Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Harabin vyzýva ľudí, aby mu poskytli prípadné dôkazy o nezákonnosti prezidentských volieb

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Neúspešný kandidát na post prezidenta Štefan Harabin prostredníctvom sociálnej siete Facebook vyzval ľudí, aby mu poslali čo najskôr prípadné podozrivé informácie, ktoré by mohli naznačovať porušenie zákona počas sobotňajších volieb.

Harabin tiež napísal, že žiada informácie urgentne, pretože ide o čas. Sudca Najvyššieho súdu SR s pozastaveným výkonom funkcie naznačoval možné podanie sťažnosti už počas volebnej noci, keď bolo zrejmé, že skončil na nepostupovom treťom mieste. Sťažnosť možno podať do desiatich dní odo dňa konania volieb. O prípadných sťažnostiach na priebeh marcových volieb prezidenta musí rozhodovať plénum Ústavného súdu SR. V tejto súvislosti však existuje vážna prekážka, pretože od 16. februára funguje Ústavný súd SR v obmedzenom režime iba so štyrmi sudcami. Na riadny chod pléna je potrebných minimálne sedem sudcov, ktorí by navyše museli rozhodovať jednotne.

"Z dôvodu podozrenia z manipulácie volieb prosím všetkých, ktorí si všimli nezrovnalosti alebo podozrivé konanie počas volieb týkajúce sa volebných lístkov, zostavenia volebných komisií alebo čohokoľvek iného, aby napísali, najlepšie aj s dôkazmi, poprípade s výpoveďami overenými u notára, na e-mailovú adresu press@harabin.sk. Chcel by som požiadať aj priamo členov volebných komisií o informácie o podozrivo vysokých počtoch voličov voliacich na základe volebných preukazov mimo svojho trvalého bydliska. Práve tu mohlo dôjsť k podvodu. Vzhľadom na krátkosť času, prosím o rýchle reakcie. Zostáva len niekoľko dní," uvádza sa na oficiálnom účte Harabina na sociálnej sieti Facebook.

O sťažnosti na priebeh volieb by nielenže na Ústavnom súde SR nemal kto rozhodnúť, ale súd by prekročil aj zákonnú lehotu na vynesenie verdiktu. V takom prípade by sa mohli sťažovať aj iní kandidáti. Voľby by mohli byť zrušené súdom iba pri závažnom porušení.

Viac o téme: Prezidentské voľbyŠtefan HarabinPorušenie zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu