Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KDH predstavilo nové tváre od Matoviča: VIDEO Hlina hovorí pri spájaní opozície o hrozbe Černobyľu

Soňa Gaborčáková a Elena Červeňáková Zobraziť galériu (14)
Soňa Gaborčáková a Elena Červeňáková (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslankyne Národnej rady SR Soňa Gaborčáková a Elena Červeňáková (obe nezaradené) budú v nasledujúcich parlamentných voľbách kandidovať za mimoparlamentné KDH. Informovali o tom na stredajšej tlačovej konferencii spolu s predsedom KDH Alojzom Hlinom.

VIDEO Tlačové vyhlásenie Sone Gaborčákovej a Eleny Červeňákovej

Za hnutie KDH budú kandidovať odídenkyne z OĽaNO

„Čaká nás zápas o to, aký svet tu chceme. Zápas medzi konzervatívcami a liberálmi a zápas o podobu konzervatívnej politiky," povedal na dnešnej tlačovej besede s tým, že preto potrebujú postaviť do parlamentných volieb ľudí, ktorí budú bojovať.

KDH predstavilo nové tváre
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Sme posilnení o dve posily a tomu sa veľmi teším. Poslankyne Gaborčáková a Červeňáková idú s nami spolupracovať. Idú pomáhať kresťanskej demokracii a my sa na to tešíme. KDH chce postaviť najsilnejšiu kandidátku tak ako v posledných eurovoľbách," dodal a podotkol, že na kandidátke budú ľudia podľa rôznych modulov ako napríklad modul primátori a starostovia či modul sila kresťanského sveta. V tomto module bude aj spomínaná dvojica poslankýň.

Elena Červeňáková
Zobraziť galériu (14)
Elena Červeňáková  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Gaborčáková považuje KDH za stabilnú politickú stranu, ktorá sa ku kresťanským hodnotám hlási dlhodobo a nielen vtedy, keď je to moderné. "Budem sa venovať sociálnej politike, budem klásť dôraz na nepopulistickú sociálnu politiku," zdôraznila s tým, že krajina bude čeliť výzvam ako starnutie obyvateľstva, prehrievanie ekonomiky, automatizácia a robotizácia. Dodala, že Slovensko preto potrebuje stranu s pevnými hodnotami.

Soňa Gaborčáková
Zobraziť galériu (14)
Soňa Gaborčáková  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"V KDH mám voľné ruky pri práci v oblasti dlhodobej starostlivosti, starostlivosti o našich seniorov," povedala Červeňáková s tým ,že štát sa o nich nestará. Naďalej chce spolupracovať aj so zdravotnými sestrami na zlepšení ich pracovných podmienok. Zdôraznila, že na poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti je potrebné zvýšiť aj postavenie zdravotných pracovníkov.

KDH predstavilo nové tváre
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Povolebná spolupráca ako reaktor

Piatkové (9. 8.) stretnutie koalície Progresívne Slovensko/Spolu s KDH ukáže, či sú strany schopné aj povolebnej spolupráce. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal predseda KDH Alojz Hlina. Naznačil, že k podpisu konkrétnej dohody pravdepodobne nedôjde.

KDH predstavilo nové tváre
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Bude to naše prvé stretnutie, ktoré bude hovoriť o tom, či sme, alebo nie sme schopní nájsť nejaké prieniky na povolebnú spoluprácu. Mám pocit, že to ide celkom dobrým smerom," skonštatoval Hlina. Ozrejmil, že budú hovoriť o svojich prioritách a o programe. Následne výsledky oznámia verejnosti.

Predseda KDH dodal, že hľadanie prienikov nebude jednoduché, verí však, že sa to podarí a že budú na Slovensku "vládnuť ľudia, ktorí rozumejú tomu, ako funguje demokracia, ktorí svoju politickú agendu nemajú postavenú na závisti a nenávisti". Kritizoval populistické sociálne návrhy a opatrenia v súčasnej koalícii.

Spoluprácu konzervatívcov s liberálmi prirovnal k jadrovému reaktoru. "Bude to zrážka konzervatívneho a liberálneho videnia sveta. Otázka je, či ju urobíme neriadenú, bude to Černobyľ, alebo ju skúsime urobiť riadenú," povedal Hlina. Táto zrážka však podľa jeho slov môže byť riadená bez toho, aby nestratili časť svojej podstaty a môže posunúť krajinu dopredu.

KDH predstavilo nové tváre
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Začiatkom júla predstavili lídri PS/Spolu a KDH spoločnú predvolebnú dohodu. Obsahuje dva konkrétne záväzky. Strany sa dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády.

Verešová zvažuje viacero strán

Nezaradená poslankyňa NR SR Anna Verešová zvažuje spoluprácu s tromi mimoparlamentnými stranami. Najbližšie má ku Kresťanskej únii, ktorej líderkou je Anna Záborská. V najbližšom čase sa má stretnúť s Alojzom Hlinom z KDH, ako aj Andrejom Kiskom z pripravovanej strany Za ľudí. Uviedla to Verešová.

Anna Verešová
Zobraziť galériu (14)
Anna Verešová  (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Verešová podľa vlastných slov "prejavila súdržnosť" Záborskej, s ktorou spolupracuje viac ako 20 rokov v oblasti pomoci rodinám. "Je mi veľmi blízka, aj politicky," dodala Verešová. Poslankyňa má pozvanie aj do vznikajúcej strany Za ľudí od kolegyne Veroniky Remišovej, s ktorou odišla z poslaneckého klubu hnutia OĽaNO. Stretnúť sa má aj s Hlinom.

"Najbližšie mám ku kresťanskej politike, ktorá je za život, za rodinu, je nepopulistická, nebojuje iba proti niekomu, ale robí v prospech rodiny," doplnila Verešová. O svojej politickej budúcnosti sa má rozhodnúť po avizovaných stretnutiach s lídrami.

Verešová odišla v júni z poslaneckého klubu OĽaNO. Spolu s ňou klub opustila jeho dovtedajšia predsedníčka Remišová, poslankyne Soňa Gaborčáková, Elena Červeňáková a poslanec Jozef Lukáč. Gaborčáková a Červeňáková začínajú spoluprácu s KDH. Odchádzajúci poslanci kritizovali napríklad to, že OĽaNO neumožnilo svojim poslancom a novým ľuďom stať sa riadnymi členmi hnutia, ako aj to, že hnutie nepracovalo v regiónoch.

Viac o téme: KDHSoňa GaborčákováElena Červeňáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu