Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boj s novým smrtiacim koronavírusom: Česko posiela do Číny materiálnu pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

PRAHA - Česká republika pošle do Číny 4,5 tony materiálnej pomoci za 3,3 milióna korún (132.650 eur) na boj s novým smrtiacim koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19. Vo štvrtok na tlačovej konferencii v Poslaneckej snemovni to oznámil minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

Pôvodne chcela vláda poslať iba peniaze, ale po kritike zmenila postoj a rozhodla sa pomôcť aj materiálne, píše spravodajský server Novinky.cz. Materiálnu pomoc tvoria ochranné pomôcky ako respirátory, masky, rúška, ochranné odevy, rukavice a dezinfekčné prostriedky, dodal minister za ČSSD.

Veci budú prevezené do Viedne, odkiaľ ich 17. februára odvezie lietadlo na náklady Európskej únie. Materiálnu pomoc z ČR dopravia do Číny spolu so zdravotnými pomôckami z Rakúska, zo Slovenska a z Maďarska. Česko poskytne Číne aj finančnú pomoc vo výške šiestich miliónov korún (241.177 eur), a to prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Premiér Andrej Babiš (ANO) predtým odmietal poslať materiálnu pomoc a odôvodňoval to tak, že lieky a rúška potrebuje Česko pre svojich občanov. Vládu však následne ostro skritizovali opoziční politici a označili jej reakciu za sebeckú. Obyvatelia Česka už vykúpili z lekární všetky rúška. Podľa upozornenia odborníkov však rúška pred samotnou nákazou neochránia - iba zabránia tomu, aby už nakazený človek nešíril vírus ďalej. Čína požiadala o pomoc minulý týždeň v pondelok (3. februára). Novinky.cz vtedy písali, že čínske továrne sú schopné vyrobiť maximálne 20 miliónov ochranných masiek denne, čo nestačí.
      

Viac o téme: ČínaKoronavírusMateriálna pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu