Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Panika z koronavírusu v Taliansku narastá: Nakazených je už 17, úrady zatvárajú školy aj bary

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Chinatopix via AP)

TALIANSKO - Talianske úrady v piatok oznámili, že počet ľudí nakazených novým typom koronavírusu sa v krajine výrazne zvýšil a dosiahol už 17 z dôvodu výskytu nových prípadov na severe krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Prvou z osôb, ktorá sa v severnom Taliansku vírusom nakazila, je 38-ročný muž, ktorý 18. februára prišiel do nemocnice v meste Codogno s príznakmi chrípky. Muž sa nakazil priamo v Taliansku pri stretnutí so známym, ktorý pricestoval z Číny. U toho medzičasom testy preukázali prítomnosť vírusu SARS-CoV-2. Muža hospitalizovaného v Codogne umiestnili na izolačné oddelenie. Nákazu neskôr potvrdili aj u jeho manželky, priateľa, ďalších troch pacientov v nemocnici a piatich členov zdravotníckeho personálu.

Mnohí z týchto ľudí sa nakazili prostredníctvo šírenia vírusu z človeka na človeka. Ide o prvý prípad takéhoto šírenia vírusu v Taliansku. Zdravotnícke úrady Lombardska podľa svojho predstaviteľa Giulia Galleru evidujú celkovo 14 prípadov nákazy v tomto severotalianskom regióne, kde leží aj mesto Codogno. Ďalšie tri prípade boli už predtým v priebehu roka hlásené v Ríme. Úrady v meste Codogno obyvateľom nariadili, aby sa zdržiavali doma, a lekári vykonali testy u stoviek ľudí, ktorí mohli prísť do kontaktu s nakazenými.

Vírus SARS-CoV-2 spôsobujúci akútne respiračné ochorenie sa šíri s Číny a v Taliansku sa prvýkrát vyskytol 30. januára u staršieho páru čínskych turistov. Dvojicu z mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom súčasnej epidémie, hospitalizovali na izolačnom oddelení Národného ústavu infekčných chorôb Lazzara Spallanzaniho v Ríme.

Úrady v severnom Taliansku v piatok v súvislosti s nárastom počtu prípadov koronavírusu nariadili zatvorenie škôl, barov a ďalších verejných priestorov v desiatich mestách, napísala agentúra AFP. Celkový počet obetí koronavírusu v Číne stúpol v piatok na 2233 po tom, ako ďalších 115 osôb zomrelo v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. Väčšina úmrtí bola zaznamenaná v provinčnom hlavnom meste Wu-chan, kde sa vírus po prvý raz objavil vlani v decembri.

Viac o téme: SeverRímTalianskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu