Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Víťazi i porazení reagujú na výsledky volieb: Sklamaná SaS, SMK ďakuje voličom

Richard Sulík Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík (Zdroj: Glob.sk/Peter Korček)

BRATISLAVA - Strana maďarskej komunity ďakuje za dôveru všetkým voličom, ktorí hlasovali za kandidačnú listinu č. 21 a za jednotlivých kandidátov SMK.

"Tentokrát sa nám nepodarilo dosiahnuť výsledok spred piatich rokov. Vieme, že tento výsledok je v našej roztrieštenej komunite čoraz ťažšie dosiahnuť. Táto situácia je čoraz vážnejšia. Na Republikovom predsedníctve SMK budeme analyzovať všetky okolnosti kampane a volieb a budeme sa zaoberať otázkou, či aktuálne výsledky ovplyvnili – a do akej miery – naše vlastné chyby či nedostatky. Aj keď sme nezískali vlastný mandát v Európskom parlamente, vieme, že naši najbližší spojenci v takejto situácii urobia všetko pre to, aby špecifické záujmy našej komunity nezostali nezastúpené v procese veľkých zmien, ktorý sa na úrovni Európskej únie začne už v nastávajúcich mesiacoch a bude trvať dlhé roky," uvádza sa v stanovisku SMK, ktoré poskytla tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová. Zároveň SMK gratuluje všetkým zvoleným poslancom Európskeho parlamentu zo Slovenska, ako aj poslancom maďarskej národnosti z Karpatskej kotliny.

KDH hodnotí eurovoľby pozitívne, SaS je sklamaná

Dvaja zvolení europoslanci za stranu KDH Ivan Štefanec a Miriam Lexmann hodnotia eurovoľby pozitívne. „Pre KDH to sú už tretie voľby, ktoré dopadli veľmi dobre. Predtým to boli komunálne a župné voľby a verím, že budúci rok uspejeme aj v parlamentných voľbách," uviedol vo volebnom štúdiu RTVS Štefanec.

Podľa podpredsedníčky NR SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej si strana Sloboda a Solidarita trúfala na tri mandáty v Európskom parlamente. „Je mi ľúto, že sme obhájili dva. Mali by sme si teraz sadnúť a nastaviť zrkadlo, lebo nám tým chcú voliči jednoznačne niečo povedať," uviedla Nicholsonová. Eurovoľby pre ňu priniesli dve sklamania - ĽSNS na treťom mieste a Smer-SD na druhom mieste. „Sklamaní budú aj voliči ĽSNS, lebo zistia, že ich dvaja poslanci ostanú úplne izolovaní. Časom pochopia, že to boli zbytočne vyhodené hlasy," vysvetlila.

Lucia Ďuriš Nicholsonová v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA - Diana Černáková)

Peter Pollák (OĽaNO) tvrdí, že málo politických strán robilo kampaň v teréne. Väčšina využívala podľa neho sociálne siete. Ako Róm chce v europarlamente otvárať rómske témy.

Našu najsilnejšiu parlamentnú stranu Smer-SD budú v europarlamente zastupovať Miroslav Číž, Robert Hajšel a Monika Beňová. „V Smere by sme mali byť lepší tím. O niektorých veciach by sme sa mali rozprávať otvorenejšie. Treba sa vrátiť medzi ľudí, lebo ľudia si to vážia," povedala europoslankyňa. Podľa nej Slovensko prišlo o dva mandáty, keďže do Európskeho parlamentu „idú zástupcovia fašistickej strany".

Milan Uhrík (ĽSNS) vníma eurovoľby z pohľadu strany ako obrovský úspech. „Názor na Európsku úniu sme nezmenili. V súčasnej podobe aká je, je pre nás neakceptovateľná. Priorita bude pre nás obrana a bezpečnosť, sociálna politika a ľudské práva," povedal Uhrík.

Maďari potrebujú nové politické zastúpenie, tvrdí Simon

Výsledok volieb do Európskeho parlamentu (EP) potvrdzuje, že voliči maďarskej národnosti potrebujú alternatívu k súčasnej politickej reprezentácii. „Tá už druhýkrát v celoslovenských voľbách zlyhala," argumentuje predseda strany Magyar Fórum - Maďarské Fórum Zsolt Simon.

Zsolt Simon
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

Riešením je podľa neho generačná výmena a príchod nových odborníkov do politiky. "Zjednotenie maďarských voličov je možné iba pod novou zástavou,” zdôraznil. Ani dve najsilnejšie politické zoskupenia, reprezentujúce občanov SR maďarskej národnosti, neprekročili v sobotňajších (25. 5.) voľbách do EP hranicu piatich percent. SMK získala 4,96 percenta hlasov, parlamentný Most-Híd 2,59 percenta.

Viac o téme: EurovoľbyReakcieSlovenskoSaSSMK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu