Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kandidáti za SaS vyzývajú Pellegriniho aj Žigu, aby vyriešili dopravu v Banskobystrickom kraji

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Kandidáti za stranu SaS vyzývajú spoločnosť MH Manažment, ministra hospodárstva Petra Žigu a predsedu vlády Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD), aby vyriešili situáciu okolo prímestskej dopravy v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Povedali to v sobotu na tlačovom brífingu.

Štát podľa podpredsedu Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraja Petroviča vlastní 37-percentný podiel v spoločnosti SAD Zvolen prostredníctvom spoločnosti MH Manažment. "V tejto situácii by mal štát zvolať mimoriadne valné zhromaždenie a tlačiť na valné zhromaždenie predstavenstva SAD Zvolen, aby podpísala dodatky, ktoré navrhoval BBSK a jej župan Ján Lunter," uviedol Petrovič. Následne by sa mal uskutočniť štandardný transparentný tender na výber dodávateľov, podotkol Petrovič.

Poslanec z klubu SaS Ondrej Dostál si myslí, že v tejto veci "treba konať a urobiť všetko, čo je v našich silách". Starostka bratislavskej mestskej časti Zuzana Aufrichtová (SaS), Dostál aj Petrovič spoločne vyzývajú Žigu, aby v tejto veci konal a obrátil sa na vedenie MH Manažmentu. Spoločne odovzdali svoje výzvy aj na úrade vlády, ministerstve hospodárstva a MH Manažmentu. Vedenie BBSK a SAD Zvolen sa v piatok (24. 1.) nedohodli na riešení dlhodobého sporu s vedením samosprávneho kraja o financovaní prímestských spojov. Znamená to, že od soboty až do odvolania nebude premávať drvivá väčšina prímestských liniek v kraji.

Predseda BBSK preto vyzval v sobotu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby sa osobne zúčastnil na rokovaniach, ktoré by viedli k vyriešeniu. Predseda vlády v sobotnej reakcii vyzval Jána a Ondreja Lunterovcov ako vedúcich predstaviteľov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), aby počas víkendu našli riešenie, ktoré umožní ľuďom opäť cestovať prímestskou dopravou. Zároveň ich vyzval, aby sa k situácii postavili zodpovedne. Prímestskú dopravu v meste Zvolen bude v prípade, že autobusy SAD Zvolen nebudú v najbližších hodinách opätovne premávať, od pondelka (27. 1.) zabezpečovať náhradný dopravca.

Viac o téme: DopravaSASPeter ŽigaPeter PellegriniBanskobystrický krajSAD Zvolen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu