Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÁVE TERAZ Ďalšie tri krajiny oznámili prvé prípady nákazy koronavírusom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

MANÁMA - Kuvajt a Bahrajn potvrdili v pondelok prvé prípady nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvá zdravotníctva oboch krajín. Kuvajt hlásil tri prípady nákazy a Bahrajn jeden. Vo všetkých prípadoch išlo o občanov, ktorí sa vrátili z Iránu.

Novému koronavírusu podľahlo v Iráne už 12 ľudí a počet nakazených sa zvýšil na 47, informovali v nedeľu agentúry AP a DPA s odvolaním sa na iránske ministerstvo zdravotníctva. Nákaza sa v Iráne šíri najmä v mesta Kom a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny.

Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa v pondelok zvýšil na 2592 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 150 ľudí. Oznámila to Národná zdravotnícka komisia s tým, že všetky nové úmrtia okrem jedného evidujú v provincii Chu-pej, epicentre šírenia nákazy. Takýto nárast počtu úmrtí je výrazne vyšší než bilancia 97 úmrtí, ktorú zdravotnícka komisia oznámila vo svojej každodennej bilancii v nedeľu.

PRÁVE TERAZ Ďalšie tri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Komisia v pondelok tiež potvrdila celkovo 409 nových prípadov infekcie v Číne. Väčšina z nich sa vyskytla taktiež v provincii Chu-pej. Počet nakazených od začiatku epidémie v krajine tým prevýšil 77.000. Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali v takmer 30 krajinách.

Aj Afganistan potvrdil prvý prípad nákazy 

Afganistan potvrdil v pondelok prvý prípad nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2 na svojom území. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na afganského ministra zdravotníctva Férózuddína Féróza.

Stalo sa tak po tom, ako v nedeľu Kábul oznámil, že v rámci preventívnych opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu preruší dopravné spojenia s Iránom, kde v uplynulých dňoch zaznamenali 12 úmrtí. Féróz uviedol, že prvý prípad nakazenia bol zistený v meste Herát. Zároveň na tlačovej konferencii obyvateľov vyzval, aby necestovali do západnej provincie, ktorá hraničí s Iránom.

PRÁVE TERAZ Ďalšie tri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Národná bezpečnostná rada v Afganistane v nedeľu informovala o prechodnom pozastavení cestnej a leteckej dopravy do a z Iránu. Takisto bol pozastavený dovoz hydinových výrobkov z tejto krajiny. Afganské ministerstvá financií a vnútra sa budú snažiť zabrániť pašovaniu rúšok z krajiny a vyčlenia zdroje na ochranu zdravia obyvateľstva.

Irán potvrdil už 12 úmrtí na ochorenie spôsobené koronavírusom

V Iráne potvrdili v pondelok ďalšie štyri úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne momentálne predstavuje 12 mŕtvych. S odvolaním sa na oznámenie iránskeho ministra zdravotníctva Saída Namakího o tom informovala agentúra AFP.

Podľa miestneho zákonodarcu Asadolláha Abbásího, ktorého citovala agentúra ISNA, v krajine zaznamenali 47 potvrdených prípadov nákazy vrátane smrteľných. Nákaza sa v Iráne šíri najmä v meste Kom a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny.

Koronavírusu v meste Kom už podľahlo 50 ľudí, tvrdí agentúra ILNA

Počet úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v iránskom meste Kom stúpol na 50. Informovala o tom v pondelok iránska polooficiálna tlačová agentúra ILNA. Počet úmrtí na nový vírus je tak výrazne vyšší, než medzitým potvrdili iránski predstavitelia, ktorí hlásili 64 potvrdených prípadov nákazy vrátane 12 smrteľných.

Podľa miestneho zákonodarcu Ahmada Amírabádího Faráháního sa v Kome nachádza v karanténe viac ako 250 ľudí. Prvé úmrtia v tomto meste, ktoré je vyhľadávaným cieľom pútí šiitských moslimov a leží neďaleko Teheránu, podľa neho zaznamenali už 13. februára. Iránske úrady však prvé prípady nákazy novým koronavírusom, ako aj prvé úmrtia oficiálne potvrdili až 19. februára, píše agentúra AP.

Faráhání obvinil iránsku vládu, že sa snaží ututlať rozsah šírenia koronavírusu v Kome a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny. Iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí potvrdil v pondelok 12 úmrtí. Faráhání podľa ISNA obvinil Namakího "z klamstva". Podľa neho totiž infekcii podľahlo 50 ľudí len v samotnom Kome.

"Zvyšné médiá tento počet nezverejnili, ale my nechceme cenzurovať nič, čo súvisí s koronavírusom, pretože sú ohrozené životy ľudí," uviedol pre agentúru AFP redaktor ILNA. Námestník iránskeho ministra zdravotníctva však správu agentúry poprel. Iránska vláda sa zaviazala, že v súvislosti s koronavírusom bude transparentná. "Budeme oznamovať akékoľvek počty úmrtí na území celej krajiny," povedal hovorca vlády.

Viac o téme: NákazaAfganistanBahrajnKuvajtKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu