Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Silné zemetrasenie v Pakistane: Z krajiny hlásia najmenej 19 obetí a vyše 300 zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISLAMABAD - Najmenej 19 mŕtvych a vyše 300 zranených si vyžiadalo zemetrasenie, ktoré v utorok popoludní miestneho času zasiahlo severovýchodnú časť Pakistanu. Otrasy spôsobili aj značné materiálne škody, informovala agentúra AP s odvolaním sa na pakistanské úrady.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,8 malo podľa pakistanského seizmologického úradu epicentrum v provincii Pandžáb približne 90 kilometrov juhovýchode od mesta Rávalpindí. Geologická služba USA (USGS) uviedla, že magnitúda zemetrasenia bola 5,2. Podľa štátnej televízie sú medzi obeťami na životoch štyri deti v meste Mirpur ležiaceho v pakistanskej časti himalájskeho regiónu Kašmír. Úrady oznámili, že otrasy vážne poškodili cestu neďaleko tohto mesta.

Pakistanská armáda nasadila v oblastiach postihnutých zemetrasením vojakov a poslala tam zdravotníkov. Pakistanský prezident Árif Alví a premiér Imrán Chán vo vyhláseniach vyjadrili svoj zármutok ohľadom strát, ktoré zemetrasenie spôsobilo.

Pod Pakistanom sa stretávajú indická a eurázijská tektonická platňa a preto je táto oblasť náchylná na zemetrasenia, pripomína agentúra AFP. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,6 - 7,8 postihlo v roku 2005 severné časti Pakistanu, Indie a Afganistanu. V Pakistane si vyžiadalo vyše 73.200 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu