Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Sýrii zahynulo niekoľko ruských vojenských expertov: Teroristi zvýšili počet útokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/SANA via AP)

MOSKVA - Rusko vo štvrtok oznámilo, že v Sýrii zahynulo niekoľko ruských vojenských expertov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení informovalo, že v polovici januára ruskí a tureckí vojaci podnikli ďalší pokus o nastolenie prímeria v zóne deeskalácie v provincii Idlib na severovýchode Sýrie.

"Teroristi (však) nielenže neznížili svoju bojovú aktivitu, ale naopak zvýšili počet svojich útokov. Iba za posledné dva týždne januára bolo zaznamenaných viac ako 1000 útokov" so stovkami mŕtvych a zranených v radoch príslušníkov sýrskych jednotiek a civilného obyvateľstva. Medzi obeťami sú aj ruskí a tureckí vojenskí experti, priznalo ministerstvo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok na brífingu odmietol v tejto záležitosti odpovedať na otázky novinárov, ktorých odkázal na ministerstvá zahraničných vecí a obrany.

Ruský spravodajský portál Novaja gazeta tento týždeň informoval, že začiatkom februára boli v Sýrii zabití štyria dôstojníci bezpečnostnej služby FSB. Noviny s odvolaním sa na svoje zdroje uviedli, že dôstojníci boli zabití pri prepade, ku ktorému došlo pri meste Lázikíja, ktoré ovládajú vládne sily. Moskva tieto správy nepotvrdila.

Turecko a Rusko sa v septembri 2018 dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny pozdĺž kontaktnej línie medzi ozbrojenou sýrskou opozíciou a vládnymi silami v Idlibe. Nie všetci militanti však zložili zbrane, pričom provincia Idlib zostala aj útočiskom rôznych teroristických skupín. Turecko má v regióne na základe dohody s Ruskom 12 pozorovateľských stanovíšť.

Viac o téme: VojaciTeroristiExpertiRuskoTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu