Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Silný tajfún sa prehnal Severnou Kóreou: Päť mŕtvych a stovky zničených domov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/ AP Photo/Ahn Young-joon)

SOUL - Najmenej päť ľudí prišlo o život v dôsledku silného tajfúnu, ktorý cez víkend zasiahol Severnú Kóreu. Zničené boli stovky domov a desaťtisíce hektárov polí, informovali v nedeľu severokórejské štátne médiá.

Tajfún Lingling ešte predtým zasiahol susednú Južnú Kóreu, kde si vyžiadal troch mŕtvych a 13 zranených a spôsobil prerušenie dodávok elektriny do približne 160.000 domácností. Podľa agentúry AP išlo o jeden z najsilnejších tajfúnov, aký kedy zasiahol Kórejský polostrov. 

Podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA bolo počas vyčíňania tajfúnu v KĽDR zničených, poškodených alebo zatopených 460 domov a 15 verejných budov. Zničená bola úroda na približne 46.000 hektároch poľnohospodárskej pôdy. 

Okrem piatich mŕtvych severokórejské úrady informovali aj o troch zranených. Podľa juhokórejských médií Pchjongjang možno neskôr prizná vyšší počet obetí i rozsiahlejšie materiálne škody. Tajfún vyčíňal v Severnej Kórei od sobotňajšieho popoludnia do nedeľňajšej polnoci miestneho času.

Po prechode ponad územie KĽDR zoslabol a presunul sa smerom k ruskému mestu Vladivostok. Severokórejský vodca Kim Čong-un už v piatok zvolal krízové zasadnutie zodpovedných činiteľov, ktorých pokarhal za podľa neho nedostatočné prípravy na príchod tajfúnu. 

Viac o téme: PočasieObeteTajfúnSeverná KóreaLingling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu