Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Riedite si víno vodou? Robte to ako someliéri

Vášho Sprievodcu vínami vám prináša VITIS. PR článok Zobraziť galériu (10)
Vášho Sprievodcu vínami vám prináša VITIS. (Zdroj: www.vitis.sk)

Dostali ste chuť na strik, ale vaši vínaznalí priatelia vám hovorili, že riediť víno vodou je hriech? Ak zvolíte správne víno a správnu vodu, namiesto hriechu môže ísť o osviežujúci letný pôžitok.

Na začiatok ešte musíme upresniť, že podľa jazykovedcov je spisovná podoba slova strik „strek“. Čo je však podľa nás dôležitejšie, je informácia, aká odroda vína, v akom pomere a s akou vodou je na tento nápoj vhodná.

Víno s vodou riedili už starovekí Gréci, Rimania, ale i starí Bratislavčania. Kým v Grécku a Ríme bolo víno každodenným nápojom, a pre zníženie obsahu alkoholu sa riedilo vodou, Prešporáci začali sódu s vínom miešať v letných horúčavách, a zrazu nebolo lepšieho osvieženia. Podstatné je, že išlo o sódu. Práve so sódou by sa totiž malo víno miešať. Obyčajná voda či minerálna voda nie sú na riedenie vhodné. Minerálne látky totiž menia štruktúru vína a znižujú jeho kvalitu.

Riedite si víno vodou?
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: www.vitis.sk)

A čo pomer? Najčastejšie sa vínny strek mieša v kombinácii 1:2, maximálne 1:4. Záleží na vás, či máte chuť na jemnejší alebo silnejší nápoj. Vo všeobecnosti platí, že čím viac vody, tým vydržíte víno popíjať dlhšie s menším rizikom bolehlavu.

Nuž a na záver to hlavné. Nie každé víno je na strek vhodné. Najviac sa naň hodia biele a ružové vína, pretože obsahujú viac kyseliny.  Ideálne je Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, ale aj Frankovka modrá vo verzii ružového vína.

Riedite si víno vodou?
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: www.vitis.sk)

Teraz už len stačí pozvať priateľov na terasu a predviesť im svoje majstrovstvo v príprave streku!

Vášho Sprievodcu vínami vám prináša VITIS.

www.vitis.sk

Riedite si víno vodou?
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: www.vitis.sk)

- reklamný článok -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu