Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Ústavnoprávny výbor neodsúhlasil predĺženie moratória na prieskumy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR neodobril zákaz zverejňovať volebné prieskumy 50 dní pred voľbami. Návrh predĺžiť moratórium zo súčasných 14 dní na 50 nezískal vo výbore dostatočnú podporu. Rovnako neprešli ani výhrady prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá novelu volebného zákona vrátila poslancom na opätovné prerokovanie.

"Ide o zásah do ústavou garantovaných práv a slobôd," uviedol člen výboru a poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS) v súvislosti s predĺžením moratória. Opozícia prezidentkine výhrady podporila, koaliční poslanci sa zdržali s tým, že si chcú jej argumentáciu naštudovať.

Predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) poďakoval prezidentke za „nebývale širokú“ argumentáciu a dodal, že si nechá čas na naštudovanie a rozhodne sa, keď sa bude hlasovať o zákone opätovne v pléne NR SR.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila novelu volebného zákona preto, že predĺžením moratória by podľa nej bolo takmer polovicu obdobia volebnej kampane obmedzované právo voličov na prístup k informáciám z volebných prieskumov. Hlava štátu avizovala, že ak bude jej veto prelomené a 50-dňové moratórium opäť schválené, podá návrh na Ústavný súd a s ním aj žiadosť o pozastavenie účinnosti zákona.

Poslanci Národnej rady SR v závere októbrovej schôdze parlamentu odobrili pozmeňujúci návrh k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ním zmenili aj zákon o volebnej kampani. Odsúhlasili tak predĺženie moratória na prieskumy zo 14 na 50 dní pred voľbami. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb. Tie sa uskutočnia 29. februára 2020.

Viac o téme: PredĺženieMoratóriumSlovenskoNárodná radaÚstavnoprávny výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu