Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Filipínach sa opäť triasla zem: Silné zemetrasenie zasiahlo juh krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

MANILA - Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v sobotu juh Filipín. Informovala o tom americká geologická služba USGS, sledujúca seizmickú aktivitu na celom svete, i Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie (PHIVOLCS).

K otrasom došlo v sobotu okolo 15.16 h miestneho času (9.14 h SELČ) pri východnom pobreží ostrova Mindanao. Nijaké správy o zranených či výraznejších materiálnych škodách doposiaľ nie sú známe. Pre zemetrasenie ale museli podľa miestnej polície evakuovať tisíce ľudí z budov v meste Davao, kde boli otrasy najciteľnejšie. Tamojší obyvatelia zdieľali na sociálnych sieťach fotografie zachytávajúce paniku na uliciach, porozbíjané okná či budovy s popraskanými stenami. 

Epicentrum zemetrasenia ležalo podľa PHIVOLCS zhruba 27 kilometrov juhovýchodne od mesta Manay v provincii Davao Oriental. Otrasy vychádzali z hĺbky 14 kilometrov a podľa inštitútu boli citeľné až v meste Cotabato, ktoré leží asi 245 kilometrov západne od Manay. 

Filipíny ležia v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi. V roku 2013 zasiahlo strednú časť Filipín zemetrasenie s magnitúdou 7,1, ktoré si vyžiadalo životy vyše 220 ľudí. Ešte silnejšie zemetrasenie - s magnitúdou 7,8 - zasiahlo severofilipínsky ostrov Luzon v roku 1990 a usmrtilo vyše 2400 ľudí, pripomenula agentúra DPA. 

Viac o téme: KatastrofaZemetrasenie Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu