Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hurikán Florence zabíjal, najmenej päť mŕtvych: VIDEO ničivej skazy Sevenej Karolíny

Ničivý hurikán Florence. Zobraziť galériu (6)
Ničivý hurikán Florence. (Zdroj: SITA/Steve Earley, L. Todd Spencer/The Virginian-Pilot via AP)

WASHINGTON - Najmenej päť obetí na životoch si už vyžiadala Florence, hurikán, ktorý v piatok zasiahol východné pobrežie USA a medzičasom zoslabol na tropickú búrku. Ku všetkým úmrtiam došlo v štáte Severná Karolína, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Medzi obeťami je i matka s osemmesačným dieťaťom, na ktorých dom v okrese Pender severne od prístavného mesta Wilmington spadol strom. Otca rodiny sa podľa polície podarilo z domu vyslobodiť, pričom ho so zraneniami previezli do nemocnice. Florence zasiahla - ešte ako hurikán prvej kategórie - v piatok ráno pobrežie amerického štátu Severná Karolína neďaleko mesta Wrightsville Beach. Na východné pobrežie USA, hlavne do štátov Severná a Južná Karolína, priniesla silný vietor a množstvo zrážok. 

 

 

Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) v piatok neskoro večer informovalo, že tento pomaly sa pohybujúci búrkový systém by sa mal ešte v noci na sobotu presunúť cez juhovýchodné územie Severnej Karolíny viac do vnútrozemia a následne pokračovať prechodom cez východnú časť Južnej Karolíny. 

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že zasiahnutú oblasť by mal zrejme začiatkom či niekedy v strede budúceho týždňa navštíviť americký prezident Donald Trump.  Florence sa v súčasnosti hýbe rýchlosťou asi 6 kilometrov za hodinu a sprevádza ju vietor s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu. Práve pomalý pohyb búrky zrejme spôsobí, že do oblasti prinesie obrovské množstvo zrážok a mohla by mať za následok i katastrofálne záplavy. Silný vietor zase vyvracia stromy, ktoré trhajú elektrické vedenie, a v Severnej Karolíne už podľa miestnych úradov spôsobili výpadky prúdu vo viac ako 660.000 domácnostiach. 

Ničivý hurikán Florence.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tom Copeland)

Americká meteorologická služba (NWC) búrku označila skôr za maratón než šprint a ľudí vyzvala, aby ju naďalej brali vážne. NWC na Twitteri uviedla, že táto búrka veru tak skoro neskončí, a pri jej pomalom presune do vnútrozemia budú v nasledovných dňoch naďalej hroziť bleskové záplavy i rozvodnenia riek. Guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper ešte skôr v piatok informoval, že do 157 núdzových prístreškov zriadených v miestnych školách a iných verejných budovách sa uchýlilo okolo 20.000 ľudí.

Ničivý hurikán Florence.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tom Copeland)

Miestne úrady vyzvali zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli. Doposiaľ nie je známe, koľko obyvateľov tieto výzvy poslúchlo. Tí, ktorí sa však rozhodli napriek výzve v zónach zostať, boli upozornení, že konajú na vlastné riziko a v prípade nebezpečia im úrady nemusia byť schopné poskytnúť pomoc. 

Ničivý hurikán Florence.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Steve Earley, L. Todd Spencer/The Virginian-Pilot via AP)

Úrady nariadili povinnú evakuáciu v povodí rieky, ktorej hrozí rozvodnenie

Úrady v americkej Severnej Karolíne, ktorú trápia silné dažde sprevádzajúce tropickú búrku Florence, v sobotu nariadili povinnú evakuáciu všetkých obyvateľov z povodia rieky, ktorej hrozí rozvodnenie a jej okoliu mohutné záplavy. Nariadenie sa týka obyvateľov povodia rieky Lower Little River, ktorá by sa mala podľa aktuálnych predpovedí na viacerých miestach jej toku začať vylievať zo svojich brehov v sobotu okolo 14:00 miestneho času (20:00 SELČ).

Ničivý Hurikán Florence.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Allen G. Breed)

Trump vyhlásil stav katastrofy

Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav katastrofy v štáte Severná Karolína, ktorý zasiahol v piatok hurikán Florence, medzičasom zoslabnutý a prekategorizovaný na tropickú búrku. Oznámil to v sobotu Biely dom, ktorého vyhlásenie priniesla tlačová agentúra AP. Rozhodnutie prezidenta umožní čerpať prostriedky z federálnych zdrojov na pomoc obyvateľom postihnutých okresov Beaufort, Brunswick, Carteret, Craven, New Hanover, Onslow, Pamlico a Pender.

Súčasťou tejto pomoci môžu byť príspevky na dočasné ubytovanie a opravy domov, ako aj nízkoúrokové pôžičky na pokrytie straty nepoisteného majetku a iné programy pre jednotlivcov i podniky. Peniaze sú určené aj pre samotný štát, miestne samosprávy a niektoré mimovládne neziskové organizácie.

Ničivý hurikán Florence.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

Viac o téme: ObeteHurikánFlorenceSeverná Karolína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu