Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čierny deň pre Afganistan: Trhavina nastražená na ceste usmrtila deväť detí

(Zdroj: TASR/AP Photo)

KÁBUL - Deväť detí zahynulo v piatok večer v severoafganskej provincii Fárjáb pri výbuchu trhaviny nastraženej na cestnej komunikácii. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na miestne oficiálne zdroje.

K incidentu došlo v okrese Šírín Tagáb a okrem mŕtvych si vyžiadal aj štyroch zranených. Výbušnina bola umiestnená pri kontrolnom  stanovišti a jej úlohou bolo usmrtiť príslušníkov afganských bezpečnostných jednotiek. 

Predstavitelia provincie Fárjáb vinia z nastraženia bomby militantov islamistickej organizácie Taliban. Tí sa k tejto udalosti bezprostredne nevyjadrili. Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) vo februári sumarizovala, že v roku 2017 zomrelo pri podobných útokoch dovedna 3438 civilistov a ďalších 7015 utrpelo pri nich zranenia.

A hoci tieto údaje predstavujú oproti roku 2016 deväťpercentný pokles, správa svetovej organizácie podčiarkuje vysoký počet úmrtí spôsobený samovražednými atentátmi či útokmi tzv. improvizovanými výbušnými zariadeniami (IED). Tie môžu byť odpaľované z pušiek alebo aj zhadzované z bezpilotného lietadla.

Viac o téme: CestaDetiBombaAfganistanúbyuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu