Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Markíza si poriadne zavarila: Pokuta za desaťtisíce pre smrť ženy po pôrode!

Televízia Markíza sa bráni Zobraziť galériu (2)
Televízia Markíza sa bráni

BRATISLAVA - Ešte počas minulého roka Markíza odvysielala reportáž o tragickej smrti pani Majky († 33), ktorá zomrela len niekoľko dní po tom, čo porodila svoje tretie dieťatko. Po bezproblémovom tehotenstve na pôrodnej sále nastali problémy a mamička upadla do bdelej kómy. Aj napriek snahe lekárov po 24 dňoch zomrela...

Televízia následne o nešťastí odvysielala reportáž v Televíznych novinách aj Reflexe, kde použila amatérske zábery z pôrodu. Tie, samozrejme, uverejnili so súhlasom manžela nebohej Márie. Aj napriek tomu sa však najnovšie Rada pre vysielanie a retransmisiu rozhodla Markíze vyrubiť pokutu vo výške 33 319€. „Mária Živojinová nemohla nijako ovplyvniť, nemohla sa brániť ich odvysielaniu, teda odvysielaniu svojej osoby v tak intímnych, chúlostivých a extrémnych situáciách na hranici života a smrti," vysvetľuje svoj postoj k sankcii Rada s tým, že ide o zásah do ľudskej dôstojnosti rodičky.

„Zábery takéhoto charakteru, ak si vôbec uvedomovala prítomnosť kamery, dovolila zaznamenať svojmu najbližšiemu človeku, ktorým bol jej manžel. Prítomnosť kamery si nemusela a v prípade zobrazenia v kóme ani nemohla uvedomiť, a už vôbec si nemohla dať do súvislosti prítomnosť kamery s použitím záberov na nej zaznamenaných v celoplošnej programovej službe. Uplatniť svoje právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti nemohla, nakoľko bola v kóme a následne zomrela,” odôvodnil svoje rozhodnutie regulátor televízneho vysielania.

Markíza sa však bráni, keďže manžel pani Márie video poskytol dobrovoľne a udelil súhlas na jeho zverejnenie. „Zvyčajne rozhodnutia Rady verejne nekomentujeme a rešpektujeme ich, ak sú zmysluplné a prijaté v súlade s platnou legislatívou. V prípade, že máme na danú vec opačný názor, zvykneme sa voči rozhodnutiu odvolať na príslušnom súde. V tomto konkrétnom prípade však urobíme výnimku a vec komentovať budeme. Táto reportáž bola iniciovaná na základe požiadavky o pomoc zo strany pozostalého manžela a všetky obrazové materiály boli použité s jeho výslovným súhlasom. Zastávame názor, že tému sme spracovali profesionálne, bez zásahu do ľudskej dôstojnosti a v súlade s etickými princípmi,“ vyjadril sa v stanovisku Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky Markízy.  

Manžel zosnulej potvrdil, že zábery boli odvysielané s jeho súhlasom a podľa jeho názoru bola reportáž spracovaná citlivo. „Keby bola reportáž strohá a bez záberov či fotografií, nesplní svoj účel,” odôvodnil svoj súhlas, ktorý konzultoval aj s vlastnou svokrou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu