Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Tvrdé slová a hrozivý scenár: Toto je jediná vec, ktorá nás zachráni pred pandémiami!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľský profesor biológie, ekológ a ochranca prírody Piotr Skubała hovorí, že biodiverzita je najväčší poklad, aký máme, hoci o tom možno ani nevieme a nevážime si ho. Podľa neho iba biodiverzita ľudstvo ochráni pred prenosom ďalších zoonotických vírusov na človeka a pred ďalšími pandémiami. Prevencia je pritom oveľa lacnejšia, ako náklady na vývoj vakcín a hľadanie liekov. Bohužiaľ, ak nezmeníme postoj, naša budúcnosť na tejto planéte nevyzerá veľmi ružovo.

Hrozí ďalšia smrteľná PANDÉMIA: Hľadá sa "zviera X"! Vedci varujú pred novou nákazou

VIDEO Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

"Život na našej planéte je veľká prepojená sieť. My, ľudia, sme jedným z vlákien tejto siete, rovnako dôležitým ako ostatné, a závislým od existencie iných. Zárukou nášho prežitia a bezpečnosti na Zemi je preto ochrana biodiverzity v rôznych častiach života - genetickej, druhovej a ekosystémovej. Buď to pochopíme a budeme mať pocit, že sme súčasťou prírody, alebo zničíme mnoho druhov, vzťahy medzi nimi a v konečnom dôsledku aj sami seba," uviedol vedec zo Sliezskej univerzity v Katoviciach pre portál onet.pl.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Problémom je napríklad odlesňovanie, nadmerný lov a rybolov, priemyselný chov hospodárskych zvierat či ničenie pôdy stavbami a betónom. Vplyv má aj vývoj inváznych druhov a zmena podnebia. Podľa profesora by táto pandémia, ktorá už trvá viac ako rok, mala byť pre nás ľudí studenou sprchou. Poukazuje na úzke vzťahy s planétou, ktorej sme súčasťou.

"Biodiverzita je druh vakcíny, ktorá nás chráni pred hrozbou vírusov. Mnoho objavujúcich sa chorôb - napríklad ebola, AIDS, SARS, vtáčia chrípka, prasacia chrípka a dnes koronavírus SARS-CoV-2 nie sú náhodnými katastrofickými udalosťami, ale dôsledkom nášho brutálneho zásahu do prírodných ekosystémov," upozornil ekológ s tým, že veľká väčšina vírusov nie je pre človeka nebezpečná a dokonca zohrávajú dôležitú úlohu vo fungovaní zemských ekosystémov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podľa neho mnohé štúdie ukazujú, že ochrana biodiverzity znižuje pravdepodobnosť prenosu patogénov zo zvierat na človeka. Napríklad u vtákov a cicavcov existuje približne 1,7 milióna neidentifikovaných vírusov, z toho asi 850-tisíc sa môže rozšíriť na ľudský druh. "Ak zachováme biodiverzitu, tieto vírusy zostanú rozptýlené v ich prirodzenom prostredí, inak budú hľadať iného hostiteľa," vysvetlil Piotr Skubała.

Čo pre to môžeme urobiť?

Na zábránenie ďalším pandémiám treba v prvom rade chrániť prírodu, obnoviť ekosystémy zničené človekom, prestať obchodovať s divými zvieratami alebo ukončiť éru priemyselného chovu zvierat. Vrátiť prírodu späť do miest, neplytvať jedlom, prejsť na rastlinnú stravu alebo aspoň znížiť konzumáciu mäsa. K rešpektovaniu prírody treba viesť aj deti. Individuálnymi opatrenia sa podľa odborníka dá znížiť uhlíková stopa o 20 - 40 percent. Škoda, že vôľa kompetentných na zmenu celkového systému v doprave či energetike, nie je veľmi viditeľná. Pritom takáto prevencia je podľa odborníkov na biodiverzitu 100-krát lacnejšia ako súčasné stratégie vývoja liekov a vakcín. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke, File)

Budúcnosť v čiernych farbách

Piotr Skubała uviedol, že za pandémiu si môžeme sami. "Teraz môžeme jasne vidieť, ako sú naše kroky zaplatené ľudským utrpením a smrťou," povedal a dodal: "Už som prestal veriť, že sa ľudstvo vzchopí a začne pracovať na ochrane prírody. Aj keď určitú nádej dáva zmena myslenia medzi mladými ľuďmi, ktorým záleží na ochrane prírody. Život na Zemi určite prežije, otázkou je len to, či s našim druhom alebo bez."

Viac o téme: BiodiverzitaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu