Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

REPORTÁŽ Koronavírus im zmenil život: Spoveď z karantény očami našej spravodajkyne v Taliansku

Koronavírus je naďalej hrozbou pre celý svet Zobraziť galériu (8)
Koronavírus je naďalej hrozbou pre celý svet (Zdroj: Katarína Antenozio)

MILANO – Koronavírus je v Taliansku témou číslo jeden. Nikoho nezaujíma futbal ani politika. Ochorenie sa týka každého a postihuje všetkých. Rozsiahle prísne nariadenia doslova paralyzovali Miláno, regióny Lombardia a Benátsko fungujú v obmedzenom režime. Nikto netuší, ako dlho bude táto absurdná situácia trvať a kedy sa život vráti do normálnych koľají.

Zákerný vírus zavrel tunajšie školy, múzeá, divadlá a kiná, zrušil nedeľné futbalové zápasy aj bohoslužby a predčasne ukončil slávny benátsky karneval. Ten v Miláne sa ešte ani nestihol začať.

Ľudia v prvotnej panike cez víkend vybielili pulty supermarketov. Našťastie, zásobovanie funguje bezchybne a tovar nateraz v obchodoch nechýba. Úzkoprofilovým artiklom sú len niektoré čistiace prostriedky, dezinfekčné gély na ruky a ochranné rúška. Podnikaví špekulanti ich ponúkajú na internete za astronomické sumy. Pouliční predavači, ktorí pred milánskou hlavnou stanicou ešte donedávna vnucovali turistom selfie-tyče, dnes kšeftujú s ochrannými rúškami za 10 eur. Turisti hromadne rušia letenky aj rezervácie v hoteloch nielen na severe Talianska, ale tiež vo Florencii, Ríme či v Neapole. Vrátenia peňazí sa však dočkajú len málokedy.

REPORTÁŽ Koronavírus im zmenil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Katarína Antenozio)
Poloprázdne milánske ulice pripomínajú august, keď sú všetci na dovolenke. Firmy odporúčali svojim zamestnancom prácu z domu, usilovnejší študenti už organizujú výučbu hlavných predmetov on-line. Ako v apokalyptickom scenári sa cítia obyvatelia izolovaných oblastí.

Ohniská nákazy, odkiaľ sa vírus rozšíril, sa zo dňa na deň zmenili na tzv. červenú zónu, do ktorej nemá nikto prístup a nikto nesmie von. Príjazdové cesty kontrolujú policajné hliadky a mieri tam už aj vojsko. Nariadenie sa priamo dotýka vyše 50-tisíc ľudí na juhu Lombardie a okolo tisícky usadlíkov mestečka Vò pri Padove v regióne Veneto.

REPORTÁŽ Koronavírus im zmenil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Katarína Antenozio)
Prísna karanténa potrvá minimálne dva týždne, čo sa v tomto prípade môže zdať ako večnosť. Zábery z čínskych miest, ktoré predtým sledovali Taliani len v televízii, sú dnes na severe krajiny krutou realitou. Účinným liekom na ponorkovú chorobu je zatiaľ internet a kontakt na diaľku. Veľa ľudí dokumentuje svoj život v izolácii v krátkych videách a v príbehoch na Instagrame. Mladá mamička, ktorá v postihnutej oblasti pracuje v lekárni, radí na svojich sociálnych profiloch, ako zabaviť malé deti a ako im vysvetliť túto nepochopiteľnú situáciu. Niektorí naopak vypli televízor aj počítače a znovu objavili potešenie z literatúry alebo sa venujú svojim koníčkom. Život v karanténe je zatiaľ iba na začiatku a je pravdepodobné, že prinesie ešte mnoho ťažkostí.

Netreba platiť dane

Strach z choroby je v ohnisku nákazy celkom oprávnený, a tak len málokto vychádza von z domu. Nanajvýš ak potrebuje vziať na prechádzku psa alebo zájsť v stanovených hodinách do obchodu. Banky sú zatvorené a v bankomatoch už začína chýbať hotovosť. Všetci sa chránia rúškami, avšak pracovníkov v bielych kombinézach, ktorí dezinfikujú ulice, ako sa to deje v Číne, nikde nevidno.

Vláda v oblasti pozastavila platenie daní, aj plynárne a elektrárne adekvátne znížia účtovanie spotreby energií. Pracovať tu môže teraz len málokto. V absurdnej situácii sa ocitol majiteľ čerpacej stanice, ktorá stojí na okraji mesta mimo zakázanej zóny, takže by mohla fungovať. On sám je však v karanténe, a tak sa na svoj podnik len bezmocne pozerá z diaľky.

Benzínová pumpa Tifton
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: maps.google.com)

Ani pre zvyšok Talianska to nie je ľahké obdobie. Spoločenský život na severe je na bode mrazu, lebo všetky kultúrne aj športové podujatia sú odložené alebo zrušené. Bary, ktoré sú stredobodom všetkého diania a kde sa takmer povinne všetci po práci stretávajú, musia zatvoriť už o šiestej hodine večer. Vlakové spoločnosti pre menšiu vyťaženosť spojov a tiež preto, že vozne sa musia dôkladne dezinfikovať, rušia dočasne niektoré linky.

Výskyt koronavírusu v Číne hneď zo začiatku vyvolal nedôveru k ázijským komunitám v Taliansku, čo malo za následok prázdnotou zívajúce čínske reštaurácie aj obchody. Na viacerých miestach sa objavili aj slovné či fyzické útoky namierené proti Aziatom. Aj keď sa miestni Číňania usilovali znovu získať svoj kredit, s vypuknutím ochorenia v Taliansku to načas vzdali. Pri prechádzke milánskym Chinatownom už uvidíte len stiahnuté žalúzie a zamknuté brány.

Operný dom La Scala
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Čo spôsobila hrozba koronavírusu

- zatvorená je benátska Bazilika sv. Marka
- v Miláne je zatvorený Dóm, divadlo La Scala aj Bazilika Santa Maria delle Grazie, kde sa nachádza obraz Posledná večera od Leonarda da Vinciho, aj všetky ostatné múzeá a galérie
- futbalové zápasy na milánskom štadióne San Siro sa odohrajú pred prázdnymi tribúnami
- Vatikán ruší všetky hromadné akcie v uzavretých priestoroch
- Patriarchát v Benátkach bude vysielať bohoslužby na YouTube
- rušia sa koncerty aj filmové premiéry
- na severe Talianska sú cez víkend zatvorené aj veľké nákupné centrá a outlety.

Miláno, ako ho nepoznáte, približuje na svojej webstránke Moje Miláno blogerka Katarína Antenozio.

Viac o téme: InfekciaTalianskoKoronavírusPrázdne uliceZavreté múzeum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu