Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Boj o Ústavný súd, pri vypočúvaní kandidátov išlo do tuhého: Fico čelil otázkam na telo

Robert Fico na vypočúvaní uchádzačov o kandidatúru na Ústavný súd. Zobraziť galériu (42)
Robert Fico na vypočúvaní uchádzačov o kandidatúru na Ústavný súd. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Dnes sa začína verejné vypočutie ústavných sudcov. Štyridsať kandidátov sa predstaví v abecednom poradí. Dnes má prísť na rad aj jeden z najkontroverznejších kandidátov Robert Fico. Na vypočutie dorazil tesne predtým, než mal vystúpiť. Na niekoľko otázok odmietol odpovedať. Člen výboru Ondrej Dostál spochybnil jeho právnickú prax, čo Fico odmietol. Verejné vypočutie bude prebiehať tri dni, keďže vypočutie nie je časovo obmedzené, môže trvať aj dlhšie.

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR dnes začína s vypočúvaním kandidátov na post ústavných sudcov. O deväť voľných talárov, ktoré je potrebné obsadiť v polovici februára, zabojujú elitní sudcovia, advokáti, profesori, notári, exekútori, prokurátori aj politici. Kandidátov budú vypočúvať v abecednom poradí. Dnes sa pred výbor posadí aj Robert Fico. 

NAŽIVO Verejné vypočutie Roberta Fica

ÚS - Robert Fico

NAŽIVO Zahájenie verejného vypočutia kandidátov na ústavných sudcov

ÚS - Začiatok verejného vypočúvania - Ján Drgonec

Mimoriadny online sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. Verejné vypočúvanie kandidátov pokračuje zajtra od 9:00.

18:40 Stredajšie verejné vypočutie kandidátov na ústavných sudcov sa po deviatich hodinách skončilo. Ústavnoprávny výbor dnes pôvodne plánoval vypočuť trinásť kandidátov a kandidátok na post ústavných sudcov. Eva Fulcová sa však ospravedlnila pre dočasnú práceneschopnosť a hospitalizáciu.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Verejné vypočutie pokračuje vo štvrtok 24. januára, keď sa má pred členov parlamentného výboru posadiť až 14 kandidátov. Menoslov odštartuje Martina Jánošíková. Najväčšiu pozornosť pútajú mená ako poslanec Národnej rady SR Peter Kresák (Most-Híd), Lucia Kurilovská či štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner. Zaujímavosťou je, že Kresáka bude vypočúvať parlamentný výbor, ktorého je členom.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

18:25 Pred výborom sa predstavil posledný kandidát z dnešného zoznamu Martin Javorček, ktorý sa cíti byť slobodný a nezávislý. Nevie tolerovať klamstvo, neúprimnosť a nespravodlivosť. Ak by sa stal ústavným sudcom, chcel by spoločnosti slúžiť. 

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Javorček si myslí, že v pléne ústavného súdu dnes chýbajú niektoré názory. „Mali by tam zaznievať, v rámci vyvažovania hodnôt, aj názory, ktoré ľudia v justícii či poslanci nikdy nepočuli. Názory, ktoré som ja ako advokát zažil,“ povedal Javorček. V súvislosti s právami homosexuálov uviedol, že treba oddeliť pojem registrované partnerstvo od pojmu manželstvo. Adopcie detí pármi rovnakého pohlavia si v súčasnosti nevie predstaviť. 

18:22 Jankovská uviedla, že môže garantovať svoju úplnú nezávislosť. „Som ochotná prerušiť svoje doterajšie pracovné a politické kontakty, a to z toho dôvodu, aby sa odstránil možný konflikt záujmov. Zastávam názor, že Ústavný súd SR by mal byť v niektorých svojich rozhodnutiach zdržanlivejší. Nemal by sa stavať do pozície zákonnej moci.“

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

18:15 Jankovská dostala otázky aj k zmenkovej kauze Mariána Kočnera, ktoré ako sudkyňa Okresného súdu Bratislava V pojednávala jej dlhoročná spolupracovníčka, a tiež jej vlastná sestra ako sudkyňa bratislavského krajského súdu. „Systém prideľuje prípady jednotlivým sudcom elektronicky. Moju sestru navrhli z tohto prípadu vylúčiť, ale Najvyšší súd SR rozhodol opačne, a zostala. Ja to rešpektujem a navyše nemám prehľad o tomto prípade, ona sa venuje obchodnému právu a ja trestnému, takže nie je dôvod ani na odbornú diskusiu,“ odpovedala Jankovská na otázky poslanca parlamentu Alojza Baránika.

17:58 Krátko pred šiestou predstúpila pred výbor predposledná kandidátka Monika Jankovská

Mandidátka na post ústavného
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

17:20 Výbor vypočul Borisa Gerberyho a Radovana Hrádka. Gerbery by na ústavnom súde vylepšil najmä rýchlosť jednotlivých konaní, pretože podľa jeho slov je ochrana občanov na dobrej úrovni. Hrádek na úvod uviedol, že je nominantom strany Kotleba - ĽSNS. Podľa vlastných slov sa rozhodol kandidovať na post ústavného sudcu, pretože chce, aby sa Slovensko stalo dokonalým právnym štátom.

Na snímke kandidát na
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

17:00 Dagmar Fillová sa zamýšľa nad posudzovaním práv, Eva Fulcová sa predstavila listom.

16:13 Momentálne dostal slovo v poradí desiaty kandidát Radovan Hrádek.

16:03 Alojz Baránik zo SaS spochybňuje neúčasť Evy Fulcovej na vypočúvaní pred ústavnoprávnym výborom. Naznačil, že sa chcela vypočutiu vyhnúť. 

15:45 Bezprostredne po Fillovej mala nasledovať Eva Fulcová, ktorá je však práceneschopná a je hospitalizovaná, a tak výbor vypočuje Borisa Gerberyho.

Boris Gerbery
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

15:30 „Verím, že môžem zúročiť moje dlhoročné pracovné skúsenosti z Ministerstva spravodlivosti SR alebo celkovo z právnej oblasti,“ uviedla Fillová vo svojom úvodnom prejave. Po nej by mali nasledovať ďalší štyria kandidáti na post ústavných sudcov.

15:05 Na rad prišla ôsma kandidátka Dagmar Fillová.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

14:45 Róbert Madej po verejnom vypočutí Fica.

Madej

14:20 Dostál po verejnom vypočutí Roberta Fica. „Z jeho životopisu nevyplýva, že by vykonával právnickú prax dlhšiu ako 15 rokov.“

Dostál

Dostál okomentoval vypočutie aj na svojej sociálnej siete. „Fico na Ústavný súd nepatrí. A to nielen preto, čo všetko Fico doteraz urobil. Ale i preto, že nespĺňa jednu z podmienok vymenovania za ústavného sudcu. Kandidát by mal byť 15 rokov činný v právnickom povolaní. Ak mu to spočítame, Fico bol činný v právnickom povolaní od 1. augusta 1986 do 30. apríla 2000. Nie je to požadovaných 15 rokov, ale len 13 rokov a 9 mesiacov.“

14:10 Fico odmietol odpovedať na otázky novinárov a po vypočutí ráznym krokom odišiel. 

Fico

13:56 Verejné vypočutie Roberta Fica.

13:52 Verejné vypočutie Ivana Fiačana.

13:51 Verejné vypočutie Michala Ďuriša.

13:50 Verejné vypočutie siedmeho kandidáta Roberta Fica sa skončila. Nasleduje prestávka. Verejné vypočúvanie bude pokračovať o 15-tej ôsmou kandidátkou Dagmar Fillovou.

13:48 Ján Marosz, poslanec OĽaNO, ktorého Fico nepozná, sa ho spýtal, či bol v byte na Vazovovej a či pil kolu. 

13:45 Dostál trvá na tom, že Fico naspĺňa podmienky o čom budú hlasovať nakonci vypočutia v piatok.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:43 Madej upozornil, že je právo odpovedať na otázky, nie povinnosť. Povedal to v nadväznosti na to, že Fico neodpovedal na otázky Dostála o jeho právnickej praxi. Podľa neho nespĺňa podmienku „byť činný 15 rokov v právnickom povolaní“. „Tento pokus považujem za trápny,“ skočil do reči Dostálovi Fico a povedal, že zastupoval obete trestných činov v niekoľkých prípadoch. 

13:42 Fico považuje adopcie detí homosexuálnymi za malú „zvrátenosť“. 

13:35 Na otázku Jána Marosza ohľadom bývania v Bonaparte neodpovedal. „Čo sa týka otázky toho tretieho pána, v živote som ho nevidel, neviem kto to je ani z akej strany je. Nebudem to komentovať.“

Robert Fico na vypočúvaní
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:32 Dostála kritizuje za to, že spochybnil jeho kandidatúru. Dostál sa pýtal na to 15 ročnú prax. Naznačil, že na to nemá právo riešiť dĺžku jeho praxe.

13:25 Ondreja Dostála vypli, pretože Fica neoslovil titulom. Citoval z poriadku, podľa ktorého sa mal Fico predstaviť na začiatku svojimi úspechmi a ospravedlnil sa, že ho neoslovil titulom. „15 rokov praxe som nenarátal, narátal som 13 rokov a 9 mesiacov,“ povedal Dostál a spýtal sa Fica či splnil podmienky na to, aby kandidoval na ústavného sudcu. 

13:24 „Tento výrok bol povedaný v inej súvislosti. Že SIS ani iná inštitúcia neupozorňovala na mafiu existujúcu na východe. Nechajte moje bývanie mojím bývaním. Ja si svoj problém s bývaním vyriešim. Nechajte to na mňa, ja si ten problém vyriešim,“ reagoval na otázku ohľadom sťahovania sa do Košíc.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:22 Pri otázke potratov uviedol, že súčasná právna úprava, čo sa týka potratov, je dostačujúca a bol by rád, aby to tak ostalo. 

13:21 „Fico povedal, že na vymenovanie 18-ich kandidátov ´je potrebná dohoda koalície. Pýta sa, či je opozícia schopná sa dohodnuť väčšinovo.“

13:18 Fico dostal otázku, že keď v minulosti povedal, že na východe „nič nie je“, či pre neho nebude veľký skok presťahovať sa z Bonaparte do Košíc.

13:15 Baránik súhlasil s Ficom, že politická činnosť nie je prekážkou k výkonu. 

Robert Fico na vypočúvaní
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:09 „Je úplne normálne, že sú dnes v ústavných orgánoch demokratických orgánov politici,“ odpovedal na otázku Kollára o zaujatosti. 

13:06 „V profesionálnom živote ma mimoriadne zaujímala téma obhajovania obetí trestných činov,“ odpovedá na otázku Fico. Spomína niekoľko prípadov, ktoré riešil.

13:05 „Vy viac politický ani nemôžete byť,“ opýtal sa ho Boris Kollár s tým, ako chce zo dňa na deň zabezpečiť svoju apolitickosť. 

13:03 „Urobím všetko preto, aby bol Ústavný súd kreovaný touto Národnou radou.“ Podľa neho to bude politické rozhodnutie a bude to ťažký proces. 

Robert Fico na vypočúvaní
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:00 Prezentuje svoj životopis. Hovorí o svojej práci o treste smrti, ktorú písal na vysokej škole.

12:59 Po piatich minútach, ktoré pripomínali tlačovú konferenciu povedal, že nechce míňať drahocenný čas členov výboru. „Prihlásiť sa do tejto súťaže sa môžete raz za 12 rokov,“ povedal s tým, že nemohol túto šancu premrhať.  

Robert Fico na vypočúvaní
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:57 Robert Fico sa na miesto toho, aby prezentoval seba ako kandidáta, opäť obul do Kisku, spomenul jeho politickú budúcnosť. Spomenul aj to, že vopred oznámil, že ho nevymenuje. 

12:56 Pripomenul, že Ústavný súd vždy rešpektoval, aj keď rozhodol v niektorých prípadoch proti krokom jeho vlády. Napríklad pri vyvlastňovaní alebo zákaz zisku zdravotných poisťovní.

Robert Fico na vypočúvaní
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:55 Fico zároveň vyhlásil, že by nemal byť vytváraný obraz o tom, že politika by sa nemala pliesť do voľby Ústavného súdu. Vo svete je podľa neho bežné, že sa politici stávajú sudcami Ústavného súdu.

12:54 „Možno môj príhovor začnem trochu neštandardne, ale keďže som kandidát a predseda najsilnejšej strany, dovoľte mi, aby som predstavil politický charakter aktu,“ začal svoje predstavovanie Robert Fico. 

Robert Fico na vypočúvaní
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:51 Ako posledný, siedmy kandidát, vystúpi pred obednou prestávkou Robert Fico. 

12:47 Robert Fico dorazil na verejné vypočutie kandidátov.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:33 Robert Fico stále nedorazil. Nepodpísal sa do prezenčnej listiny, takže na ústavnoprávny výbor doposiaľ neprišiel.

12:25 Šiestym kandidátom je Ivan Fiačan.

12:10 Verejné vypočutie Libora Ďulu

12:00 Pred výborom sa predstavil piaty kandidát na ústavného sudcu Michal Ďuriš.

ÚS - Michal Ďuriš

11:45 Verejné vypočutie Antona Dulaka.

11:23 Robert Fico sa stále nenachádza v historickej budove. Stále sa čaká, či na vypočúvanie dorazí. Medzi kandidátmi, ktorí čakajú v miestnosti mimo hlavnej sály, zatiaľ nie je. 

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:17 „Je to ponuka služby verejnosti. Súdnictvo je bez na dlhé trate,“ povedal Duľa.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:15 Ako štvrtý predstúpil pred výbor Libor Duľa.

ÚS - Libor Duľa

11:08 Beblavý sa pýta Dulaka na jeho minulosť na vysokej škole Danubius v Sládkovičove, ktorá sa spája s viacerými kauzami a pochybným udeľovaním titulov. Opäť však členovia dostali diplomatickú odpoveď ako v predchádzajúcich prípadoch. Kandidáti sa zatiaľ nevyjadrujú príliš priamo.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:02 Verejné vypočutie Ladislava Duditša.

10:50 Dulak dostal otázku ohľadom ratifikácie istanbulského dohovoru, korupcie na Slovensku a o stanovisko k potratom. „V spoločnosti musí existovať konsenzus, že problematika musí byť riešená zákonným spôsobom,“ uviedol na adresu registrovaných partnerstiev. Podľa neho by mali byť upravené aspoň vlastnícke a iné pomery takýchto partnerstiev.  

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:45 Na stoličku pred výbor zasadol tretí kandidát Anton Dulak, vysokoškolský profesor, ktorý sa venuje najmä občianskemu právu. 

ÚS - Anton Dulak

10:43 Duditš je šéfom Krajského súdu v Košiciach. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sa ho spýtala na to, ako by demonštroval svoju nezávislosť, keďže pochádza z Košíc. Duditš odpovedal, že sa nestretáva s ľuďmi, s ktorými by sa mal prestať stýkať.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:40 Verejné vypočutie Jána Drgonca. 

10:33 Kauza mečiarových amnestií je pre Duditša ukončená. 

10:27 Miroslav Beblavý sa spýtať Duditša, ako vníma problém rodinných väzieb na Ústavnom súde.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:24 Na verejnom vypočutí sú prítomní aj zástupcovia prezidenta Andreja Kisku - riaditeľ odboru legislatívy a milostí Stanislav Gaňa a poradca prezidenta pre ústavnoprávne otázky Marián Giba.

Na snímke sprava riaditeľ
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

10:13 Na rade je druhý kandidát Ladislav Duditš.

ÚS - Ladislav Duditš

10:00 Analýza, prečo je voľba ústavných sudcov pre Slovensko dôležitá. Viac v článku na glob.sk.

9:55 Robert Fico zatiaľ nedorazil. Je v poradí siedmym kandidátom.

9:52 Drgonec priznal, že už bol v minulosti vystavený politickým tlakom. Bolo to v čase, keď pripravoval nález o nesúlade volebného zákona z roku 1998 s ústavou. Niekto mu vtedy dával bombu do nádrže, páchateľov vyrušil jeho sused.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:46 Na verejnom vypočutí je aj líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý považuje Drgonca za najvhodnejšieho kandidáta.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:45 Drgonca spovedajú už vyše pol hodinu, dostal otázky k ústave, uzatváraniu manželstiev rovnakého pohlavia, problematiky EÚ či otázky týkajúce sa vzťahov s ostatnými štátmi.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:25 Drgonec sa už odprezentoval, nasledujú otázky členov výboru.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:15 Pred výbor predstúpil Ján Drgonec, prvý kandidát, ktorého výbor vypočuje a pred ktorým predstaví svoju životnú činnosť. 

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:12 Peter Kresák ako poslanec a kandidát na ústavného sudcu len odhlasoval program a otvorenie rokovania výboru. „Vzhľadom k tomu, že som jeden z kandidátov, nebudem sa zúčastňovať na ďalšom rokovaní,“ uviedol.

9:00 Verejné vypočutie sa začalo. Program bol schválený, vypočutie otvoril člen výboru Jozef Ježík. 

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

8:55 Dnes je v abecednom poradí na rade prvých štrnásť kandidátov. Medzi nimi je Robert Fico i Monika Jankovská.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

8:45 Vypočutie kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR budú môcť Bratislavčania sledovať dnes od 9:00 na veľkoplošnej obrazovke na Námestí SNP. Vo štvrtok od 9:00 budú môcť vypočutie sledovať Banskobystričania na Námestí SNP a v piatok bude obrazovka s priamym prenosom v Košiciach na Hlavnej ulici. 

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Na uvedených miestach budú dobrovoľníci rozdávať špeciálne noviny k voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Ak sme schopní spoločne sa na námestiach dlhé mesiace zhromažďovať a volať po slušnom a spravodlivom Slovensku, veríme, že si ako občania nájdeme čas na dôležité vypočúvanie kandidátok a kandidátov na najvýznamnejší súd, ktorého rozhodnutia sa budú dotýkať života nás všetkých,“ tvrdí iniciatíva.

8:40 O malú chvíľu sa začne verejné vypočutie štyridsiatich kandidátov na ústavných sudcov.

Mnohí politici majú problém najmä s Ficom

Na vypočutí sa zúčastnia aj dvaja zástupcovia prezidenta SR. Prezidenta Andreja Kisku bude zastupovať riaditeľ odboru legislatívy a milostí Stanislav Gaňa. Vypočutia sa zúčastní aj poradca prezidenta pre ústavnoprávne otázky Marián Giba. Kým ostatní politici sa ostro voči Ficovej kandidatúre ohradili, Kiska sa oficiálne k jeho vymenovaniu nevyjadril. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Včera sa však objavili informácie, že ho údajne nevymenuje. Rovnako sa hovorí, že sa Fico na vypočutie vôbec nemusí dostaviť, čo sa v histórii ešte nestalo. Niektorí špekulovali aj o tom, že sa má kandidatúry vzdať. Na včerajšej diskusii Denníka N povedal líder Mosta-Híd Béla Bugár, že na základe Kiskovho rozhodnutia by mal Fico kandidatúru stiahnuť. Rovnako naznačil, že klubu navrhne, aby za Roberta Fica nehlasovali. K špekuláciám, či spĺňa zákonné požiadavky, sa predseda výboru Róbert Madej vyjadrovať nechcel. O tom, kto híringom prešiel, príjme výbor verdikt až po vypočutí všetkých, teda najskôr v piatok.

Štyri desiatky uchádzačov

Do uzatvorenia menoslovu kandidátov bolo oficiálne zaregistrovaných 40 uchádzačov, pričom parlamentný výbor bude ich žiadosti detailne preverovať až po vypočutí. Kandidáti musia spĺňať niekoľko základných podmienok, okrem iných tiež musia mať absolvovanú právnickú prax v trvaní 15 rokov, musia mať minimálne 40 rokov či právnické vzdelanie.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Priebeh vypočutia

Sebaprezentácia kandidátov a rozprava časovo obmedzené nebudú, je preto možné, že to bude trvať aj dlhšie ako tri dni. Madej však verí, že sa to stihne tento týždeň. To, že jednotlivým kandidátom nebude môcť otázky klásť aj verejnosť, ako sa pôvodne plánovalo, Madej ako škodu nevníma. „Je to vypočutie pred výborom a ľudia si na niečo zvolili svojich zástupcov. Potom by sme z toho urobili zhromaždenie v kinosále či športovej hale,“ dodal Madej.

VIDEO Boj o Ústavný
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Navrhnutý kandidát na sudcu ÚS sa v rozprave najskôr predstaví, pričom uvedie najmä dôvody, pre ktoré sa uchádza o funkciu, svoje pracovné skúsenosti, publikačnú činnosť, účasť na prednáškach, seminároch a vedeckých konferenciách a najvýznamnejšie dosiahnuté pracovné výsledky. Po svojom úvodnom vystúpení môže navrhnutý kandidát odpovedať na otázky poslancov a prezidenta. Z celého zasadnutia výboru zabezpečí Kancelária NR SR verejne dostupný audiovizuálny prenos.

Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Novinkou je okrem vypočutia aj vyhotovenie priameho prenosu či audiozáznamu. Čoraz viac sa hovorí o voľbe, ktorá čaká poslancov Národnej rady SR zrejme v priebehu februára. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu. Ústavný súd SR je jednou z najdôležitejších inštitúcií na Slovensku.

Cesta na politický dôchodok bude zložitá

K údajnému pevnému rozhodnutiu prezidenta Andreja Kisku nevymenovať Roberta Fica sa vyjadril predseda SPOLU Miroslav Beblavý. „Robert Fico zistil, že cesta na politický dôchodok na ústavnom súde bude zložitá. Narazil na odmietavý postoj súčasného prezidenta. Ale ešte sa netešme. Súboj o ústavný súd sa nekončí. Ani snahy vládnej väčšiny dostať tam ľúdí, ktorí by sebe aj iným zabepečili beztrestnosť na dvanásť rokov,“ uviedol Beblavý.

Podľa lídra SPOLU o tom svedčia špekulácie a reči premiéra Pellegriniho o predlžovaní mandátu súčasných ústavných sudcov. „Cieľ je jasný, počkať si na nového a poslušného prezidenta, akým by bol napríklad kandidát Smeru Maroš Šefčovič. SPOLU - občianska demokracia vyzýva predstaviteľov koaličných strán, aby nešpekulovali a zabezpečili riadnu a dôstojnú voľbu kandidátov,“ povedal s tým, že neexistuje prekážka, aby z kandidátov nevedeli vybrať 18 odborníkov. Strana nepodporí snahy o obštrukcie ani protiústavné návrhy na predlžovanie mandátu súčasného zloženia ústavného súdu. 

Viac o téme: ústavný súdRobert FicoVoľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu