Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalší brutálny útok džihádistov, o život prišlo až 14 civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sunday Alamba)

KAIN - Celkove 14 civilistov prišlo o život v noci na pondelok pri džihádistickom útoku na severe Burkiny Faso. Tlačová agentúra AFP to uviedla s odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie tamojšej armády.

K incidentu, ktorý patrí medzi najvážnejšie svojho druhu, aké boli v Burkine Faso doposiaľ zaznamenané, došlo v meste Kain na území provincie Yatenga pri hranici s Mali. Armáda podľa zverejneného vyhlásenia podnikla "protiútok" v uvedenom meste, ako aj na ďalších dvoch miestach v provinciách Loroum a Kossi, pričom "neutralizovala" 146 militantov.

Agentúra AFP nedokázala tieto informácie bezprostredne overiť, nemenovaný armádny zdroj jej však potvrdil, že výraz "neutralizovať" znamená usmrtiť. Najnovšie násilie hlásili z Burkiny Faso v predvečer summitu regionálneho zoskupenia G5 Sahel, ktorý sa uskutoční v utorok v burkinskom hlavnom meste Ouagadougou.

Útoky na severe Burkiny Faso sa začali ešte v roku 2015, odkedy sa rozšírili aj na východ, do blízkosti hraníc s Togom a Beninom. Burkinská vláda vyhlásila koncom uplynulého roka výnimočný stav v siedmich z 13 samosprávnych oblastí krajiny po tom, ako pri útoku blízko hranice s Mali zahynulo desať žandárov.

Útoky predtým otriasli trikrát aj Ouagadougou, kde prišlo o život celkove 60 ľudí. Celkový počet obetí džihádistických útokov v Burkine Faso od roku 2015 stúpol už na takmer 300.

Viac o téme: útok Burkina FasoDžihádisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu