Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Exprezident Gašparovič: Ešte si nepamätám, že by bola pred voľbami taká nervozita

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič považuje každé voľby za kľúčové. Pred žiadnymi si však nepamätal toľko nervozity medzi politikmi i národom, ako to bolo pri aktuálnych parlamentných voľbách. Povedal to po tom, čo spolu s manželkou odvolili krátko popoludní v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

Posledné týždne kampane boli podľa Gašparoviča založené skôr na polopravdách ako pravdách. "Polopravda vždy zabíja pravdu. To nie je dobré," vyhlásil s tým, že on sám nechodí voliť na základe názorov z posledných týždňov, ale podľa toho, čo sa za posledné roky na Slovensku udialo.

"Vtedy je to spravodlivejšie. Tieto parlamentné voľby očakávam, že si ľudia vyberú tých, ktorým chcú dôverovať. Potom bude záležať na tom, či dôveru stratia, alebo ju ešte viac získajú, čo by bolo pre Slovensko veľmi dobré," povedala bývala hlava štátu.

Niektorí politici, ako tvrdí, sľubovali pred voľbami aj to, čo nemôžu splniť. Voľby podľa neho ovplyvní aj vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martina Kušnírovej. "Toto nešťastie sa však zneužilo politicky," myslí si Gašparovič.

Slovensko má podľa neho veľkú smolu, že má toľko politických strán a názory voličov sa rozplynú aj po malých stranách. "To nie je dobré. Vždy je lepšie, keď môžeme vyberať z jednej, dvoch či troch vecí. Je to ako v šatníku, ak máte v ňom desať kabátov, neviete, ktorý si zobrať. Ak máte dva, viete, že si jeden z nich zoberiete," skonštatoval Gašparovič.

Očakáva, že pred budúcou vládou stoja veľké výzvy, a to najmä v ekonomike, sociálnych veciach i zahraničnej politike, ktorá bude podľa neho veľmi zložitá. "Najmä pre nás, ktorí sme členmi Európskej únie, po brexite. Taktiež v otázkach klimatických zmien vo svete či v ľudských vzťahoch, ktoré sú stále vypätejšie. Nová vláda bude mať dosť práce," podotkol.

Viac o téme: Ivan GašparovičVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu