Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalšia sudkyňa z Kočnerovej THREEMY to má nahnuté: Kolegovia chcú hlavu z Najvyššieho súdu

Najvyšší súd
Najvyšší súd (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Desiatka sudcov Najvyššieho súdu (NS) SR vyzvala podpredsedníčku Jarmilu Urbancovú, aby odstúpila z funkcie. Informovala o tom predsedníčka senátu Elena Berthotyová.

Vo výzve sa uvádza, že Denník N 21. októbra zverejnil ďalšiu časť komunikácie z trestného spisu obvineného Mariana Kočnera, z ktorej vyplynuli závažné podozrenia zo zneužívania funkcie podpredsedníčky NS SR a sudkyne v rozhodovacej činnosti.

Sudcovia považujú za neakceptovateľné, aby pri takýchto podozreniach na čele NS SR stála osoba, ktorej spôsobilosť na výkon funkcie podpredsedníčky bola zverejnením týchto podozrení vážne spochybnená. Pod výzvou sú podpísaní sudcovia Juraj Kliment, Elena Berthotyová, Dušan Čimo, Peter Szabo, Miroslav Gavalec, Igor Belko, Rudolf Čirč, Pavol Farkaš, Peter Paluda a Marián Trenčan.

Urbancová sa cíti podvedená

"S plnou zodpovednosťou môžem prehlásiť, že som nemala nikdy žiaden kontakt, elektronický ani osobný, s kriminálne závadovými osobami, ani s osobami z tzv. mafiánskych zoznamov," tvrdí sudkyňa NS s tým, že v prípade bývalého asistenta Najvyššieho súdu Vladimíra Sklenku vychádzala z informácií, že ide o dlhoročného vzorného policajta s previerkou NBÚ, ktorý napriek krátkej praxi sudcu dostal dôveru od bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej viesť jeden z najdôležitejších súdov na Slovensku. "Nemala som vedomosť a nemohla som ani predpokladať, že ide o osobu, ktorá udržiava kontakty a známosti so závadovými osobami. Ľudsky sa cítim zneužitá, podvedená a oklamaná.  Absolútne vylučujem, že by som kedykoľvek zneužila funkciu podpredsedníčky Najvyššieho súdu a sudkyne v rozhodovacej činnosti. Na odstúpenie z funkcie podpredsedníčky nemám žiaden dôvod," dodala Urbancová.

 

Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava I sa bude zaoberať medializovanými podozreniami

„Z tohto dôvodu bolo zvolané zasadnutie Sudcovskej rady OS BA I na deň 23. októbra (streda), na ktoré budú pozvaní aj dotknutí sudcovia s možnosťou vyjadriť sa k zverejneným informáciám," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Podľa stanoviska následne sudcovská rada k tomu zaujme stanovisko.

Polícia ešte v auguste zabavila mobilné telefóny niekoľkým sudcom pre podozrenie zo spolupráce s obvineným Marianom Kočnerom. V súvislosti s údajnou komunikáciou alebo spoluprácou s obvineným podnikateľom sa spomedzi sudcov Okresného súdu Bratislava I spomínajú Vladimír Sklenka, Denisa Cviková a Miriam Repáková. Sklenka si napríklad podľa Denníka N vymenil s Marianom k. viac ako 6 000 správ.

Pre komunikáciu s obvineným Marianom Kočnerom už oznámil svoju rezignáciu predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner.

Viac o téme: OdstúpenieKritikaSlovenskoNajvyšší súdThreemaElena Berthotyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu