Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ostrá televízna diskusia: Moderátor mal čo robiť, Remišová v prestrelke s Tomášom kvôli Kiskovi

Veronika Remišová a Erik Tomáš si vymenili niekoľko názorov Zobraziť galériu (5)
Veronika Remišová a Erik Tomáš si vymenili niekoľko názorov (Zdroj: Reprofoto RTVS)

BRATISLAVA - Poslanec parlamentu za Smer-SD Erik Tomáš v televíznej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že rozhodnutie Glváča odstúpiť z funkcie bolo výlučne jeho osobné. "On to rozhodnutie avizoval pred Dušičkami na sociálnej sieti, že má zbalené kufre a je pripravený odstúpiť," priblížil. Reč však prišla aj na kauzy Andreja Kisku. V štúdiu bolo napokon poriadne dusno.

V Smere-SD podľa Tomáša očakávajú, že keď Glváč vyvodil politickú zodpovednosť a prejavil politickú kultúru, tak sa bude pozerať aj na iných politických aktérov "rovnakými okuliarmi". Poukázal pritom na opozičných lídrov Richarda Sulíka (SaS) a Igora Matoviča (OĽaNO), ktorí mali podľa Tomáša osobné stretnutia s Marianom Kočnerom, obžalovaným v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. "Nech odstúpia aj tí, ktorí mali toxickú komunikáciu s Marianom Kočnerom," vyhlásil.

Tomáš Remišovej vyčítal neprítomnosť Kisku

Poslanec Erik Tomáš sa v úvode pustil do kritiky. "Vidíte, prečo tu už niekedy nepríde pán Kiska, aby vysvetľoval svoje podvody? Prečo posiela za seba stále pani Remišovú?" spýtal sa Tomáš moderátora. Potom však pokračoval a skritizoval Andreja Kisku v kontexte pozemkovej kauzy vo Veľkom Slavkove.

Výmena názorov medzi Veronikou Remišovou a Erikom Tomášom
Zobraziť galériu (5)
Výmena názorov medzi Veronikou Remišovou a Erikom Tomášom  (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Za ľudí a poslankyňa NR SR Veronika Remišová (nezaradená) povedala, že každý, kto nejakým spôsobom pochybil, by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť. To, či má v kontexte Kočnera odstúpiť aj Matovič či Sulík, si podľa nej musia vyriešiť vo vlastných stranách. Remišová na oplátku Tomášovi prečítala rozsudok bývalého sudcu a súčasného europoslanca za ĽSNS Miroslava Radačovského, ktorý Kiskov prípad v súdil. Pozemky podľa neho obidvaja nadobudli v dobrej viere.

Veronika Remišová a Erik
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Reč prišla aj na moratórium

Diskusia sa otočila aj na stranu témy volebného moratória a možného prelomenia veta prezidentky. "Nikto sa nebude hádzať o zem, ak poslanci Národnej rady neprelomia veto prezidentky Zuzany Čaputovej v prípade predĺženia moratória na predvolebné prieskumy z aktuálnych 14 na 50 dní pred voľbami," uviedol Tomáš.

"Budeme hľadať politickú podporu, ale nebudeme sa hádzať o zem, ak to neprejde. Nie je to najdôležitejšia vec na Slovensku," vyhlásil. Na otázku, či Smeru-SD neprekáža, že za predĺženie moratória v októbri hlasovala aj ĽSNS, reagoval, že o podporu kotlebovcov neprosili. Tomáš tvrdí, že sa špeciálne pred voľbami začali prieskumy zneužívať. Poukázal pritom na tohtoročné prezidentské voľby. "Zmanipulované prieskumy nemôžu slúžiť ľuďom," povedal.

Vládne strany sa podľa Remišovej boja

Podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Za ľudí a poslankyňa NR SR Veronika Remišová (nezaradená) si myslí, že strany, ktoré predĺženie moratória podporujú, sa asi boja pádu voličských preferencií. "Je to zbytočný zákon, ktorým vládna koalícia chce dosiahnuť, aby sa ľudia nedozvedeli, ako im padajú percentá," podotkla. Poslanec parlamentu a prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška upozornil na to, že sa pre blížiace parlamentné voľby objavujú rôzne záujmy politických strán a niektoré prieskumné agentúry sú schopné napísať čísla, ktoré nie sú reálne. Ako tvrdí, objavili sa prieskumy, ktoré manipulovali.

Poslanec NR SR a podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský si myslí, že by prieskumy mala robiť seriózna inštitúcia ako kedysi Ústav pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade SR. Tvrdí, že najmä na internete kolujú rôzne prieskumy od neexistujúcich agentúr či od agentúr, ktoré nemali posledných osem rokov žiadne tržby. Aj prieskumy pred prezidentskými voľbami vzbudili podľa neho veľa otázok. Upozornil na to, že ak bude prelomené veto prezidentky, tento návrh skončí na Ústavnom súde SR a bude pravdepodobne zrušené aj 50-, aj 14-dňové moratórium, lebo budú zrejme v rozpore s ústavou.

Béla Bugár podľa Pašku naštrbil vzťahy

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár naštrbil vzťahy v koalícii, keď svoje názory a požiadavky k Martinovi Glváčovi (Smer-SD) tlmočil cez médiá. Povedal to poslanec a prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška s tým, že k rozhodnutiu Glváča odstúpiť z funkcie podpredsedu parlamentu došlo aj pod tlakom koaličného Mosta-Híd.

Paška povedal, že mali informácie o tom, že Glváč je pripravený na upokojenie situácie odstúpiť z funkcie. "Vyjadril sa, že termín a spôsob si zvolí sám. Tlaky zo strany opozície odmietal. Nakoniec k tomu rozhodnutiu došlo aj pod tlakom Mosta-Híd," priblížil. Glváč by podľa Pašku odišiel tak či onak a nemuselo to dospieť k tomu, že budú predstavitelia Mosta-Híd posielať odkazy cez médiá.

Moderátor musel diskusiu často upokojovať
Zobraziť galériu (5)
Moderátor musel diskusiu často upokojovať  (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Pčolinský obraňoval Kollára

Poslanec NR SR a podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský povedal, že predseda Sme rodina Boris Kollár bol pre Mariana Kočnera nepriateľom a nepísal si s ním. "Tam v žiadnom prípade nešlo o kamarátsky vzťah," podotkol. Myslí si, že posledný rok sa politici i strany v drvivej väčšine zaoberajú sami sebou a ľudí to už nebaví.

"Radšej by sa politici mali zaoberať tým, ako môžu ľuďom pomôcť. Dookola rozprávať o kauzách ľudí nebaví," vyhlásil. Či majú vyvodiť zodpovednosť aj Matovič a Sulík, je podľa Pčolinského na ich osobnom rozhodnutí. Tomáš reagoval, že platí selektívna spravodlivosť v prípade Smeru-SD a v prípade opozičných strán.

Spolupráca po voľbách a bankový odvod

Poslanci sa vyjadrili aj k možnej povolebnej spolupráci. Pčolinský povedal, že ak budú po voľbách úspešní, predložia svoje požiadavky a "tvrdé" podmienky iným stranám. V relácii však vylúčil spoluprácu so Smerom-SD. Tomáš podotkol, že jediná agenda opozície je vylučovať spoluprácu so Smerom-SD. Spresnil, že svoju kandidátku predstavia onedlho. Remišová priblížila, že v pondelok (11. 11.) podpíše strana Za ľudí s koalíciou Progresívne Slovensko a Spolu-OD dohodu o neútočení. Taktiež, že sa snažia spolupracovať a hľadať prieniky.

Paška vylúčil, že by SNS rokovala o možnej spolupráci s ĽSNS či mimoparlamentnou stranou Štefana Harabina Vlasť. "SNS má veľa pozitívnych úspechov a tými sa chceme prezentovať," skonštatoval.

Politici sa bavili aj o návrhu zvýšenia bankového odvodu. Tomáš návrh obhajuje tým, že ziskovosť bankového sektora je na Slovensku neúmerne vysoká. Remišová si však myslí, že koalícia chce týmto zaplátať diery v rozpočte. Ak k zvýšeniu odvodu dôjde, podľa nej to pocítia ľudia na zvýšených poplatkoch.

Viac o téme: Erik TomášVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu