Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezidentské voľby 2019: Zuzana Čaputová si na svoj nástup do funkcie bude musieť počkať

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA – Víťazka druhého kola prezidentských volieb podľa predbežných výsledkov Zuzana Čaputová sa oficiálne stane prezidentkou Slovenskej republiky 15. júna. Dovtedy ostáva prezidentom Andrej Kiska.

Čaputová je prvá žena v tejto funkcii, pred ňou tento post zastával Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska. Čaputová sa prezidentkou stane zložením prezidentského sľubu, čo skontroluje predseda alebo predsedníčka Ústavného súdu SR.

Prezidentský sľub je predpísaný priamo Ústavou SR. „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony. Sľubujem,“ povie počas inaugurácie Čaputová. Šéf ústavného súdu bude musieť potvrdiť, či sľub zložila v súlade s ústavou. Problémom je, že pre spory v koalícii nie je v súčasnosti Ústavný súd SR kompletný. Poverená predsedníčka je momentálne Jana Baricová.

Keďže Čaputová ako prezidentka bude zároveň vrchnou veliteľkou ozbrojených síl, v deň inaugurácie ju čaká aj pozdrav a prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR. Na programe by mala byť aj omša a slávnostná recepcia. Zaujímavosťou je, že Čaputová sa už na slávnostnej recepcii po prezidentskej inaugurácii zúčastnila – bola medzi pozvanými na recepciu pri príležitosti inaugurácie prezidenta Andreja Kisku.

Viac o téme: Andrej KiskaZuzana ČaputováPrezidentské voby 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu