Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spisovateľ Jozef Banáš otvorene: Občas čelím vyhrážkam!

Jozef Banáš  bol online. Zobraziť galériu (8)
Jozef Banáš bol online. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Jozef Banáš (65) patrí k úspešným slovenským spisovateľom. Na svojom konte má hneď niekoľko bestsellerov. Najnovšie sa rozhodol šokovať voľným pokračovaním kontroverzného románu Kód 9. Titul s názvom Kód 1 sa venuje téme kresťanstva a autor sa v rámci kritiky cirkvi nedržal pri zemi. Dôsledkom sú občasné nenávistné maily, v ktorých nechýbajú ani vyhrážky. Ak chcete vedieť viac, prečítajte si online rozhovor.

Jozef Banáš sa narodil 27. septembra 1948 v Bratislave. Vyštudovaný ekonóm sa literatúre venuje už dlhých 35 rokov, no až v roku 2006 jej prepadol na profesionálnej úrovni. Za ten čas sa mu podarilo osloviť čitateľskú obec natoľko, že získal mnoho skalných fanúšikov.

Literárni kritici ho dokonca označili za muža, ktorý naskočil na vlak slovenskej literatúry v plnej rýchlosti rovno do lokomotívy. V roku 2007 napísal svoj prvý bestseller Idioti v politike a odvtedy to išlo ako na výrobnom páse – jedna úspešná kniha za druhou.

Najnovšie má umelec na konte knihu s názvom Kód 1. Ide o voľné pokračovanie kontroverzného románu Kód 9, v ktorom sa venuje téme náboženstva. A servítku si pred ústa vôbec nedáva. Svoj kritický názor na cirkev prezentuje jasne a bez akýchkoľvek tajností.

 

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

30.10.2013 11:10 - otázka od Nicolette
Pán Jozef ďakujeme že ste splodili sikovnu dcéru akou je Adelka rada ju sledujem a pocuvam je veľmi mudra a druha dcéra tá sa čomu venuje nemá rodinu a želám Vám pevne zdravie celej rodine a veľa uspechou Nicolette
MIlá NIkolette, ďakujem, druhá dcéra Mária žije v Prahe má s manželom Paľom našu krásnu vnučku Natali a pracuje v zahraničnej firme, keďže je tiež jazykovo dobre vybavená. Ďakujem všetkým za milé a príjemné otázky, pekný deň, hľadajte pravdu a sprchujte sa v studenej vode!!!
30.10.2013 11:08 - otázka od Lucia
velmi zaujimavy pohlad na zivot Jezisa v knihe kod 9, ale viac ma zaujala kniha sezona potkanov.asi sa nedozviem o kom ta kniha bola :-) chystate nieco podobne ? dakujem
Ano chystám
30.10.2013 11:07 - otázka od lucia
Prajem pekny den! Podla mna ste skvely clovek a zasluzite si uznanie. Vasa kniha ma fascinovala a je uzasna.
Ďakujem
30.10.2013 11:07 - otázka od mirka
dobrý den chcem vam povedat ze obdivujem ako uzasne viete pisat ja tiez pisem sice basne ale aj tak sa snazim. pisete podla coho kde berete inspiraciu ? je moznost ze by ste si nieco precitali z mojej tvorby? a povedal svoj nazor ?:)ste super fakt
Pošlite. Inšpiráciou ije život
30.10.2013 11:07 - otázka od Mima
Dobrý deň p. Banáš. Gratulujem k ďalšej dobrej knihe! No rada by som sa spýtala aj niečo zo súkromia na Vašu manželku. Zaujímalo by ma či cestovala s Vami, či je zamestnaná a ako trávi svoj volný čas a aké má koníčky resp.záľuby. ďakujem za odpoveď a želá všetko dobré Vám i Vašej manželke ! S pozdravom Vaša čitateľka
Manželka nie veľmi rada cestuje, robí doma keramické sochy, vedie krásnu čajovňu a najmä drží chrbát Adelke, Márii a mne. Sme jej za to veľmi vďační a preto ju máme v úcte sa v láske.
30.10.2013 11:06 - otázka od lucia
podla mna ste skvely clovek a zasuzite si uznanie. knihu ktoru ste napisali je fascinujca
Ďakujem
30.10.2013 11:06 - otázka od Gabriela
Pekný deň pán Banáš. Raz sme sa stretli v Oraviciach pri bare...práve ste tam oslavovali na jednej chate. Dúfam, že tam ešte niekedy prídete. Bolo to krátke a príjemné stretnutie. Jednou nemenovanou vetou o Bratislave ste si nás získal :-). Tak Vás pozdravujem a prajem všetko najlepšie. Držte sa.
Ďakujem
30.10.2013 11:05 - otázka od Emil Sedlačko
Pán Banáš,stretávame sa na Vašich besedách v Trenčíne. Vaše knihy sú super na jeden dych. Poprosím, Klub A.Dubčeka v BA trvale nereaguje na moje e-maily. Nemáte kontakt na nich alebo p.Laluhu? Ďakujem, Emil Sedlačko MY68.
Mám, napíšte mi na mail, pošlem.
30.10.2013 11:05 - otázka od Milan
Dobrý deň. Pán Banas veľmi sa mi páčia Vaše knihy. Zaujimalo by ma ako na Vaše knihy reaguje cirkev,prípadne Vatikan.
Nereaguje, ale to som od nich ani nečakal
30.10.2013 11:05 - otázka od michal
Nechcem sa nič pytať, len chcem podporiť ľudí ktorý ešte nestratily chuť pokúsiť sa dať veci aspoň trochu do realnejšieho svetla.
Ďakujem
30.10.2013 11:05 - otázka od Lenka Zahorska
Srdečne pozdravujeme z Dudiniec p. Banáš! Napisali ste viacero kvalitnych knih, uvazuje sa aj o ich filmovom spracovani? napr. Zastavte Dubceka alebo Kod 9? Prajeme Vam dobre zdravie a vela prilezitosti na radost! Lenka
Milá Lenka nechcem zakríknuť, ale v Nemecku sa rysuje možnosť natočenia románu Zóna nadšenia, držte palce.
30.10.2013 11:04 - otázka od Adriana
Dobry den p. Banas, chcela by som Vam aj Vasej celej rodinke len zazelat vsetko najlepsie, zial som sa nedostala na Vasu besedu, ale Vase knihy mam rada. Prajem este vela krasnych zazitkov z ciest, ktorych miesta nam urcite priblizite vo Vasich dielach.Dakujem.
Ďakujem
30.10.2013 11:04 - otázka od karol
Už rozmýšľate nad Kódom 7, pokračovaním predchádzajúcich Kódov ?
Áno.
30.10.2013 11:04 - otázka od brigita
p.Banaš nehanbíte sa vydávať za spisovateľa, veď spisovateľom je ten kto túto činnosť robí celý život. Vy skáčete do politiky,atď... a teraz urážate skutočných spisovateľov
Píšem po celý život - napísal som 4 inscenácie, film, tri divadelné hry a desať kníh. Ak Vás toto uráža tak mám z toho úprimnú radosť. Prečítajte si niečo odo mňa a dáme reč.
30.10.2013 11:02 - otázka od Peter
Dobrý deň. Ja nemám ani tak otázku skôr vám chcem zapriať veľa zdravia a najmä inšpirácie. Na Slovensku je len veľmi málo spisovateľov(pre mňa osobne možno 5), ktorých tvorba je naozaj kvalitná a vy s určitosťou patríte k nim. Už len vaše odpovede tu napovedajú o vašom intelekte.(odpoveď na dežinove nezmyselné narážky bola priam geniálna).Veď viete ako sa vraví "Největší závist vzniká vůči těm, kteří vlastní silou vzlétli a tak unikli ze společné klece."
Ďakujem
30.10.2013 11:02 - otázka od Jana
Dobrý deň pán Banáš, chcela by som Vám iba po´dakovať za Vaše knihy. Otvorili mi pohľad do minulosti, o ktorej sa v školách po revolúcii dozvedáme minimum... Ešte raz veľké ĎAKUJEM.
MIlá Jnaka akiste myslíte na Zóna nadšenia Zastavte Dubčeka! áno teší ma, že ich čítajú vo veľkom mladí ľudia.
30.10.2013 11:01 - otázka od Emília
nemám otázky , iba obdivujem a gratulujem
Aj ja ďakujem.
30.10.2013 11:01 - otázka od Zuzana
Dobry den, ako sa vyrovnavate so silnymi negativnymi emociami, ktore vyjadruju ludia napr. v recenziach ku Kodu 1 na Martinus.sk? Pouzivate daku uvolnujuce techniky? Inak som Vasa obdivovatelka a velmi Vam drzim palce. A nedajte sa! :)
Vyrovnávam sa pokojne - nečítam zásadne anonymov na žiadnych diskusných fórach. Ďakujem za povzbudivé slová.
30.10.2013 11:00 - otázka od Fero
Ma vobec byvaly agent STB pravo vystupovat takto verejne a tvarit sa ze je vsetko uplne v poriadku???
Ďakujem za poznámku. Za socializmu som bol v kontakte s ľuďmi zo západu a bol som predvolávaný na štb. V mojom spise sa objavil môj údajný podpis, podal som trestné oznámenie, ale vyšetrovateľ nič nevyšetril. Som kedykoľvek pripravený sadnúť si na detektor lži a svoju pravdu dokázať. Viac sa dozviete v románoch Zóna nadšenia a Sezóna potkanov aj na mojej stránke. Ak máte dajaké dôkazy, sem s nimi. Želám Vám všetko dobré.
30.10.2013 10:58 - otázka od igor hantuch
Dobry den p.Banas, patrim medzi obdivovatelov Vas aj Vasej dcery. Velmi mi je luto co sa stalo Adele. Trochu sa venujem "na stare kolena" zdraveniu(lekari liecia a my musime potom po nich zdravit...) Mal by som radu pre Adelu ale neviem na nu kontakt... Prajem Vam aj dcere vela uspechov. Aj ked dobry skutok a uspech na Slovensku neostane nepotrestany podla zasluhy... Igor Hantuch snj.
MIlý Igor, aj nám je to ľúto, a veríme, že Adelka s Peťom (a my s nimi) budú mať i túto radosť. Napíšte jej na : adela@funradio.sk, alebo na môj mail, je na mojej webstránke.
30.10.2013 10:57 - otázka od Lubka
Pán Banáš, ďakujem za Vašu tvorbu. Je to iná šálka kávy a teším sa na ďalšie Vaše diela. Veľmi by ma zaujímalo, kedy a kde sa môžem dozvedieť viac o projekte s Landom. Ďakujem
MIlá Ľubka na projekte s Danom pracujeme, myslím, že Dan všetko čoskoro zverejní, ale niečo je už na jeho webstránke a FB.
30.10.2013 10:56 - otázka od karol
Meno Jezus je vyryté do brány staroindického mesta Tuttypore Sikri. V dvetisícročnom rukopise, uchovávanom v budhistickom kláštore Himis v horách Ladakh, sa píše o živote Issy (Ježiša). V spise "Bhavishyam Maha Poerana" písanom sanskritom, sa vyskytuje Meno Isa Massim (arabsky Ježiš Kristus). Autor, akýsi Sutta píše, že tento človek bol hosťom na dvore indického radžu Salevakina. Vedeli ste o týchto faktoch ?
Áno, použil som ich aj v románe Kód 1, v Hemise som bol osobne.
30.10.2013 10:55 - otázka od Pavel
Zdravím Jozef, nemám otázku len prianie. Nech sa darí stále lepšie a lepšie nech napíšeš ešte hodne Kníh. mohli by sme niekedy dať zase čaj.
Paľko ďakujem po sviatkoch rád.
30.10.2013 10:55 - otázka od Jaja
Dobrý deň...o čom by ste nikdy nechceli písať? Pekný deň ;-)
Nemám vzťah k témam násilia, mafií, zločinu, a pod.
30.10.2013 10:55 - otázka od Simona
Dobrý deň pán Banáš, číta aj Vaša rodina Vaše knihy?
Áno.
30.10.2013 10:54 - otázka od Veronika
Dakujem ze pisete, kod 1 je skvely! !!A chcem sa spyat, ze ci ste za odluku statu od cirkvy?Dakujem
Prirodzene som za odluku cirkvi od štátu, prospelo by to obom stranám.
30.10.2013 10:54 - otázka od Daniela
Ako budete trávit sviatky?
Ak nebude pršať kopaním záhrady a najmä s manželkou zájdeme niekde do kina či na koncert. Samozrejme zájdem na rodičovský hrob.
30.10.2013 10:53 - otázka od topi
V podstate Vám len chcem napísať, že ste super chlap, vážim si Vaše názory a pohľad na svet...
Ďakujem, niekedy to nie je ľahké, ale ľudia, ktorí majú názor to nemali ľahké nikdy.
30.10.2013 10:53 - otázka od Mariena
Ahoj Jozef, gratulujem ku KODU 09, nevies kde si ju mozem stiahnut online? nech si ju precitam aj vo vlaku :D Inac kedy sa zastavis v Tatrach? Zrekonstruoval som Galeriu na Skalnatom plese a dufam, ze ta tam pozvem a urobime citacku. KarolkoMariena Dnes budem od 22.oo v Nocnej pyramide
Ahoj Mariena, Kód 9 sa musí čítať pomaly. Online je na ibux. Inak pozvanie do vysokohorskej galérie na besedu je skvelý návrh, rád prídem. Drž sa, Jožo
30.10.2013 10:52 - otázka od Jozefina
Chodíte do kostola?
Rád by som, ale kostoly sú zatvorené. Okrem omší, litánií a spovedí. Škoda...
30.10.2013 10:51 - otázka od Monika
Dobry den pan Banas, velmi si vazim, ze ste vysiel s pravdou von, kedy sa zrodila tato myslienka a preco? Aky mate zazitok s cirvkou ohladom vasej knihy? Zachovali sa k vam nejak extremne kvoli kniham alebo nie? Dakujem za odpoved, Monika
Občas dostanem brutálny mail, kde sa mi doknca aj vyhrážajú, raz mi aj zrušili besedu, ale sú to výnimky.
30.10.2013 10:50 - otázka od Andrea
Dobrý deň, aké ďalšie knihy plánujete napísať? najnovšiu knihu Kód 1 som ešte nemala možnosť prečítať ale určite bude skvelá, páči sa mi aj rozsiahlosť Vašich kníh. Nech sa Vám aj naďalej v literárnom svete tak skvele darí :) pekný deň
Milá Andrejka ďakujem, bude to zasa niečo s témou vzťahu mocných a bezmocných. Ďakujem.
30.10.2013 10:49 - otázka od Monika
Dobry den pan Banas, asi som urobila chybu, ked som pisala prispevok okolo 9 hodiny, no chcela som hlavne pochvalit Vasu poslednu knihu Kod 1, ktoru sme citali aj s manzelo, samozrejme kazdy zvlast a manzela som pri jej citani nesmela rusit, skvele napisane, napinave a podnetne k zamysleniu. MOja otazka bola k vasmu mnozstvu besied, ktore mate po celom Slovensku, ci nie ste unaveny z cestovania a odpovedania aj mozno na neprijemne otazky na telo, ale viem, ze vy vzdy odpoviete kazdemu a to si velmi cenim, vsetko dobre do dalsej tvorby
Dúfam, že som Vám nenarušil manželské súžitie.. Keď máte päťdesiat dní za sebou niekedy aj dve besedy denne človeka to unaví, ale zároveň energizuje, takže je to OK.
30.10.2013 10:48 - otázka od Soňa
Pán Banáš, chcem sa vám poďakovať za inšpiráciu na budúcu bakalársku tému. Milujem Áziu, študujem religionistiku a oba Kódy som prečítala tak rýchlo, ako žiadnu inú knihu. Vtedy mi napadlo že ste dokonale skĺbili veci ktoré ma nekonečne bavia :) Ďakujem
Sońa ďakujem, v bakalárskej práci rád pomôžem.
30.10.2013 10:47 - otázka od Lea
Ktorá z Vašich kníh patrí k najpredávanejším?
Na Slovensku je vraj hranica bestselleru 5.000 predaných ks knihy za celú jej životnosť. Z mojich sa "najmenej" predalo románu Zastavte *Dubčeka! - 18.000 ks a najviac Kód 9 - spomínaných bezmála 40.000 ks. Mám z toho radosť.
30.10.2013 10:46 - otázka od František
Aké sú ohlasy na Vašu novú knihu Kód1?
Fantastické. Kým z bestselleru Kód 9 (dohromady sa predalo už 37.000 kusov, čo je na Slovensko senzácia) sa za prvé tri týždne predalo 1.700 ks, z Kódu 1 štvornásobne. Všetky ohlasy máte na mojej webovej stránke. Ďakujem.
30.10.2013 10:45 - otázka od tomáš
Dobrý deň pán samozvaný, rýchlokvasený skoro teológ Banáš. Už ste bol komunista, liberál, demokrat, nezávislý, dokonca dnes sa vydávate za (pseudo)kresťana. Čo vás trápi? Evidente niečo hľadáte a nemôžete to nájsť. Slavoj Žižek by povedal že je vo vás desivé prázdno, ktoré sa zúrivo pokúšate vyplniť nutkavou aktivitou, aby ste zdôraznili svoju identitu. A tak meníte svoje masky podobne ako chameleón svoje farby.
Pán Tomáš ďakujem za otázku, myslím, že Vás v Vám podobných celkom vystihuje, len neviem kto je Slavoj Žižek. Inak Vás srdečne pozývam na niektorú z mojich besied, rád by som, keby ste mi to čo píšete povedali do očí. Ďakujem.
30.10.2013 10:43 - otázka od Monika
Pán Banáš, keď ste písal o politike, chápala som, že ste potrebovali vydať zo seba politické skúsenosti a všetko okolo toho... Zaujíma ma, prečo ste sa pustil do témy kresťanstva. Mali ste na to osobný dôvod, alebo sa téma naskytla sama a dolovali ste hlbšie? Úprimne ma zaujíma, čo Vás viedlo už pred napísaním Kódu 9. Oba "kódy" som čítala, gratuľujem k bravúrnemu štýlu písania! ďakujem za odpoveď.
Milá Monika často dostávam otázku prečo sa zaujímam o kresťanstvo. Odpovedám, že sa treba pýtať tej drvivej väčšiny kresťanov, ktorí sa o kresťanstvo nezaujímajú. Moslimovia sa učia Korán naspamäť a z mojich skúseností vyplýva, že 90% kresťanov evanjeliá nikdy nečítalo. Tu ja odpoveď na to prečo sa Európa islamizuje. Treba sa pýtať tam. Ďakujem.
30.10.2013 10:41 - otázka od karol
Pán Banáš, pred dokončením Kódu 1 ste navštívili Indiu a mali šnúru besied aj so študentami. Ako Vás prijala indická verejnosť a či bol záujem o Ježiša ako o tému.
Mal som šnúru besied po indických univerzitách s indickým prekladom románu Zóna nadšenia. Krista majú v Indii vo veľkej úcte čo dokazuje aj Kód 1 a fotografie v knihe. Ďakujem.
30.10.2013 10:39 - otázka od Lucia
Pán Banáš, istý čas bola Adelka všade, kde sa človek pohol, čo mne neprekážalo, lebo ju milujem. A teraz ste vy všade, ešte sa aj bojím, že vyskočíte z mojej chladničky:-) Zbožňujem vaše knihy, takže som rada, že je o vás toľko toho, pravidelne sledujem vašu stránku www.jozefbanas.sk, kde vždy čosi nové dozviem a je jedna z mála spisovateľských, ktorá má fakt šmrnc, neustále aktualizovaná - klobúk dolu ako to robíte. Ďakujem za vaše knihy a držím palce, nech sa vám darí. Moja otázka - Kód 1 je dosť kontroverzný, narobil vám aj nepriateľov? Obrátili sa vám niektorí ľudia chrbtom?
Milá Lucia ďakujem za milé slová, ale s tým vyskakovaním je to u Adelky a možno trochu aj u mňa tak, že sa nikde nepchápe, ale nás pozývajú. A keď človeka pozvú, je slušné pozvanie prijať. Kód 1 mi žiadnych nepriateľov nenarobil, ja totiž žiadnych nepriateľov nemám. Aj tí, ktorí by nimi chceli byť sú mi priateľmi, lebo mi pomáhajú zoceľovať seba samého. Ako vravel Goethe - silní ľudia majú silných nepriateľov, takže si vážim aj mojich kritikov a ďakujem im.
30.10.2013 10:36 - otázka od Mirka
Pan Banas, velmi Vam fandim, aj Adele, chcem Vam zazelat vela uspechov s novou knihou. Prezradite, co bolo najtazsie pri jej tvorbe/pisani?
Písanie je pre mňa radosťou, takže pri ňom nie je nič ťažké. Ak čosi - tak štúdium veľkého množstva literatúry - asi 60 kníh v rôznych jazykoch. Ale podľa toho, že je Kód 1 už dva mesiace najpredávanejší slovenský román to stálo za tú námahu.
30.10.2013 10:35 - otázka od Kamila
Dobrý deň p.Banáš, V prvom rade Vám chcem napísať,že ste naozaj jeden z mála slovenských spisovateľov,ktorých diela ma oslovili.A chcem sa Vás spýtať či Vám prirovnanie k D.Brownovi skôr lichotí,alebo sa s ním nestotožnňujete? Nech Vám to ešte píše veľa rokov :-)
Milá Kamila ďakujem za milé slová, prirodzene mi lichotí, keď hovoria, že som slovenský Dan Brown, ale budem radšej, keď budú v USA hovoriť - Brown je americký Banáš. Už vidím ako na túto vetu reaagujú zakomplexovaní bojkovia...Ďakujem za želanie.
30.10.2013 10:33 - otázka od Peter
Bol som na diskusií s Vami v Martine a plne sa s Vašimi názormi stotožňujem. Myslíte si, že sa do budúcnosti v Cirkvi (najmä tej "zlej"), aj Vašou zásluhou, niečo zmení?
Mám ambíciu otvárať ľuďom oči. Cirkev nie je zlá, len je príliš dogmatická, odtrhnutá od ľudí a najmä od Ježiša. Zmena nastať musí, napokon najviac o nej hovorí - teda o tej katolíckej sám pápež František, ktorému - pevne verím, všetci držíme palce, nech sa mu jeho zámery podaria.
30.10.2013 10:31 - otázka od Linda
Pekny den pan Banas, Vasa kniha je dost kontroverzna vzhladom na konzervativnu SR. Zaujimalo by ma, ako sa vyrovnavate s kritikou? Moja druha otazka sa tyka toho, ci je nieco zaaujimave alebo tajne, co ste si nechali pre seba a do knihy ste nezakomponovali? (nemusite prezradzat konkretne co, ale mozno naznacit). Dakujem a zelam vela uspechov, Linda
Áno vedenie slovenskej katolíckej cirkvi je veľmi konzervatívne, čo dokázali aj na kauze Bezák. Pomer chvál a kritiky je asi 500 : 1, takže je to v poriadku. Z knihy som vypustil oproti pôvodnej verzii asi 80 strán, ale len kvôli udržaniu napätia v príbehu. Ďakujem za milé slová.
30.10.2013 10:29 - otázka od lotty
Pozdravujem, chcem sa spytat, ake mate rad knihy, a aku hudbu pocuvate?
Milá Lotty, rád čítam knihy, ktoré majú strhujúci príbeh, vyvolajú vo Vás emóciu a ešte sa aj dozviete zaujímavé veci. Takže autori Dan Brown, Ken Follet, Grisham, Dominik Dán, Jožko Karika, Paľo Baričák, ale aj napríklad Biblia.Mám rád Dana Landu, rokenroly, ale pozorujem, že čím som starší, tým viac inklinujem ku klasike. Napríklad Purcell, Mozart, Vivaldi, Schubert, Schumann, Bach...
30.10.2013 10:26 - otázka od Renata
Ahoj Jožo, velmi Tě zdravím a těší mě, že se Tvému novému románu Kód 1, takto daří a oslovil spoustu lidí. Sama, už se těším, až si ho přečtu. Dovol mi otázku: "kdy vyjde v češtině?"
Ahoj Renča, ďakujem za otázku a milý komentár. Budúci týždeň idem na besedu do Plzne - v Česku mám preložené tri knihy a verím, že sa mi odtiaľ podarí Ti Kód 1 poslať. O českom preklade sa už hovorí, dám Ti správu. Pekný deň na Vysočinu. Jožo
30.10.2013 10:24 - otázka od Eva Fuseková
Pán Banáš, je to prvá kniha ktorú som od Vás čítala. Veľmi ma zaujala, rozmýšľam či to tak mohlo byť. Závidím Vám Vaše cesty, keby bolo peňazí tak sa vydám aj ja na cesty hlavne do Izraela. Dúfam, že ešte napíšete veľa dobrých kníh. Stane sa asi zo mňa Vaša stála čitateľka. Eva.
Milá Evka, ďakujem za milé slová. Rekonštrukcia Kristovho života v Kód 1 je i podľa odborníkov dosť pravdepodobná. Dôkazy síce nie sú, ale tie nie sú ani na tú cirkvou interpretovanú verziu. Cestovanie bolo vždy mojim veľkým snom a na staré kolená sa mi plní. Inak to nie je až také drahé, pokiaľ viem do Svätej zeme - Izraela sa robia cenovo veľmi prístupné zájazdy. Izrael ozaj stojí za to. Pokiaľ mi bude zdravie slúžiť, budem písať a ak Vás budú moje knihy tešiť, radosť bude vzájomná. Ďakujem.
30.10.2013 10:22 - otázka od Monika
Dobry den pan Banas, ja ani tak nechcem hovorit o Vasej poslednej knihe Kod1, ktory som samozrejme citala, aj moj manzel a obom sa nam velmi pacila, dokonca mojho muza som nesmela rusit pri jej citani, skvele napisane, napinave a podnet na zamyslenie, ale mna by zaujimalo, kedze viem, ze mate kazdy mesiac vyplneny mnozstvom besied po celej repuplike, ci nie ste unaveny z tolkeho cestovania a odpovedania na urcite aj neprijemne otazky a co Vasa manzelka, neciti sa osamela, ked ste stale prec? Inak vela zdaru do dalsej tvorby.
Milá Monika, ďakujem za otázku i uznanie. Viem, že manželka je občas smutná keď som dlhšie z domu preč, ale verte mi, ja som smutný aspoň tak ako ona, hoci sme spolu už 44 rokov. Teraz absolvujem azda najdlhšie turné, ktoré som kedy robil - dnes mám v Nitre v Martinuse o 17,00 moju 52 besedu od vyjdenia románu Kód 1. Ale stretnutia so zaujímavými ľuďmi mi dodávajú energiu. Ďakujem.
30.10.2013 10:19 - otázka od Hana
Ďakujem za včerajší zážitok na besede v Karloveskej knižnici, pán Banáš. Máte obrovský dar vplývať na ľudí. Mnohí z tých, čo si Vás vypočuli, sa určite vrátia k evanjeliám. Konečne sa našiel slovenský spisovateľ, ktorý otvára oči... Stále vo mne rezonujú vaše myšlienky a verím tomu, že Ježiš bol veselý chlapík:-) Veľa zdravia želám a nech Vás stále baví hľadanie pravdy.
Milá Hanka, ďakujem za Vaše milé slová, dostávam podobné ohlasy zo všetkých mojich besied. Iste, že Ježiš musel byť veselý a charizmatický, inak by ho predsa nikto nenasledoval. To len kňazi urobili z neho permanentného trpiteľa a utrpenie a "večný" a "dedičný" pocit hriechu nám natĺkli do hláv. Napokon evanjelium je radostná správa a nemá logiku, že by ju hlásal permanentne trpiaci muž o to viac, keď na kríži trpel tri hodiny, ale celý jeho život bol úžasný. Som rád, že počet účastníkov mojich besied k románom Kód 1 a 9 rastie geometrickým radom. Ďakujem.
30.10.2013 10:15 - otázka od Alex
Dobrý deň. Prosím Vás mohli by ste mi napísať niečo o spolupráci s Žitom? Ďakujem za odpoveď. Alexandra
Dan Landa - Žito je skvelý chlapík, mám ho vo veľkej úcte. Sme na tom podobne - máme tábor veľmi verných fanúšikov a menší tábor silných odporcov. Je to azda tým, že veci pomenúvame pravými menami - čo na srdci to na jazyku. S Žitom pracujeme na veľmi zaujímavom projekte, nechcem predbiehať, len začíname, ale vyzerá to na skvelú vec. Oboch nás spája akési duchovné puto, rovnaké energie a rovnaký životný názor. Mám jeho piesne - hudbu i texty veľmi rád.
30.10.2013 10:12 - otázka od Lydia
Po velkom uspechu Kodu 9 a s velkou pravdepodobnostou bude jeho pokracovanie aspon take uspesne, nebolo by zaujimave, porozmyslat o ich prekladoch do nemeckeho jazyka? Po Zone nadsenia by to bolo dobre nadviazanie a opätovne sa objavenie na nemeckom kniznom trhu. Drzim palce, aby sa aj najnovsia kniha zaradila medzi slovenske bestsellery...:) Vela uspechov.
Milá Lýdia, ďakujem za námet. Román Zóna nadšenia sa postupne pod názvom Jubelzone chytá v Nemecku, preklad do Kódu 1 nemčiny by bol iste zaujímavý. Momentálne prejavili záujem o Kód 1 v angličtine - v USA, ale sme v kontakte aj s nemeckými vydavateľmi, uvidíme čo sa podarí mojej agentke. Ďakujem za otázku a námet.
30.10.2013 10:10 - otázka od Veronika(Wewa)
Dobrý deň prajem,ja by som sa chcela opýtať že čo Vás viedlo napísať takúto knihu?A aké vierovyznanie máte Vy?ĎAKUJEM za odpovede.Želám Pekný deň!Dovidenia.
Milá Veronika, kľúčovým momentom pre napísanie románu Kód 1 je moja snaha priblížiť ten skvelý vzor, ktorý máme - Ježiša Krista, čo najbližšie k nám. Takpovediac vrátiť ho z nebies k ľuďom. Najlepšia cesta návratu k nemu sú evanjeliá, žiaľ, kresťania ich poznajú len interpretované kňazmi. Som kresťan, ale TEN hore nerozoznáva kto je kresťan, moslim, či žid, ani kto je evanjelik či katolík, jediné čo vie je kto je dobrý a kto zlý človek. Požehnaný deň Vám prajem.
30.10.2013 10:06 - otázka od Jan
Pomaha vam Adela sponzorovat vydavatelstvo,alebo uz to zvladnete aj sam po tolkych knihach?
Milý Jan, keďže sme už vydavateľstvo nezvládali - mám totiž chuť viac písať ako manažovať, po vyjdení tretieho románu Zóna nadšenia som sa rozhodol pre spoluprácu s Ikarom, kde som veľmi spokojný, takže žiadneho sponzora nepotrebujem. Ďakujem za otázku.
30.10.2013 10:04 - otázka od dežino
ty starý klofák,chcel by som vedieť kedy napíšeš horor o raťafáku svojej dcéry,potom budú ten román čítať deťom za zlé známky a vysvedčania,to bude čítaníčko )))
Milý Dežino, raťafák mojej dcéry je pomaly historický artefakt. Má ho taký veľký preto, že sa jej nevmestil mozog do hlavy, viem o čom hovorím. A kniha pre deti od Adelky vyjde ešte tento rok. Želám všetko dobré závistlivcom s malými nosmi. J.B.
30.10.2013 10:02 - otázka od Vladimír Húska
Pán Banáš, Vašu knihu Kód 1 som prečítal tak, že som sa od nej vôbec nemohol odtrhnúť. Ďakujem, píšte aj ďalej takéto knihy. Vladimír Húska
Milý pán Vladimír, ďakujem za Vaše milé slová, kým bude o moje knihy záujem, budem ich písať. V úcte.
30.10.2013 10:01 - otázka od Eva
Dobrý den,pane Banáši.Ani nemám otázku,jen vám chci říct že máte velmi inteligentní dceru.Blahopřeji.
Milá pani Evka, odovzdám toto blahoprianie mojej manželke, ktorá má na šikovnosti a vedomostiach oboch mojich dcér najväčšiu zásluhu. Pekný deň.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu