Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pohreb hviezdy (†75) S tebou mě baví svět: Slová z ktorých mrazí... Svoju smrť predpovedal už pred rokom!

Známy herec Václav Postránecký (†75) podľahol ťažkej chorobe Zobraziť galériu (7)
Známy herec Václav Postránecký (†75) podľahol ťažkej chorobe (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - V stredu 15. mája dal svet posledné zbohom legendárnemu českému hercovi Václavovi Postráneckému, a to hneď dvakrát - verejnou rozlúčkou v Národnom Divadle a neskôr súkromnou v pražskom krematóriu v Strašniciach. Sám herec sa pritom nenápadne rozlúčil s ľuďmi aj divadlom už minulý rok.

Václac Postránecký už nejaký čas bojoval s rakovinou pažeráku. Nanešťastie, tento boj 7. mája prehral. S hviezdou ikonického filmu S tebou mně baví svět sa prišla rozlúčiť rodina, verejnosť, ale aj množstvo hereckých kolegov.

V Národnom divadle si naňho zaspomínali aj herci. „Pomáha mi predstava, že tu niekde si a potmehúdsky sa usmievaš, ako sa s tým popasujem. Mal si zvláštny dar humoru, pre ktorý ťa diváci milovali a kolegovia sa na teba tešili. Bol si skvelý rozprávač a spoločník. Bol si skrátka živel okúzlený umením a životom. Spriadal si pozoruhodné teórie o divadle a podstate ľudského bytia. Bol si neprehliadnuteľný," povedala na adresu kolegu herečka Taťjana Medvecká (65).

Pohreb hviezdy (†75) S
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia)

Na programe bolo aj premietanie úryvkov najznámejších filmov, v ktorých si Postránecký zahral. Úctu mu vzdal aj Ondřej Gregor Brzobohatý (36), ktorý zahral pieseň z jedného z obľúbených Postráneckého filmov Tootsie. V ňom herec prepožičal svoj hlas známemu Dustinovi Hoffmanovi (81). Po verejnej rozlúčke sa rodina a blízki priatelia presunuli na druhý, súkromnejší obrad do krematória.

Pohreb hviezdy (†75) S
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Postráneckého život predčasne ukončila zákerná rakovina. Mrazivé však je, že herec svoj koniec vycítil už oveľa skôr. Stalo sa tak minulý rok v máji na derniére inscenácie Tri sestry, kde si zahral úlohu Čebutykina. Už v tom čase ho trápila rakovina a herec pravdepodobne cítil, že v divadle hrá naposledy. „A potom spravil niečo neobvyklé - v nenápadnom geste položil tvár na divadelné dosky a pobozkal ich. Nie každý si to všimol," povedal vo svojej smútočnej reči režisér hry Tri sestry Daniel Špinar (39). Následne zacitoval Postráneckého slová: Možno sa nám iba zdá, že existujeme, a vlastne ani nie sme...

Napriek svojmu odchodu zostane Václav Postránecký nesmrteľný vďaka obrovskému množstvu filmov a inscenácií, v ktorých si za uplynulých 40 rokov zahral.

Viac o téme: Václav Postránecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu