Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koronavírus stále úraduje, provincia Chu-pej hlási 115 nových úmrtí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

PEKING - Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne stúpol v piatok na 2233 po tom, ako ďalších 115 osôb zomrelo v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Väčšina úmrtí bola zaznamenaná v provinčnom hlavnom meste Wu-chan, kde sa vírus po prvý raz objavil vlani v decembri. V krajine sa infikovalo novým koronavírusom približne 75.000 ľudí a stovky ďalších vo vyše 25 iných krajinách. Zdravotnícke zdroje v provincii Chu-pej uviedli, že evidujú 411 nových prípadov, z toho 319 vo Wu-chane a zvyšok v ďalších mestách.

Čína vo štvrtok vyhlásila, že opäť zmenila metódu sčítavania pacientov infikovaných novým koronavírusom, pričom odteraz bude do tejto štatistiky zahŕňať iba tých pacientov, ktorí boli diagnostikovaní laboratórnymi testami.

Dvaja Austrálčania evakuovaní z výletnej lode Diamond Princess boli medzitým pozitívne testovaní na nový koronavírus, čo vyvolalo otázky o prístupe Japonska, ktoré umožnilo evakuantom voľne sa pohybovať po tom, ako ich negatívne testovali na chorobu COVID-19 vyvolanú koronavírusom. Plavidlo je za karanténnych podmienok ukotvené v japonskom prístave Jokohama od začiatku februára.

"Máme dvoch ľudí, ktorí sú pozitívni na COVID-19 a majú miernu formu choroby," uviedla Dianne Stephensová, predstaviteľka zdravotníckych úradov austrálskeho Severného teritória. Približne 164 Austrálčanov dostalo povolenie opustiť loď a boli prevezení do karanténnych zariadení na severe Austrálie.

Novým koronavírusom sa nakazilo v Číne už vyše 500 väzňov a dozorcov

V čínskych väzniciach evidujú už viac ako 500 prípadov nákazy novým koronavírusom; väčšinu z nich v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom epidémie. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na čínske úrady.

Podľa štátnych médií 230 prípadov zaznamenali v jedinom zariadení, a to v ženskej väznici v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Riaditeľa tohto ústavu odvolali z funkcie za to, že nedokázal zabrániť rozšíreniu vírusu. Ďalších 41 prípadov nákazy hlásili z väzenia v okrese Ša-jang, ktorý sa tiež nachádza v provincii Chu-pej. 

Testy potvrdili prítomnosť vírusu aj u siedmich dozorcov a 200 trestancov vo väznici Žen-čcheng vo východočínskej provincii Šan-tung. V tejto súvislosti bolo odvolaných viacero predstaviteľov provinčnej správy. Tridsaťštyri prípadov hlásili z väzenia Š'-li-feng v provincii Če-ťiang, ktorá sa taktiež nachádza na východe Číny. 

Podľa agentúry AFP sa v tejto súvislosti objavili obavy, že by sa čínske väznice mohli stať ohniskami šírenia nového typu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie označované ako COVID-19.

Viac o téme: ObeteúmrtiaNakazeníČínaKoronavírusChu-pej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu