Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bill Gates predpovedal pred dvomi rokmi smrtiacu pandémiu: Mohla by zabiť až 33 miliónov ľudí

Predpovedal Bill Gates pandémiu? Zobraziť galériu (3)
Predpovedal Bill Gates pandémiu? (Zdroj: TASR/AP, Gian Ehrenzeller/Keystone via AP)

WASHINGTON - Predpovedal Bill Gates nový nebezpečný koronavírus, ktorý desí celý svet? V roku 2018 na prednáške o výzvach spojených s modernou epidémiou totiž americký podnikateľ vyzval USA, aby viedli boj proti pandémii, ktorá by mohla nastať v najbližšom desaťročí a mohla by zabiť až 33 miliónov ľudí.

Pred sto rokmi celý svet bojoval s najničivejšou pandémiou chrípky, s tzv. španielskou chrípkou. Pandémia španielky zabila v rokoch 1918 - 1920 až 50 miliónov ľudí z celého sveta. Aktuálne ľudstvo čelí novému nebezpečnému vírusu, koronavírusu, ktorý má na svedomí už cez sto obetí a viac ako 3000 prípadov infikovaných je potvrdených. Pred podobnou katastrofou, ako bola španielka, varoval už v roku 2018 aj filantrop Bill Gates. Ten na prednáške, ktorú organizovala zdravotnícka spoločnosť v Massachusetts a známy časopis o zdraví, vyzval USA na boj proti pandémii, ktorá môže už čoskoro nastať. 

"Keby sa dnes objavil vysoko nákazlivý a smrteľný patogén vo vzduchu, ako je napríklad chrípka z roku 1918, takmer 33 miliónov ľudí na celom svete by za šesť mesiacov zomrelo," poznamenal v apríli 2018 podľa Washington Post Gates vo svojich pripravených poznámkach.

Bill Gates
Zobraziť galériu (3)
Bill Gates  (Zdroj: SITA)

V týchto poznámkach Gates zdôraznil vedecký a technický pokrok vo vývoji lepších vakcín, liekov a diagnostiky, ktoré by podľa neho mohli prevratne zmeniť prípravu a liečbu infekčných chorôb. Ocenil vytvorenie novej globálnej koalície, známej ako CEPI, s cieľom vytvoriť nové vakcíny proti objavujúcim sa infekčným chorobám. V spolupráci s rodinnou spoločnosti Google Inc. vtedy oznámil aj veľkolepú výzvu vo výške 12 miliónov dolárov na urýchlenie vývoja univerzálnej vakcíny proti chrípke. Poznamenal, že vakcíny si vyžadujú určitý čas na výskum, nasadenie a vytvorenie ochrannej imunity.

"Musíme teda investovať do iných prístupov, ako sú antivírusové lieky a terapie protilátkami, ktoré je možné skladovať alebo rýchlo vyrábať, aby sa zabránilo šíreniu pandemických chorôb alebo aby sa liečili ľudia, ktorí im boli vystavení," uviedol vo svojom prejave.

Ale ani tie najlepšie nástroje na svete nebudú stačiť, povedal Gates, ak Spojené štáty americké nemajú stratégiu na využitie a koordináciu zdrojov doma a pomoc pri vedení efektívneho globálneho systému pripravenosti a reakcie.

Počet obetí a nakazených koronavírusom rýchlo rastie

Nový koronavírus 2019-nCOV, ktorý sa rýchlo šíri, spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu. Ochorenie sa prejavuje najmä horúčkou, kašľom, dýchavičnosťou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas ochorenia je 14 dní.

Bill Gates predpovedal pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Koronavírus, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS, si v Číne vyžiadal už 106 obetí na životoch a ďalších 4500 ľudí v krajine je preukázateľne infikovaných. Prenáša sa z človeka na človeka. Prípady nákazy postupne hlásia aj viaceré zahraničné štáty.

Celé ľudstvo dúfa, že smrteľný koronavírus sa podarí čo najrýchlejšie zastaviť.

Viac o téme: PandémiaBill GatesKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu