Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Emotívny pohreb legendárneho Dančiaka (†75): Dcéra v slzách a šokujúce slová jeho syna!

V pondelok popoludní sa v Bratislavskom krematóriu konal aj súkromný pohreb. Zobraziť galériu (10)
V pondelok popoludní sa v Bratislavskom krematóriu konal aj súkromný pohreb. (Zdroj: archív Topky.sk)

BRATISLAVA - 4. augusta celé Slovensko zasiahla tragická správa. V noci zo soboty na nedeľu do divadelného neba odišiel fenomenálny Stanislav Dančiak (†75), ktorý v nemocnici podľahol zápalu pľúc. V pondelok o 11:00 sa v novej budove SND konala oficiálna rozlúčka s ikonickým hercom, ktorého napokon v poobedných hodinách do neba odprevadili aj jeho najbližší.

Pohreb sa konal v Bratislavskom krematóriu, kde sa zišlo zhruba 40 ľudí. Hoci na smútočnom obrade chýbali jeho hereckí kolegovia, ktorí dali Dančiakovi posledné zbohom v divadle, uctiť jeho pamiatku si prišli tí najbližší. Stanislav Dančiak mladší pre otca predniesol dojímavý prejav, kde popísal aj to, s čím sa herec pred smrťou musel popasovať.

„Bolo veľmi smutné, že posledné obdobie jeho života to už nedával. Zdravie ho pripravilo o zrak, o radosť zo života. Stratil orientáciu, stratil schopnosť pohybu, stratil reč. Človek, ktorý nerozprával, iba keď spal - a ani tým si nie som istý - sa zrazu odmlčal. Komunikoval s nami iba slovami áno a nie. Ku koncu, keď som sa s ním rozprával, všimol som si, že hovoril už iba áno, jeho nie znamenalo mlčanie,“ povedal pred smútočným zhromaždením.

Dančiak - pohreb, krematórium
Stanislav prezradil i to, že milovaný otec podľa neho stratil chuť bojovať. „Najprv stratil zrak, potom vieru, že sa mu niekedy vráti, a myslím, že vtedy to zabalil. Jeho spojením so svetom sa stali jeho blízki. Najmä moja mama a sestra. Nejdem sa tu rozplývať nad ich obetavosťou a láskou, všetci viete, že to tak bolo a dnes to odznelo pri rôznych príležitostiach. Chcem vám len povedať, že len málokto si viete predstaviť, čo všetko pre neho robili, nedá sa to popísať slovami,“ vyjadril sa Dančiakov hlboko zarmútený syn.

Pozostalým Staniíslava Dančiaka sa dostalo obrovskej podpory.
Zobraziť galériu (10)
Pozostalým Staniíslava Dančiaka sa dostalo obrovskej podpory.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Súčasťou smútočného obradu bola aj omša.
Zobraziť galériu (10)
Súčasťou smútočného obradu bola aj omša.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Smútok zo straty milovaného partnera a otca neskrývali ani manželka Darina a dcéra Zuzana, ktoré len ťažko ukrývali slzy. Smútočné zhromaždenie napokon legendárneho herca do neba odprevadilo za zvuku piesní Ave Maria, Tmavomodrý svet či Do batôžka. Rozlúčka s ikonou dojala aj pracovníčku krematória, ktorá viedla úvodnú reč a priznala, že s hercom mala možnosť osobne spolupracovať. Po omši a kondolencii pozostalým sa napokon smútiaci rozišli domov v spoločnosti krásnych spomienok na úžasného umelca, na ktorého Slovensko nikdy nezabudne.

Na pohreb si zosnulého kamaráta prišiel uctiť aj Rasťo Piško.
Zobraziť galériu (10)
Na pohreb si zosnulého kamaráta prišiel uctiť aj Rasťo Piško.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Hercove deti - Zuzana Dančiaková a Stanislav Dančiak - z otcovho pohrebu odchádzali spolu.
Zobraziť galériu (10)
Hercove deti - Zuzana Dančiaková a Stanislav Dančiak - z otcovho pohrebu odchádzali spolu.  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Viac o téme: Stano DančiakStanislav Dančiak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu