Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOĽBY 2020 KDH ani Most-Híd nepôjdu do vlády so Smerom: Po voľbách by bol obrovský problém s Matovičom

Béla Bugár Zobraziť galériu (5)
Béla Bugár (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - KDH ani Most-Híd nepôjdu do vlády so Smerom. V diskusnej relácii Na telo s Michalom Kovačičom na Markíze to povedal Béla Bugár (Most-Híd) a Alojz Hlina (KDH). Predseda Mostu tiež zdôraznil, že jeho strana je garantom dobrých slovensko-maďarských vzťahov. Hlina ho kritizuje za to, že poskytol Robertovi Ficovi a Kaliňákovi (obaja Smer-SD) únikovú cestu.

Kresťanskodemokratické hnutie ani Most-Híd nepôjdu do vlády so Smerom. Bugárovi je jedno, či mu to jeho voliči uveria, Hlinu k tomu zaväzujú stanovy KDH. Predseda kresťanských demokratov kritizoval Bugára za to, že po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zotrval vo vláde so Smerom. „Mali ste položiť tú vládu, to by bola tvoja historická chvíľa." Bugár si však myslí, že položiť vládu by bolo to najjednoduchšie a vďaka tomu, že vo vláde zotrvali, sa im podarilo urobiť množstvo dôležitých zmien, ktoré by inak neboli možné. Pripomenul odchody Fica a Kaliňáka či zmenu voľby policajného prezidenta. Hlina na to reagoval, že jediné, o čom súčasný premiér Peter Pellergrini (Smer-SD) rozhoduje, je, „kde „zavesí záclony”. Predseda KDH kritizoval Bugára, že práve týmto rozhodnutím vytvoril únikovú cestu Ficovi a Kaliňákovi.

VOĽBY 2020 KDH ani
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Geoffroy van der Hasselt, Alexandra Čunderlíková, TASR/Jaroslav Novák)

Šéf Mostu zdôraznil, že jeho strana je zárukou stability a aj vďaka súčasnej vláde sa dajú slovensko-maďarské vzťahy označiť za „dobré”. So Smerom by už do ďalšej vlády nešiel a myslí si, že by Fico po voľbách mal odísť z politiky, ale rozhodnutie je na ňom. Hlina nevedel odpovedať na otázku moderátora, či by išiel do vlády radšej s Igorom Matovičom (Oľano), alebo s Borisom Kollárom (Sme rodina). Podľa neho KDH prešlo „kobercovým náletom” aj od svojich kolegov z opozície a dodal, že KDH so Smerom do vlády nepôjde, ani keby mal zostaviť vládu s Kotlebovou Ľudovou stranou naše Slovensko (ĽSNS).

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Vládu podľa Hlinu nie je za čo chváliť

Za rastúcou podporov extrémistov vidí Bugár médiá a opozíciu. „Kritizovať patrí aj médiám, ale my keď čokoľvek urobíme, nech je to aj dobré, je to označené aj za zlé.”. Hlina si však myslí, že úlohou opozície je kritizovať a súčasnú vládu nie je za čo chváliť. Predsedovia strán sa zhodli na kritike postupu amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol podľa nich nezodpovedný. Bugár tiež uviedol, že jeho strana pravdepodobne nepodporí uznesenie Národnej rady SR, ktoré pripravuje Andrej Danko (SNS). Most má s SNS dlhodobo spory v oblasti zahraničnej politiky.

Strana Most-Híd sa v posledných prieskumoch verejnej mienky pohybuje pod hranicou zvoliteľnosti a jej súčasný predseda Béla Bugár nie je lídrom kandidačnej listiny, nahradil ho na nej minister dopravy Arpád Érsék. KDH síce v prieskumoch presahuje potrebné päťpercentné kvórum, no tak to bolo aj v posledných parlamentných voľbách v roku 2016, nakoniec hnutiu chýbalo šesť desatín percenta, aby sa dostalo do parlamentu.

Bugár asi nepodporí uznesenie ku konfliktu Iránu a USA

Predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár asi nepodporí uznesenie ku konfliktu Iránu a USA, ktoré pripravuje vládna SNS na najbližšiu parlamentnú schôdzu. Naznačil to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Počká si však na konkrétny text a zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního považuje za vraždu a terorizmus. Predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina v diskusii nevylúčil, že by bol po voľbách ministrom.

VOĽBY 2020 KDH ani
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci, Office of the Iranian Supreme Leader)

Bugárova podpora spomínaného uznesenia bude závisieť od konkrétneho textu. Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko v nedeľu povedal, že SNS predloží viaceré verzie uznesenia vrátane možnosti úplného stiahnutia slovenských vojakov z Iraku, ale aj prerokovania ďalšieho postupu s partnermi v Severoatlantickej aliancii (NATO). S verziou týkajúcou sa koordinácie s NATO by Bugár súhlasil. Hlina neodpovedal, ako zahlasujú o uznesení poslanci, ktorí sa hlásia ku KDH.

Problém by bol s Matovičom

K ďalšej parlamentnej schôdzi Bugár uviedol, že podporí rokovanie o tých opozičných návrhoch, ktoré ešte neboli prerokované. Doplnil, že ak bude opozícia trvať na rokovaní aj o návrhoch, ktoré parlament už niekoľkokrát prediskutoval, môže dôjsť k opätovnému vyradeniu všetkých bodov z programu schôdze. O poslednom predvolebnom prieskume agentúry AKO si Bugár myslí, že sa strana zastabilizovala a pomaly rastie.


Výsledky posledného prieskumu: Na prvom mieste Smer, Za ľudí a PS/Spolu klesajú


Hlina si o prieskumoch myslí, že dokazujú dopyt po kresťanskej strane.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)
V budúcej vláde by bol podľa Bugára obrovský problém s predsedom opozičného OĽaNO Igorom Matovičom. So Smerom opätovne do vlády ísť nechce. Hlina nevylučuje, že by sa po voľbách stal ministrom a nevie povedať, či by si za koaličného partnera vybral radšej Matoviča alebo predsedu opozičného Sme rodina Borisa Kollára. Štrajk autodopravcov Alojz Hlina podporuje a dodáva, že by vláda mala aspoň odvolať Ľubomíra Vážneho z postu riaditeľa Sociálnej poisťovne. Bugár tvrdí, že to nič nevyrieši.

Viac o téme: VládaSmer-SDKDHBéla BugárMost-HídAlojz HlinaVoľbyParlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu