektívu na problémy bežného života, pri ktorých si už často nikto nevie poradiť, ktoré neváhajú obohatiť o vlastné skúsenosti, zážitky z praxe, postoje a názory.

Posledný „gauč“ sa niesol v znamení bratislavského festivalu Rozbaľ to, Bratislava! Už po tretíkrát sa v hlavnom meste konala táto prehliadka našich mladých talentov, nápaditých myšlienok ale aj kultúry. Celé podujatie vzniklo z iniciatívy občianskeho združenia ID Space Team, ktoré tento rok obohatilo program festivalu aj o diskusiu „gauč“. Toto vydanie bolo v niečom špeciálne, pretože hosťom bol tento raz zakladateľ a riaditeľ samotnej internetovej poradne pre mladých IPčko.sk, z ktorej táto iniciatíva diskusných večerov vyšla. Táto poradňa funguje už viac ako dva roky a denne pomáha zasahovať v ťažkých situáciách života desiatok mladých.

„Sme organizácia, ktorá sa síce venuje pomoci druhým, no sami sme odkázaní na pomoc. Sme preto radi, že pri nás stoja ľudia, ktorým záleží na tom, aby sme tu boli i naďalej a najviac zo všetkých ďakujeme Lacovi Kossárovi z Nadácie Provida. Nebyť jeho pomoci, tak už tu dávno nie sme. Môžem teda s istotou povedať, že len vďaka nim sme mohli zachrániť život toľkým mladým nešťastným ľuďom“, priznal riaditeľ internetovej poradne Marek Madro. A že ide naozaj niekedy o život, dokazujú i štatistiky, ktoré si poradňa pre svoje súkromné účely vedie. „Najčastejšie nám totiž píšu mladí vo veku 16 až 18 rokov, ktorých často zažívajú rôzne sklamania vo vzťahoch, prvé lásky a rozchody, čo prirodzene k tomuto veku patrí. No vo viacerých prípadoch aj takéto naoko nevinné problémy môžu prerásť do pocitov nešťastia, osamelosti, prežívania úzkosti a strachu, bezmocnosti a zúfalstva. Mnohí z nich strácajú chuť žiť a chýba im motivácia. A to už môže naozaj byť len krok k tomu, aby v skratovej situácii neohrozili svoj život“, približuje Marek.

Je teda vidieť, že aj obyčajný smútok zo straty niekoho môže mať hrozivé následky. Aj z tohto dôvodu sa ďalší pripravovaný „gauč“ bude venovať tejto téme.

Viac informácií o podujatí TU.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu