Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podnikanie prezidentských kandidátov má trhliny: Daňo je jasným rekordmanom, státisícové dlhy

Martin Daňo, Milan Krajniak a Bohumila Tauchmannová Zobraziť galériu (2)
Martin Daňo, Milan Krajniak a Bohumila Tauchmannová (Zdroj: archív Martin Daňo, SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - O tom, že nie všetci kandidáti idú do prezidentských volieb s čistým štítom, svedčí najnovšia štatistika. Podľa nej je z pätnástich pôvodných prezidentských kandidátov sedem podnikateľov a nie všetci z nich majú voči štátu zaplatené svoje dlhy.

Štatistika, s ktorou prichádza agentúra Transparency International Slovensko (TIS), dokladá viaceré závažné zistenia. Agentúra sa už v minulosti sústredila na majetkové priznania niektorých kandidátov, no teraz prichádza s číslami, ktoré vykresľujú jednotlivé dlžoby kandidátov voči štátu. Ide o nedoplatky na daniach, zdravotnom a sociálnom poistení.

"Lídrom" je Martin Daňo

Zistenia, ktoré z tabuľky nedoplatkov vyplývajú, svedčia o tom, že najvyšší dlh medzi všetkými kandidátmi na prezidenta má práve novinár Martin Daňo. "Jednoznačným kráľom neplatičov je Martin Daňo, u ktorého daniari, sociálna aj zdravotné poisťovne k dnešnému dňu vedú nedoplatky v dvanástich rôznych firmách za vyše 600-tisíc eur. Zákon porušujú tieto Daňove firmy aj v tom, že odmietajú zverejniť svoje účtovné závierky," píše agentúra TIS v sprievodnom texte.

Podnikanie prezidentských kandidátov má
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Daňove dlhy sa na daniach, sociálnych a zdravotných poisteniach teda vyšplhali na enormnú sumu 611 165 eur. Okrem iného sú podľa TIS ešte voči kandidátovi Martinovi Daňovi vedené štyri exekúcie v celkovej sume 6-tisíc eur. "Ide už o 10 – 15 rokov staré prípady, na ktorých rok čo rok rastú úroky," píše TIS v správe.

Dlhujú menej, ale predsa

Podstatne menšie nedoplatky, ktoré sú však stále evidované, sú vedené aj voči firmám Bohumily Tauchmannovej a Milana Krajniaka. V prípade Tauchmannovej ide o spoločnosť na výrobu bionafty POP Palivo, ktorej dlhy sa v rámci daní, sociálnych a zdravotných poistiek dostali na úroveň 5 723 eur.

Kandidát, ktorého firma disponuje najmenším nedoplatkom, je Milan Krajniak. Vydavateľstvo Kniha do ucha dlhuje štátu na sociálnom poistení 62 eur.

Viac o téme: Milan KrajniakMartin DaňoBohumila Tauchmannová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu