Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Voliči, pozor: Eurovoľby prichádzajú s revolučnou novinkou, táto aplikácia vám podá pomocnú ruku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európskym voličom, ktorí sa ešte nerozhodli, ako budú hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu prichádza na pomoc mobilná aplikácia, ktorú vypracoval Univerzitný európsky inštitút (UEI) vo Florencii. Uviedla v stredu tlačová agentúra AFP.

Aplikácia s názvom euandi2019 (EÚ a ja 2019) dáva možnosť nerozhodnutým voličom z členských krajín Európskej únie, aby reagovali na 22 výrokov politickej a hospodárskej povahy. Voliči tak môžu zistiť, ktorá politická strana alebo hnutie v krajine ich pôvodu alebo v iných krajinách Únie sú im najbližšie.

Aplikáciu euandi2019 vyvinul tím 122 expertov a politológov, približne po päť odborníkov z každého členského štátu, ktorí preskúmali približne 250 politických strán a hnutí v Európe a starostlivo analyzovali ich volebné programy.  Ide o "politicky neutrálny nástroj", ktorý má slúžiť voličom ako pomôcka v dobe, keď sú milióny voličov v celej EÚ ešte stále nevedia, koho voliť. Aplikácia je dostupná v 20 národných jazykoch a v každom členskom štáte EÚ.

Voliči, pozor: Eurovoľby prichádzajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa prieskumu verejnej mienky spoločnosti Kantar Public, ktorý si objednal europarlament, koncom apríla len 38 percent Európanov vedelo, že eurovoľby sa budú konať v máji a iba päť percent z respondentov vedelo povedať presný dátum volieb do EP v ich krajine.

Viac o téme: VoľbyAplikáciaEurópska úniaEurovoľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu