Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tragická nehoda opatrovateliek, nové spovede o zdieraní v zahraničí: Do prípadu vstúpil už aj prezident

Smrteľná zrážka pri Prievidzi. Zobraziť galériu (6)
Smrteľná zrážka pri Prievidzi. (Zdroj: TASR/KR PZ Trenčín)

BRATISLAVA - Ohlasy na tragickú smrť opatrovateliek počas autonehody pri Prievidzi neutíchajú. Do redakcie sa nám ozývajú ďalšie a ďalšie ženy, ktoré sa starajú o ľudí v zahraničí. Na povrch vyplávali pracovné podmienky s agentúrami, ktoré sú podľa nich zdieraním. Opatrovateľky v pondelok prijal aj prezident Andrej Kiska.

Vaše tipy

Jedna z našich čitateliek pracuje ako opatrovateľka na 4-týždňové turnusy v Nemecku, a to pre slovenskú firmu, ktorá má podľa nej uvedený úplne iný predmet činnosti. "Moja zmluva je na dobu neurčitú, ale so štvrtinovou mzdou, miesto určenia práce - kde určí zamestnávateľ, čiže žiadna živnosť. Ak by som išla na úrad prace, nemala by som nárok na podporu, nehovoriac o tom, aký budem mať dôchodok, keď do sociálneho systému odvádzajú minimálne odvody a nebodaj, ak by som ochorela," vysvetlila pre Topky.

"Začínala som pred 2 rokmi so mzdou 42,- eur na 24 hodín v Nemecku, kde je teraz min. mzda 8,50 eur na hodinu. Tento rok sa mi mzda zvýšila na 45,- eur, stupeň opatrovania 2. Rodina mesačne platí firme 2500 eur, plus 150,-eur náklady na cestu z Mníchova - môj odchod a príchod. Vianočné sviatky je príplatok 50,- eur, rodina platí firme 100,- a Veľkonočné sviatky rodina platí 50,- eur, mne dali 30,- eur," poukázala na nespravodlivé peňažné pomery.

Pri smrteľnej zrážke s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/KR PZ Trenčín)

Smutný zážitok

Na náš článok "Opatrovateľka v Rakúsku prehovorila: Toto je krutá realita biznisu s ľuďmi, zdieranie žien", zareagovala aj ďalšia opatrovateľka: "Má úplnú pravdu, agentúry opatrovateľky zdierajú a dokonca majú nanútenú prepravu. Opatrovateľka musí podpísať papier, že využije len ich prepravu. Toto mi bolo prezentované, že to musím podpísať, lebo čo ak by som potom nedorazila k rodine, ak by som si zvolila prepravu sama."

"Poplatok je rovnaký. Jednoducho, či idete až do Popradu alebo do Bratislavy, poplatok je bez ohľadu na to koľko km idete, rovnaký. Cez túto nemenovanú agentúru sa dostanete len do Popradu, ďalej už musíte ísť svojou vlastnou dopravou alebo vlakom, autobusom. Túto cestu vám však uz nikto neprepláca. Dokonca jedna pani z Košíc čakala zo soboty na nedeľu na stanici celú noc až do 4:30 ráno, lebo autá odchádzajú len v tom čase a vždy v nedeľu. Bohužiaľ, čo má robiť, ak musela podpísať papier, že musí využívať len ich prepravu?" uviedla rozhorčená žena.

Pri smrteľnej zrážke s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/KR PZ Trenčín)

Nezmyselné poplatky?

"Ak ostávate v rodine, agentúra si účtuje 700 eur. Ak v rodine neostávate a končíte spoluprácu s agentúrou, chce od vás 200 eur. Doteraz mi však nebolo vysvetlené, o aký poplatok sa jedná a za aké poskytnuté služby mi je účtovaný. Vyberanie poplatku za sprostredkovanie práce od opatrovateľky je nelegálny. Poplatok by mala zaplatiť rodina. Teda zamestnávateľ, ktorému agentúra našla zamestnanca," myslí si naša čitateľka.

"Agentúra ma navyše oklamala a neposkytla mi pravdivé informácie ohľadne rodiny. Miesto jedného člena, som sa musela starať o dvoch členov za 55 eur na deň. Agentúru to však nezaujíma, ich zaujíma iba poplatok, ktorý treba uhradiť šoférovi. Som zvedavá, za čo je ten poplatok a či mi na to vystavia faktúru alebo nejaký daňový doklad. Potom som ochotná poplatok uhradiť," dodala na záver s tým, že nebude podporovať nelegálne zdieranie a nabaľovanie sa na úkor opatrovateliek.

Pri smrteľnej zrážke s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/KR PZ Trenčín)

Slovensko nie je sociálny štát

Tvrdí to prezident Andrej Kiska, ktorý sa v pondelok stretol s predstaviteľkami opatrovateliek. Poukázal na to, že o starých či ťažko zdravotne postihnutých ľudí sa nemá kto starať, opatrovateliek je tu málo, pretože veľká časť odchádza do zahraničia. Je z toho zdesený. Chyba je v tom, že opatrovateľstvo na Slovensku nie je systematicky financované, zdôraznil Kiska. Ministerstvo práce by to podľa neho malo riešiť.

Tragická nehoda opatrovateliek, nové
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

"Financie na túto oblasť sú z podstatnej časti vykrývané z eurofondov," uviedol prezident. Bezvládni ľudia nesmú podľa neho ostať na konci záujmu štátu. Súhlasia s ním i opatrovateľky. Tie plánujú založiť občianske združenie, ktoré má takéto ženy dostať späť na Slovensko. "V zahraničí nás pracuje asi 40.000," povedala Monika Jankovčinová, jedna zo zakladateliek združenia. Očakávajú, že minister práce Ján Richter (Smer-SD) ich osloví s termínom na stretnutie. Ak to neurobí, ozvú sa mu samy. "Pretože situácia je vážna, od svojich detí odchádza pre lepší zárobok až priveľa matiek a o našich starkých sa nemá kto starať," uviedla Jankovčinová.

Problémom sú podľa opatrovateliek platy. Mnohé podľa Jankovčinovej zarobia v slovenských domovoch sociálnych služieb do 400 eur v čistom. Boli by za to, ak by to bolo aspoň 700 eur v čistom. Opatrovateľkám sa tiež nepáči, že "dve takéto ženy sa v zariadeniach sociálnych služieb starajú o desiatky ľudí". "Je to priveľa," odkazujú Richterovi. Žiadajú vytvoriť trojzmenné prevádzky či osemhodinovú pracovnú službu. "A aby sa dve opatrovateľky starali v domovoch sociálnych služieb maximálne o štyroch ľudí," povedala Jankovčinová.

Tragická nehoda opatrovateliek, nové
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Chýba jej tiež systém v nemocniciach. Osamelého človeka by podľa nej lekári nemali pustiť zo zdravotníckeho zariadenia, kým nebude mať pridelenú opatrovateľku. Opatrovateľky sa s Kiskom stretli niekoľko dní po tom, čo došlo k tragickej dopravnej nehode ich kolegýň pri obci Nitrica. Čelná zrážka kamióna s dodávkou si vyžiadala život vodiča dodávky a siedmich opatrovateliek.

Viac o téme: DopravaZmluvaOpatrovateľkaOdvozRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu