Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počet obetí nového koronavírusu prekročil dvetisíc, Hongkong potvrdil druhé úmrtie

Okrem Číny sa infekčné ochorenie Covid-19 objavilo v 26 ďalších krajinách Zobraziť galériu (5)
Okrem Číny sa infekčné ochorenie Covid-19 objavilo v 26 ďalších krajinách (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

PEKING - Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Číne v stredu opäť klesol. Úrady aj analytici však upozorňujú, že nebezpečenstvo rozsiahlejšej epidémie naďalej pretrváva, keďže sa ľudia postupne vracajú do práce z predĺžených novoročných prázdnin.

Celkový počet prípadov nákazy v pevninskej Číne dosiahol 74 185 a ochoreniu COVID-19 podľahlo 2 004 ľudí. Celosvetovo zaznamenali podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyše 75-tisíc nakazených, pričom mimo pevninskej Číny zomrelo šesť ľudí.

Úrady v meste Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy, sa pritom zaviazali do stredajšieho večera nájsť a izolovať každého infikovaného v meste. Dnes totiž končí podomová kampaň, ktorej cieľom je nájsť každého človeka so symptómami, ktorého dosiaľ nezaznamenali.

Okrem Číny sa infekčné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Druhé úmrtie spomedzi 62 prípadov hlásia z Hongkongu. Podľa tamojších médií prišiel o život 70-ročný muž, ktorý mal aj ďalšie zdravotné problémy.

Južná Kórea evakuovala svojich prvých občanov z lode Diamond Princess

Prezidentský letecký špeciál priviezol v stredu do vlasti šesť Juhokórejčanov z výletnej lode Diamond Princess, ktorá je v súvislosti s novým koronavírusom v karanténe a kotví pri pobreží Japonska. Podľa tlačovej agentúry Jonhap budú evakuované osoby prevezené do karantény na Medzinárodnom letisku Inčchon najmenej na dobu dvoch týždňov.

Zdravotnícke zdroje predtým uviedli, že na lodi sa nachádza celkovo 14 Juhokórejčanov vrátane piatich členov posádky. Plavidlo s približne 3700 ľuďmi na palube kotví za karanténnych podmienok v japonskom prístave Jokohama od 3. februára, keď mužovi, ktorý sa vylodil v Hongkongu, diagnostikovali nový koronavírus. Na lodi sa infikovalo viac než 540 osôb; ide o najväčšiu koncentráciu nákazy mimo pevninskej Číny, kde epidémia vypukla.

Okrem Číny sa infekčné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Južná Kórea minulý týždeň vyslala do najviac postihnutého čínskeho mesta Wu-chan tri charterové lety, ktoré evakuovali juhokórejských občanov a ich čínskych rodinných príslušníkov. Soul potvrdil v stredu 46 prípadov nákazy novým koronavírusom, ktorý si v Číne vyžiadal už vyše 2000 mŕtvych. Vírus sa rozšíril do viac než dvoch desiatok krajín, pričom spôsobil rozsiahle ekonomické a dopravné problémy.

Zatiaľ nie sú indície, že sa nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie s názvom Covid-19, dostal aj do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), informuje tlačová agentúra Reuters, odvolávajúc sa na utorkové vyhlásenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Vypuknutie tejto epidémie by mohlo byť pre zle vybavený zdravotnícky systém politicky izolovanej Severnej Kórey zničujúce, upozorňujú experti.

Viac o téme: LoďEvakuáciaNákazaČínaHongkongJužná KóreaKoronavírusDiamond Princess
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu