Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľké gesto na počesť princa Philipa (†99): Británia si čestnými salvami uctila jeho pamiatku

Británia si čestnými salvami uctila pamiatku princa Philipa Zobraziť galériu (2)
Británia si čestnými salvami uctila pamiatku princa Philipa (Zdroj: SITA/Dominic Lipinski/PA via AP)

LONDÝN - Britská armáda v sobotu salvami z diel na celom území Spojeného kráľovstva vzdala poctu zosnulému princovi Philipovi. Delostrelecké jednotky v Londýne, Edinburghu, Cardiffe, Belfaste, ako aj na zámorskom území Gibraltár či na niektorých základniach a plavidlách Kráľovského vojnového loďstva, každú minútu - počnúc poludním (13.00 h SELČ) - vypálili 41 čestných sálv. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Podobné rituály sa konali aj v Canberre a vo Wellingtone, keďže kráľovná Alžbeta II. je hlavou štátu aj v Austrálii a na Novom Zélande. Kanada spustila vlajky na pol žrde na budovách zákonodarných zborov svojich provincií. Úrady vzhľadom na opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou odporučili obyvateľom, aby salvy sledovali prostredníctvom televízie alebo internetu vo svojich domovoch.

Čestnú salvu pozostávajúcu zo 41 výstrelov - najdlhšiu používanú salvu podľa vojenského protokolu - vypálili aj pri príležitosti úmrtia britskej kráľovnej Viktórie v roku 1901 a britského premiéra Winstona Churchilla v roku 1965.

Británia si čestnými salvami
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant, Pool)

Pamiatku vojvodu z Edinburghu si v piatok uctili deväťdesiatimi deviatimi údermi zvona i vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Od 18.00 h miestneho času (19.00 h SELČ) zaznel raz za minútu úder tenorového zvona. Dovedna sa zvon rozozvučal 99-krát, a to na počesť každého roka, ktorého sa vojvoda dožil. Manžel kráľovnej Alžbety II. zomrel v piatok ráno vo veku 99 rokov - dva mesiace pred svojimi 100. narodeninami.

Princ Philip tento rok strávil mesiac v nemocnici, kde podstúpil zákrok z dôvodu problémov so srdcom. Po prepustení sa 16. marca vrátil na Windsorský hrad. Philip, ktorý sa oženil v roku 1947 v tom čase s budúcou kráľovnou Alžbetou, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a súčasne najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

Viac o téme: PamiatkaúmrtieSalvyBritániaPrinc Philip
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu