Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jedna mastná pokuta za druhou: Slovenské televízie musia zacvakať 25 000 eur... Kvôli tomuto!

Slovenské televízie musia zacvakať pokuty vo výške takmer 25 tisíc eur. Zobraziť galériu (4)
Slovenské televízie musia zacvakať pokuty vo výške takmer 25 tisíc eur.

BRATISLAVA - Vysielanie slovenských televízií je pod drobnohľadom Rady pre vysielanie a retransmisiu. Stačí preto aj malý prešľap a vysielatelia musia platiť sankcie. A najnovšie sa s nimi doslova roztrhlo vrece. Pokuty dostala každá slovenská televízia - spolu musia zacvakať takmer 25 tisíc eur. Toto sú dôvody!

Rada pre vysielanie a retransmisiu zasadá pravidelne každý mesiac a prehodnocuje, či naše televízie a rádiá vysielajú v súlade so slovenskými zákonmi. V stredu prebehlo ďalšie z týchto zasadnutí, ktoré bolo doslova bohaté na pokuty. Rada ich totiž rozdala každej veľkej stanici... Úplne najhoršie obišla televízia Joj.

Tú regulátor potrestal sumou rovných 10 tisíc eur. Televízia doplatila na smiešnych pár sekúnd, o ktoré prešvihla zákonom stanovený limit na reklamu. Počas jednej hodiny vysielania totiž nemôže reklamný slot presiahnuť 12 minút. No Jojke sa v decembri podarilo toto pravidlo trikrát porušiť. Raz o 28 sekúnd a dvakrát o 27 sekúnd. Týchto pár sekúnd ich tak napokon stálo 10 tisíc eur. 

Ďalšiu pokutu vo výške 6 638 eur schytala jojkárska televízia Wau za reprízy relácie Inkognito. Dôvodom boli titulky pre nepočujúcich. „Neboli zosynchronizované so zvukovou stopou programu a nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil osobám so sluchovým postihnutím porozumieť obsahu,“ uviedla Rada pre vysielanie a retransmisiu.

Pokutu dostala aj verejnoprávna RTVS, a to za hlavnú spravodajskú reláciu. Päťtisíc eur musela zaplatiť za reportáž o vianočnej rozprávke Vianočné želanie. Televízia sa mala dopustiť skrytej reklamy, respektíve skrytej mediálnej komerčnej komunikácie. 

Bez sankcií nezostala ani Markíza. Tentokrát však odišla "len" s 3000-eurovou pokutou. Na vine bola reklama, respektíve propagácia produktov. Televízie majú totiž povinnosť jasne informovať o tom, že v programe sú umiestňované produkty. Markíze to však ušlo v Teleráne. „Vysielateľ zreteľne neinformoval verejnosť o existencii umiestňovania produktov označením pri ich pokračovaní po prerušení mediálnou komerčnou komunikáciou,“ uviedla Rada. 

Pre Markízu však v tomto prípade ide v doslova o drobné - v porovnaní s pokutou, ktorú dostala v marci tohto roka. Za reportáž, v ktorých sa objavili amatérske zábery z pôrodu, po ktorom žena zomrela, sa Rada rozhodla televízii vyrubiť pokutu vo výške 33 319 eur. A to aj napriek tomu, že video zverejnili so súhlasom manžela nebohej Márie. Viac sa dočítate TU»

Viac o téme: Tv MarkízaRTVSTv Joj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu