Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Vojenskú prehliadku poznačil útok militantov: Strieľali do davu z motoriek, 24 mŕtvych

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/ISNA, Shayan Haji Najaf)

TEHERÁN - Útok ozbrojencov na vojenskú prehliadku v iránskom meste Ahváz si vyžiadal 24 mŕtvych a 53 zranených. O vyššom počte obetí informovala štátna tlačová agentúra IRNA, ktorej to prezradili "zasvätené zdroje".

Miestne médiá pôvodne informovali o ôsmich mŕtvych z radov elitných Revolučných gárd a 20 zranených. Strelci boli podľa agentúry oblečení ako príslušníci Revolučných gárd a zamerali sa na tribúnu, na ktorej sedeli vojenskí a policajní velitelia.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, v regióne už však útočili arabské separatistické skupiny. Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf z neho obvinil teroristov, ktorých "najal, vycvičil, vyzbrojil a zaplatil cudzí režim".

Podozrenie na Daeš

Médiá v skorších správach útočníkov opísali ako "Takfiri", čo je výraz používaný na extrémistickú skupinu Daeš. Polooficiálna agentúra Fars uviedla, že útok vykonali dvaja strelci na motorkách oblečení v khaki uniformách. Útok sa odohral na takzvanom Jeruzalemskom bulvári.

FOTO nie je vhodné pre citlivé povahy.

FOTO Vojenskú prehliadku poznačil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/ISNA, Shayan Haji Najaf)

Štátna televízia odvysielala zábery z miesta nešťastia krátko po tom, ako sa stalo. Možno na nich vidieť záchranárov, ktorí pomáhajú niekomu vo vojenskom oblečení, zatiaľ čo ležal na zemi, a členov bezpečnostných zložiek, ako na seba pokrikujú. Polooficiálna agentúra ISNA zase zverejnila fotografie z miesta činu, ktoré zobrazujú zakrvavených vojakov, ako si navzájom pomáhajú odtiaľ odísť.

 

 

Viac o téme: Prehliadkaútok IránDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu