Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Otvorený konflikt milionára Tkáča s Fialovou a SND: Vojna kvôli korupcii, krvi a brutalite!

Patrik Tkáč sa nahneval na Zuzanu Fialovú kvôli hre, v ktorej účinkuje. Zobraziť galériu (10)
Patrik Tkáč sa nahneval na Zuzanu Fialovú kvôli hre, v ktorej účinkuje.

BRATISLAVA - Nedáva si servítku pred ústa! Slovenské národné divadlo pred pár dňami uviedlo na svoje dosky hru Karpatský thriller, ktorá vypovedá o skorumpovanej spoločnosti. Znejú v nej aj naozaj tvrdé slová na adresu finančných skupín. No nielen nich, ale aj ich majiteľov a rodinných príslušníkov. Patrikovi Tkáčovi (40) z J&T to príde až príliš silné a považuje to za vyhrážky. Na sociálnej sieti sa preto rozhodol vyjadriť svoj názor. Neobišiel pritom ani Zuzanu Fialovú (39), ktorá stvárňuje hlavnú úlohu. Rovnako tak ani režiséra. Topky.sk zisťovali, čo na to hovoria.

V Slovenskom národnom divadle sa pred pár dňami začal hrať Karpatský thriller, ktorý je hlavne o korupcii v dnešnej spoločnosti. Niektoré pasáže sú však možno až príliš tvrdé. Aspoň podľa Patrika Tkáča z J&T. Podnikateľ sa preto rozhodol reagovať na toto dielo prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti.

„Zuzana Fialová, ktorá hrá hlavnú úlohu, má pocit, že hra mohla byť aj tvrdšia. Režisér Roman Polák sa hrou snaží vymedziť proti korupcii. Vybral si cestu, kedy ako synonymum zla používa spojenie finančné skupiny. Som vrcholovým predstaviteľom jednej z nich. Takže autor, herci a v konečnom dôsledku aj vedenie divadla hovoria aj ku mne,” vysvetlil na úvod, prečo sa rozhodol toto dielo a jeho tvorcov komentovať.

Ako píše, pobúrilo ho najmä vyvrcholenie predstavenia. V ňom herci prednášajú slová plné násilia. „V závere hry odznie: Vy, finančné skupiny, ktoré rozkrádate tento štát, kradnite s mierou, lebo inak vstaneme z kolien, vezmeme kamene, železné tyče a nože, zbúrame vaše múry, zabijeme vaše ženy a deti, ich krvou postriekame vaše mercedesy, rozbijeme sklá vašich úradov a všade nastolíme chaos, krutosť a strach,“ poukázal na brutálnu repliku Tkáč. Nenechal ju samozrejme bez odozvy: „V skutočnosti majú finančné skupiny pramálo spoločné s problémami pomenovanými v hre. Pani Fialová, pán Polák, predstavte si aspoň na chvíľu, že sa mýlite. Takže ak sa mýlite, mám právo verejne žiadať lynčovanie vašich rodín? Je toto cesta? Zabíjať bez súdu, z neznalosti, z povrchnosti?”

Topky.sk v tejto súvislosti oslovili Zuzanu Fialovú, ktorá v Karpatskom thrilleri stvárňuje bývalú novinárku odhaľujúcu rozsiahlu sieť korupcie. „Pán Tkáč nebol na tomto predstavení. Vedel by, že ja to nehovorím. Vyvažujem radikálnosť týchto slov tým, že ako jediná na pódiu bez masky stojím a mlčím. Výrazom tváre dávam najavo nesúhlas s tým, že veci končia takto. Takto sa to riešiť nemá. Ja osobne absolútne odsudzujem akýkoľvek spôsob radikálneho riešenia spoločenskej situácie,” povedala nám k finančníkovým výhradám herečka.

Ako Fialová tvrdí, národné divadlo už 92 rokov uvádza podobné hry o problémoch v spoločnosti a nikto by nemal brať divadelné repliky ako vyhrážky. „Na jeho mieste by som preformulovala status, keď tam nebol. Rada ho niekedy osobne privítam v divadle,” poznamenala umelkyňa.

V podobnom duchu reagoval aj režisér predstavenia. „K vyjadreniu pána Tkáča nemám vnútornú potrebu vyjadrovať sa. Diskusiu na Facebooku sledujem a som plný očakávania, kam dospeje... (ak by si pán Tkáč chcel inscenáciu pozrieť, poskytnem mu vstupenky riaditeľa Činohry SND bezplatne),“ napísal nám Roman Polák, ktorý je od začiatku tohto roku zároveň aj riaditeľom činohry SND.

Plné znenie statusu Patrika Tkáča
Zobraziť galériu (10)
Plné znenie statusu Patrika Tkáča

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu