Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO V prípade Jankovskej som konal, ako som mal, reaguje premiér Pellegrini

Peter Pellegrini čelí pokusu o odvolanie z funkcie premiéra Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini čelí pokusu o odvolanie z funkcie premiéra (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini je presvedčený o tom, že v prípade bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej postupoval tak, ako mal. Dôvody na jeho odvolávanie sú podľa neho veľmi slabé. Vyhlásil to v pléne počas piatkovej mimoriadnej schôdze parlamentu. Iniciovala ju opozícia, ktorá mu chce vysloviť nedôveru.

Ak by mal Pellegrini dostatočné dôkazy na potvrdenie medializovaných informácií o údajnej komunikácii Jankovskej s obvineným Marianom Kočnerom, konal by podľa svojich slov bez ohľadu na výzvy opozície. "Keď som si prečítal dôvody, keď som vás počúval, neviem, či som niekedy videl také slabé zdôvodnenie odvolávania," vyhlásil predseda vlády v pléne v reakcii na predkladateľa návrhu na odvolávanie Igora Matoviča. 

"Keby neodišla, potom by sme mohli hodnotiť, aký bude ďalší vývoj," vyhlásil v pléne počas piatkovej diskusie na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Schôdzu iniciovala opozícia, chce na nej vysloviť Pellegrinimu nedôveru. "Pani štátna tajomníčka nesedí na svojej stoličke. Že sa tak nestalo vo vysnívaný dátum pána Matoviča alebo pána Hegera, to nie je môj problém, to je váš problém," doplnil premiér s tým, že nikoho nekryl a nikoho nežiadal, aby vo svojej funkcii ostal.

Igor Matovič počas schôdze o odvolávaní premiéra Pellegriniho


Čítajte aj: Odvolávanie Pellegriniho v parlamente: Matovič začal monológ, podľa neho je najzbytočnejší premiér


"Desať dní trvalo, kým Monika Jankovská odstúpila, počas tých desiatich dní sa Peter Pellegrini správal ako pobočník Moniky Jankovskej," vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič. Premiér podľa neho nemá posúvať význam piatkového odvolávania.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pellegrini tiež Matovičovi odkázal, že nemá problém sa hájiť aj sám. "Čelím 'extrémnemu' útoku asi 12 poslancov, ktorí tu sedia. To by som zvládol aj sám, nemusia tu byť koaliční poslanci a členovia vlády," reagoval na výčitku Matoviča, že Pellegriniho nebránia jeho spolustraníci.

Pellegrini uviedol, že veľmi dobre vie, čo je politická zodpovednosť a trestnoprávna zodpovednosť. "Aj na vyvodenie politickej zodpovednosti potrebujete minimálny dôkaz, a na to jeden novinový článok nestačí," doplnil. Premiér povedal, že ak by dostal na stôl papier od relevantného orgánu, ktorý by potvrdil podozrenia, tak by podal návrh na odvolanie Jankovskej.

Mimoriadna schôdza parlamentu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Kočner ma nezaujíma

"Ak vy mňa navrhujete odvolať len za to, že pani Jankovská neprišla o funkciu práve v ten moment, v ten deň, v tú hodinu, ako ste si vy želali, nech sa páči, odvolávajte ma aj každý deň," skonštatoval Pellegrini. Premiér zdôraznil, že sa s obvineným Kočnerom nikdy nestretol a ani ho ten človek nezaujíma, na rozdiel od Igora Matoviča. Matovič totiž v pléne uviedol, že za stretnutie s Kočnerom sa nikdy neospravedlnil a ani sa neospravedlní, pretože sa nemá za čo ospravedlňovať.

Pellegrini hovorí Matovičovi, že účet mu vystavia občania

Premiér nechcel bližšie komentovať predchádzajúce Matovičovo vystúpenie, pretože podľa jeho slov Matovič sedí pohodlne v opozičnej poslaneckej lavici a už niekoľko rokov nemá takú zodpovednosť ako on. Predseda vlády sa vo svojom vystúpení obrátil aj na poslancov za SaS. "Očakávam, že zásadne vyzvete predsedu strany, aby opustil politický život, pretože kšeftoval s voľbou generálneho prokurátora v priamom prenose naživo," povedal v súvislosti so stretnutím lídra SaS Richarda Sulíka s Marianom Kočnerom.

Peter Pellegrini čelí pokusu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Cesta do pekla

"Ak dovolíme, aby sa v tejto krajine konzekvencie vyvodzovali len na základe žiadosti jedného novinára a ultimáta jedného opozičného politika, je to cesta do pekla," uzavrel premiér svoje piatkové vystúpenie v parlamente.

Opozícia kritizovala Pellegriniho za to, že jeho vystúpenie nebolo štátnické, ale obsahovalo osobné útoky. Poslanec Alojz Baránik tiež uviedol, že zaistenie mobilu je už dostatočnou vecou na konanie. Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár ocenil to, že Pellegrini je na schôdzi prítomný, vyzdvihol jeho prístup na rozdiel od bývalého premiéra Roberta Fica.

Viac o téme: Peter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu